Muffins με γραβιέρα Nάξου και φιστίκια Αιγίνης


Muffins με γραβιέρα Nάξου, δυόσμο και φιστίκια Αιγίνης

Αυτά τα μικρά muffins είναι η ιδανική λιχουδιά για ξαφνικές λιγούρες, για το ταπεράκι της θάλασσας, για πρωινό, brunch 
αλλά και δείπνο . Ατομικά, αφράτα,  όμορφα, ελαφρώς αλμυρά και πολύ νόστιμα, με τον δυόσμο να τους χαρίζει όχι μόνον το άρωμα αλλά και τη δροσιά του, μπορούν άνετα να συμμετέχουν στον γευστικό συνδυασμό που ονειρεύεσαι είτε είναι απλά αλμυρός παρέα με μια σαλάτα είτε είναι πιο ...γκουρμέ, αλμυρόγλυκος, με άλλα λόγια, παρέα με κάποιο φρέσκο φρούτο όπως σύκα, μύρτιλα, ροδάκινα ή καρπούζι αλλά και με ένα τσάτνεϊ φρούτου.

Muffins με γραβιέρα Nάξου, δυόσμο και φιστίκια Αιγίνης

Όχι βέβαια ότι δεν μπορείς να τα απολαύσεις μόνα τους, κάθε άλλο θα έλεγα μια και τότε θα έχεις την δυνατότητα να ξεχωρίσεις τη νοστιμιά της γραβιέρας Νάξου και των φιστικιών Αιγίνης μαζί με τη δροσιά του δυόσμου. Αλλά έχουν κι ένα άλλο καλό! Μια που είναι καλοκαίρι και μάλιστα περίοδος καύσωνα, έχεις τη δυνατότητα, αν, φυσικά, περισσέψουν για την επόμενη ημέρα... να τα βάλεις στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη ακόμα. Σε ελάχιστο χρόνο, στον φούρνο μικροκυμμάτων τα μικρούλια αυτά θαύματα ξαναγίνονται σαν φρεσκοψημένα!

Muffins με γραβιέρα Nάξου, δυόσμο και φιστίκια Αιγίνης

Φυσικά, γίνονται επίσης νόστιμα με μια άλλη γραβιέρα όπως η γραβιέρα Κρήτης ή η γραβιέρα Αμφιλοχίας  αλλά και αμύγδαλα ή καρύδια αντί για φιστίκια Αιγίνης και συνοδεύονται τέλεια από μια πράσινη σαλάτα και ένα λευκό κρασί αν θέλεις να παίξουν τον ρόλο ενός ελαφριού δείπνου.

Muffins με γραβιέρα Nάξου, δυόσμο και φιστίκια Αιγίνης

Επιπλέον, για φαντάσου τα και σε ένα μικρό ταπεράκι για σνακ στο γραφείο ή και λίγο αργότερα (δεν θέλω να σε ταράξω αν έχεις παιδάκια σε σχολική ηλικία) για σνακ στο διάλειμμα του σχολείου. Σου τα προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα ή μάλλον με τη σιγουριά ότι όταν τα δοκιμάσεις μια φορά το μόνο που θα θέλεις είναι να τα φτιάξεις ξανά και ξανά. Διάβασε τη συνταγή προσεκτικά και η επιτυχία είναι σίγουρη!

Muffins με γραβιέρα Nάξου, δυόσμου και φιστίκια Αιγίνης

Muffins με γραβιέρα Νάξου και φιστίκια Αιγίνης
         Muffins με γραβιέρα Nάξου, δυόσμο και φιστίκια Αιγίνης
      Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Αλμυρόγλυκα μικρά κεκάκια για κάθε ώρα της μέρας
Μερίδες: 12
ΥΛΙΚΑ
    • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 3 αυγά, χτυπημένα
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη
    • 240 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
    • 220 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
    • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 100 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
    • 2-3 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα
    • 5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
      2. Βάζουμε σε ταψάκι χάρτινες θήκες για μάφινς ή αλείφουμε τις θέσεις του με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
      3. Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρίσουν. 
      4. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σε 2 δόσεις συνεχίζοντας το χτύπημα.
      5. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη, προσθέτουμε το αλεύρι σε 2 δόσεις εναλλάξ με το γάλα.
      6. Τέλος, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε 
      7. Μοιράζουμε τη ζύμη στις 12 θήκες.
      8. Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα, στον αέρα για περίπου 35-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν.
      9. Βυθίζουμε ένα ξυλάκι για σουβλάκια σε ένα από τα κεντρικά muffins για να ελέγξουμε το ψήσιμο. Εάν, όταν το βγάλουμε είναι είναι υγρό τότε σημαίνει ότι θέλουν λίγο ακόμα ψήσιμο.

      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      • Για το σερβίρισμα : ελιές και σαλάτα για αλμυρή εκδοχή ή μέλι και μαρμελάδα ντομάτας για brunch.
       
      ΠΗΓΗ: Παραλλαγή συνταγής από το περιοδικό "Γλυκιές ιστορίες", Απρίλιος 2014

      Muffins με γραβιέρα Nάξου, δυόσμο και φιστίκια Αιγίνης
      Tante Kiki
      0 Comments
      No