Vegan παγωμένη κρέμα ή παγωτό στιγμής; Αν και η διαφορά των δύο ως προς την υφή είναι εμφανής (ειδικά σε συνθήκες καύσωνα όπως φωτογράφισα και μάλιστα χωρίς κλιματιστικό στο συγκεκριμένο χώρο) παρόλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα είναι φρουτένια νοστιμιά συνδυασμένη με την απόλυτη δροσιά και την ελαφρότητα των φρούτων.
Μπανάνες (όσο πιο ώριμες γίνεται), μαύρα βατόμουρα, καραμελωμένοι ξηροί καρποί (ή για καλοκαιρινή ευκολία ένα παστέλι ξηρών καρπών) αρκούν για να ετοιμαστεί μια υπέροχη φρουτόκρεμα με μοναδική νοστιμιά. Κι αν θέλεις την συγκεκριμένη κρέμα περισσότερο σαν παγωτό δεν έχεις παρά να την φτιάξεις και να την βάλεις στο ψυγείο έτσι ώστε να παγώσει κι άλλο.
Βέβαια, μην περιμένεις να γίνει ακριβώς σαν παγωτό γιατί έχει υφή μαστιχωτή και μαλακή μια και δεν έχει καθόλου γαλακτοκομικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί. Προσωπικά, την συγκεκριμένη κρέμα την φτιάχνω συχνά σε διπλάσια ποσότητα από αυτή που σας δίνω, την βάζω σε μπολ στην κατάψυξη και την απολαμβάνω όποτε θέλω να δροσιστώ δηλαδή σχεδόν κάθε απόγευμα αντί για άλλο φρούτο. Φυσικά, η συγκεκριμένη κρέμα είναι ιδανική και για παιδιά.
Vegan παγωμένη κρέμα με μπανάνα και μαύρα βατόμουρα
Περιγραφή: Ένα παγωτό που ετοιμάζεται στη στιγμή και το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.
Μερίδες: 2-3
ΥΛΙΚΑ
- 3 μεγάλες πολύ ώριμες μπανάνες
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι)
- 2 κ.σ. μαύρα βατόμουρα
- ξηρούς καρπούς θρυμματισμένους
- 1/3 κ.γλ. κουρκουμά (προαιρετικά για χρώμα)
- 1-2 κ.σ. παγωμένο νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε ειδική σακούλα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
- Βάζουμε τα μαύρα βατόμουρα σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι με 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι) και τα αφήνουμε για 2 λεπτά έτσι ώστε να μαλακώσουν λίγο και να βγάλουν λίγο χυμό, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Τα βγάζουμε από τη φωτιά και για να κρυώσουν καλά τα βάζουμε στο ψυγείο.
- Βάζουμε τις παγωμένες μπανάνες στο multi με 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι) και τις θρυμματίζουμε.
- Προσθέτουμε τον κουρκουμά (προαιρετικά) και χτυπάμε τις μπανάνες στο multi μέχρι να γίνουν ένα μαστιχωτό μείγμα.
- Προσθέτουμε τα "καραμελωμένα" βατόμουρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι προσεκτικά έτσι ώστε να μην αλλάξει χρώμα τα μείγμα αλλά να φαίνεται σαν σχέδιο.
- Μοιράζουμε στα μπολάκια και, αν θέλουμε, βάζουμε για 10-15 λεπτά στην κατάψυξη.
- Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και απολαμβάνουμε τη vegan κρέμα-παγωτό χωρίς τύψεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Μπορούμε πάντα να έχουμε σε σακούλα κατάψυξης μπανάνες κομμένες σε φέτες οπότε αν χρειαστούμε να φτιάξουμε παγωτό.
- Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Τέλος, μπορούμε να μοιράσουμε στα δύο την ποσότητα από τις μπανάνες και στις μισές να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. κακάο ώστε να φτιάξουμε παγωτό σε 2 γεύσεις.