Χοιρινές μπριζόλες λαιμού γλασαρισμένες στο φούρνο με baby πατάτες τσακιστές


Χοιρινές μπριζόλες λαιμού γλασαρισμένες στο φούρνο με baby πατάτες τσακιστές

Πέμπτη σήμερα... ξύπνησες κι εσύ έχοντας κατά νου το Σαββατοκύριακο; Ήρθε στη παρέα μας και λίγος ήλιος κι έτσι τί άλλο να κάνεις εικόνα παρά ένα όμορφο, ήρεμο Σαββατοκύριακο. Κι από το Σαββατοκύριακο πού πάει ο νους; Έλα, μην το αρνείσαι... φυσικά στο Κυριακάτικο τραπέζι. Κι έτσι βήμα-βήμα φτάνεις στο να σκεφτείς το πασίγνωστο "τί θα φάμε;". Περίμενε σου έχω ιδέα... απλή αλλά θεϊκά νόστιμη. Μπορεί να μην είναι ένα περίεργο, πολύπλοκο και τύπου Master Chef πιάτο αλλά είναι παραδοσιακό με σύγχρονες πινελιές που το απογειώνουν και επιπλέον το αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς μου (αν και όχι με μίνι πατάτες) κι όταν το θυμάμαι πάντα χαμογελάω. Είναι ένα πιάτο, απλό στο μαγείρεμα, με καθημερινά υλικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να του αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο. Κι αυτό γιατί μαρινάρεις τις μπριζόλες, ετοιμάζεις τις τσακιστές baby πατάτες και για να απογειωθεί η γεύση του στο τέλος γλασάρεις και καραμελώνεις τις μπριζόλες.  
Πίστεψέ με, δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις!! Είναι λουκούμι!!!

Χοιρινές μπριζόλες λαιμού γλασαρισμένες στο φούρνο με baby πατάτες τσακιστές

Χοιρινές μπριζόλες λαιμού στο φούρνο με baby πατάτες
Περιγραφή : Μελωμένες και πεντανόστιμες, ό,τι καλύτερο για το Κυριακάτικο τραπέζι

Μερίδες: 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ
    • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
    • 1 πιπεριά, σε ροδέλες
    • 6 σκελίδες σκόρδο
    • 15-20 baby πατάτες                           
    • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο                                           
    • Αλάτι - Πιπέρι                                                   
    • Ρίγανη - Θυμάρι
    • Ελαιόλαδο

    Γλάσο 
    • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
    • 1 κ.γλ. μπούκοβο γλυκό ή καυτερό

    Μαρινάδα
    • Χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
    • 1 1/2 κ.σ. μουστάρδα
    • 150 ml ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. μέλι
    • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
    • 1 κ.γλ. ρίγανη
    • 1/3 κ.γλ. θυμάρι
    • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
    • 200 ml νερό
        
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα
      1. Σε ένα γυάλινο μπολ με καπάκι βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
      2. Βάζουμε τις μπριζόλες και τις αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο έτσι ώστε να μαριναριστούν. Αν τις βάλουμε και από το προηγούμενο βράδυ ακόμα καλύτερα (πάντα στο ψυγείο).

      Βάζουμε τις μπριζόλες στο φούρνο
      1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
      2. Ύστερα,  βάζουμε σε ταψί λίγο ελαιόλαδο, τις φέτες από το ένα κρεμμύδι και τις ροδέλες πιπεριάς και το δεντρολίβανο.
      3. Από πάνω βάζουμε τις μπριζόλες και τις περιχύνουμε με την μαρινάδα. 
      4. Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 45 - 50 λεπτά.

      Ετοιμάζουμε τις baby πατάτες 
      1. Βάζουμε τι πατάτες σε καθαρό νερό βρύσης και τις αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
      2. Ύστερα, τις πλένουμε προσεκτικά με σφουγγαράκι και τρίβουμε τη φλούδα τους για να καθαρίσουν καλά και να μην τις ξεφλουδίσουμε.
      3. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι και τις αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις, έτσι ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς (όχι πολύ).
      4. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
      5. Ύστερα, με το χέρι μας, πιέζουμε μια-μια τις πατάτες ώστε να ραγίσουν και να σπάσουν ελαφρά αλλά όχι να διαλυθούν.
      6. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, τις φέτες από το άλλο κρεμμύδι και τις ροδέλες πιπεριάς.
      7. Από πάνω τοποθετούμε τις πατάτες, ένα κλαδάκι δεντρολίβανο και τις σκελίδες σκόρδου.
      8. Αφήνουμε τις πατάτες να σοταριστούν για 4-5 λεπτά και πάρουν λίγο χρώμα.
      Βάζουμε και τις πατάτες στο φούρνο
      1. Αφαιρούμε το χαρτί από το ταψί, γυρίζουμε τις μπριζόλες από την άλλη πλευρά και προσθέτουμε τις πατάτες γύρω από τις μπριζόλες.
      2. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί (χωρίς να το καλύψουμε) άλλα 20 -25 λεπτά, χαμηλώνοντας τη φωτιά στους 170 βαθμούς Κελσίου.
      3. 'Οταν περάσει η ώρα ελέγχουμε το φαγητό μας. Οι μπριζόλες πρέπει να είναι μαλακές και με ωραίο καστανό χρώμα και οι πατάτες επίσης.
      4. 10-15 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, σε ένα αντικολλητικό μικρό τηγάνι βάζουμε τη μαύρη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ρευστή.
      5. Προσθέτουμε και λίγο μπούκοβο και αλείφουμε με το γλάσο αυτό τις μπριζόλες. 
      6. Βάζουμε στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά.
      7. Μόλις δούμε ότι το φαγητό είναι έτοιμο, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε 10-12 λεπτά έτσι ώστε να "ηρεμήσει" το κρέας και σερβίρουμε.
      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      Εάν θέλουμε στις μπριζόλες μπορούμε να προσθέσουμε και καρότα, μανιτάρια αλλά και μίνι καλαμπόκια (αυτά που είναι σε βάζο).

      Χοιρινές μπριζόλες λαιμού γλασαρισμένες στο φούρνο με baby πατάτες τσακιστές
      Tante Kiki
      0 Comments
      No