Το όνομά του γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Το συναντάμε σε fast food αλλά και σε πιο σικ εστιατόρια σίγουρα με την ίδια εμφάνιση αλλά όχι με τα ίδια υλικά που είναι αυτά που το κάνουν μια επιλογή του να "φάω κάτι απλό και να χορτάσω" ή να το επιλέξω για να "γευτώ κάτι πιο ιδιαίτερο".
Η εμφάνισή του ξεκινάει κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα και υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη ισχυρίζεται ότι κάποιος Αμερικανός που πεινούσε επέστρεψε σπίτι του και βρίσκοντας μόνον ψωμί, μπέικον και κοτόπουλο έφτιαξε το πρώτο club και η δεύτερη ότι δημιουργήθηκε στη χαρτοπαιχτική λέσχη / club "Saratoga" της Νέας Υόρκης, στο ίδιο μέρος όπου πρωτοφτιάχτηκαν τα τσιπς και έτσι πήρε το όνομά του. Η συνταγή του πρωτοεμφανίστηκε σε ένα βιβλίο συνταγών του 1903 ενώ το 1904 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αμερικανικά εστιατόρια. Tο club sandwich είχε έρθει για να μείνει.
Φτάνοντας στην εποχή μας όπου, πάρα πολλά πιάτα εμφανίζονται με διάφορες εκδοχές περισσότερο ή λιγότερο γνωστές κάποια από κείνες τις ράθυμες μέρες με καύσωνα που δεν είχα καμία διάθεση να μπω στην κουζίνα και μια και είχα ψητά λαχανικά από την προηγούμενη μέρα αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου εκδοχή που, εκτός από υγιεινή είναι και πολύ νόστιμη αλλά και καθαρά ελληνική. Το αγαπημένο μου πολύσπορο ψωμί του τοστ, μελιτζάνα και πιπεριά πράσινη (ή κόκκινη... δεν έχει σημασία), καραμελωμένη ντομάτα και κρεμμύδι, παρέα με μαρούλι, ρόκα και το αγαπημένο μου κρεμώδες τυρί. Έτσι έγινε ένα club sandwich "λουκούμι" που το συνδύασα με τις μελιτζάνες που περίσσεψαν και δεν έβαλα μέσα αλλά και φρεσκοφτιαγμένα τσιπς πατάτας, για λίγο τηγανισμένα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ένα club sandwich που τελικά θα καθιερωθεί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι γιατί το λάτρεψαν και οι μικρές μας. Ίσως είναι κι αυτός ένας τρόπος να φάνε τα παιδιά λαχανικά όταν αρνούνται. Μήπως;
Club sandwich με πολύσπορο ψωμί, λαχανικά και "Αλειφωτή" φέτας
Περιγραφή: Η ελληνική εκδοχή ενός καλοκαιρινού club sandwich
Μερίδες: 2
ΥΛΙΚΑ
- 6 φέτες πολύσπορο ψωμί του τοστ
- 1 μελιτζάνα σε χοντρές φέτες
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη στα δύο
- 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη κομμένη σε καρεδάκια
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- 3-4 κ.σ."Αλειφωτή" με φέτα
- Μαρούλι & Ρόκα
- 1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
- 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ψήνουμε σε τοστιέρα τις φέτες ψωμιού.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι που το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο ψήνουμε τις μελιτζάνες και τη πιπεριά σε μέτρια φωτιά.
- Κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες (σαν τσιπς) τις πατάτες και τις πλένουμε 2-3 νερά (μέχρι το νερό να είναι καθαρό).
- Τις στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και τις αλατίζουμε.
- Στο τηγάνι που ψήσαμε τις φέτες μελιτζάνας και τις πιπεριές, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά τα τσιπς πατάτας.
- Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε πάλι σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.
- Σε λίγο λάδι αλλά στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε τις φέτες κρεμμυδιού και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κρέμα βαλσαμικού και αφήνουμε για λίγο σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.
- Αλείφουμε την πρώτη φέτα ψωμιού με το τυρί και την καλύπτουμε με φέτες μελιτζάνας.
- Καλύπτουμε τις μελιτζάνες με 1κ.σ. από τις καραμελωμένες ντομάτες-κρεμμύδι.
- Βάζουμε επάνω την δεύτερη φέτα αλειμμένη κι αυτή με λίγο τυρί.
- Την καλύπτουμε με τη μισή πιπεριά, προσθέτουμε άλλη 1 κ.σ. από τις καραμελωμένες ντομάτες-κρεμμύδι.
- Βάζουμε επάνω λίγο μαρούλι και λίγη ρόκα και καλύπτουμε με την τρίτη φέτα ψωμιού που, αν θέλουμε την έχουμε αλείψει με λίγο τυρί.
- Πιέζουμε το σάντουιτς, βάζουμε 4 οδοντογλυφίδες μεγάλες στις 4 γωνίες για να το κόψουμε.
- Σερβίρουμε με τα τσιπς πατάτας, τις μελιτζάνες που περίσσεψαν, λίγη σαλάτα και μερικά ντοματάκια ωμά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Στο συγκεκριμένο club μπορούμε να προσθέσουμε και ομελέτα, ζαμπόν ή ψητό κοτόπουλο.