Κορμός ψυγείου με μασκαρπόνε και όχι μόνον είναι το σημερινό γλυκό μας. Ωστόσο, ακούγοντας τη λέξη μασκαρπόνε σκεφτόμαστε "αααα, ακόμα ένα γλυκό τύπου cheesecake"; Πόσο μπορεί να διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα; Κι όμως, το συγκεκριμένο διαφέρει. Εύλογα θα αναρωτηθείτε σε τί διαφέρει; Η βασική του διαφορά είναι ότι περιέχει θρυμματισμένους μπεζέδες, μαρέγκες που του χαρίζουν μιαν άλλη νότα. Επίσης περιέχει καραμελωμένα κεράσια, λίγα μπισκότα και φιστίκια Αιγίνης. Με άλλα λόγια πλησιάζει λίγο τη λογική του κορμού-σαλάμι και όχι του κλασσικού cheesecake αλλά κυρίως είναι ένα γλυκό που μπορεί να γίνει και τούρτα γενεθλίων μια και είναι εντυπωσιακό τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση.
Ελπίζω με όλα όσα είπα ότι περιέχει να μην σε έκανα να σκεφτείς ότι είναι κάτι δύσκολο ή κάτι βαρυφορτωμένο, μια που στο συγκεκριμένο γλυκό η λογική του minimal πήγε, κυριολεκτικά, περίπατο! Κι όμως, από την πρώτη κιόλας μπουκιά θα συνειδητοποιήσεις ότι όλα ταιριάζουν απίστευτα μεταξύ τους ή μάλλον συμπληρώνουν το ένα το άλλο, δημιουργώντας μια γεύση που σε ξεσηκώνει και πλησιάζει τη umami.
Και ενώ είναι ένας κορμός πλούσιος από άποψη υλικών, είναι ένας κορμός εύκολος στην κατασκευή του αν και λίγο χρονοβόρος. Ωστόσο, αν ετοιμάσουμε τις μαρέγκες από την προηγούμενη μέρα, έχουμε κερδίσει λίγο χρόνο. Όσο για τη διακόσμησή του μπορείς να ακολουθήσεις την εικόνα ή να το διακοσμήσεις σύμφωνα με τη δική σου αισθητική... έτσι κι αλλιώς ο κορμός που θα γευτείς θα είναι θεϊκός, χωρίς υπερβολή.
Τι πρέπει να προσέξεις:
1- τις μαρέγκες (μπεζέδες). Αν δεν έχεις ξανακάνει καλό είναι να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες που σου γράφω παρακάτω θα σου πετύχουν μια χαρά.
2- το καραμέλωμα των κερασιών δεν πρέπει να είναι υπερβολικό.
3- το κόψιμο του κορμού. Κάθε φορά που κόβεις το μαχαίρι θα πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς υπολείμματα. Επίσης, θα πρέπει να το ξαναβρέχεις σε χλιαρό νερό αλλά χωρίς να έχει επάνω του περιττό νερό.
Κορμός ψυγείου με μασκαρπόνε, καραμελωμένα κεράσια, μαρέγκες και φιστίκια Αιγίνης
Περιγραφή: Πλούσιος κορμός cheesecake με καραμελωμένα κεράσια, μαρέγκες, μπισκότα και φιστίκια Αιγίνης
Μερίδες: 8 (1 φόρμα 9 x 28 ή 11 x 30)
ΥΛΙΚΑ
- 70 γρ. ασπράδι αυγού (2 μέτρια αυγά)
- 70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη ψιλή
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
Κορμός
- 500 γρ. μασκαρπόνε
- 330ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γλ. βανίλια
- 3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη (ή μέλι) για τον κορμό
- 1/2 πακέτο μπισκότα petits beurres, σπασμένα
- 7-8 μπεζέδες (μαρέγκες) σπασμένους (προαιρετικά)
- 400 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια
- 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη (ή μέλι) για τα κεράσια
- 1/2 κ.γλ. κόρν φλάουρ
Γαρνίρισμα
- Φιστίκια Αιγίνης χοντροσπασμένα
- Καραμελωμένα κεράσια
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Τραγανές Μαρέγκες (Μπεζέδες)- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Βάζουμε σε μπολ τα ασπράδια, το αλάτι, τη βανίλια και 2-3 σταγόνες λεμόνι.
- Χτυπάμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρις ότου τα ασπράδια αφρίσουν και αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρις ότου η μαρέγκα σφίξει, γυαλίσει και αποκτήσει κορυφούλες.
- Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 10-20 δευτερόλεπτα έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο και λείο μείγμα.
- Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ίσιο ή με "δοντάκια" και σχηματίζουμε τους μπεζέδες σε λαμαρίνα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε τους μπεζέδες για 2 ώρες έτσι ώστε να μην έχουν μέσα μαστιχωτή υφή αλλά να είναι τραγανοί.
- Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και τους αφήνουμε έτσι για άλλη μισή ώρα.
- Τους αποθηκεύουμε στο ψυγείο, σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
Καραμελώνουμε τα κεράσια
- Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια.
- Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη (ή το μέλι), το κορν φλάουρ και προσθέτουμε και 7-8 κ.σ. νερό.
- Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά έως ότου αφρίσουν.
- Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσουν καλά τα διατηρούμε σε μπολ για τον κορμό.
Ετοιμάζουμε τον κορμό
- Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε και το χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα έτσι ώστε να αφρατέψει και να γίνει σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε την άχνη, την κρύα κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τα χτυπάμε έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε τα μισά κεράσια, τα σπασμένα μπισκότα, τους μισούς από τους σπασμένους μπεζέδες και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα για κορμό ή κέικ και βάζουμε το μείγμα.
- Πιέζουμε την επιφάνεια έτσι ώστε να μην μείνουν κενά στο μείγμα, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα, ξεφορμάρουμε τον κορμό, τον πασπαλίζουμε με θρυμματισμένους μπεζέδες, βάζουμε τα υπόλοιπα καραμελωμένα κεράσια και τέλος, πασπαλίζουμε με θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης.