Σπανάκι γκρατέν με πατάτες και κρέμα με γαλοτύρι


Σπανάκι γκρατέν με πατάτες και κρέμα με γαλοτύρι

Δευτέρα αύριο και μια νέα εβδομάδα αρχίζει. Πάντα το βράδυ της Κυριακής κι όταν έχω τελειώσει τις υποχρεώσεις οργανώνω νοερά την εβδομάδα. Αυτό με βοηθάει στο καθημερινό μαγείρεμα. Πες μου, εσύ δεν το κάνεις; Κι αν ναι... ψάχνεις κάπου για νέες συνταγές ή ετοιμάζεις πάντα μόνον τα κλασσικά και παραδοσιακά φαγητά; Οκ, αυτό δεν είναι καθόλου κακό αλλά κάπου κάπου σκέψου και τούτο δω το ημερολόγιο μαγειρικής και έλα να ψάξεις. Πάντα κάτι θα βρεις που έχει μαγειρέψει η "θεία Κική"! 

Σπανάκι γκρατέν με πατάτες και κρέμα με γαλοτύρι

Γι αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, τώρα που τα λέμε σου έχω ένα πιάτο ...λουκούμι! Με λαχανικά, πατάτες και τυριά! Ένα πιάτο που θα πείσει και τα βλαστάρια σου (αν έχεις φυσικά) να γευτούν λίγη "πρασινάδα" που είναι τόσο απαραίτητη στον οργανισμό τους (όπως και στον δικό μας). Έχεις, ήδη, διαβάσει τον τίτλο κι έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι ο συνδυασμός αυτός δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ακόμα και στον πιο δύσκολο ουρανίσκο και ότι η κρέμα με το γαλοτύρι γίνεται κα-τα-πλη-κτι-κή!!!! Αξίζει να το δοκιμάσεις!!!

Σπανάκι γκρατέν με πατάτες και κρέμα με γαλοτύρι

Σπανάκι γκρατέν με πατάτες και κρέμα με γαλοτύρι




Σπανάκι γκρατέν με πατάτες και κρέμα με γαλοτύρι
Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Παραλλαγή του γνωστού πιάτου με μια κρέμα που το απογειώνει
Μερίδες: 10-12 (ταψί 25x35 εκ. διάμετρο)
ΥΛΙΚΑ
    • 600 γρ. σπανάκι (φρέσκο ή καταψυγμένο)
    • 2 πράσα (μόνον το πράσινο μέρος), σε ροδέλες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
    • 1 κ.σ. άνηθο (προαιρετικά)
    • 4 πατάτες σε κομμένες σε λεπτά στικς 
    • 150 γρ. mix κίτρινων τυριών
    • Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα 
    • 2 κ.σ. γαλοτύρι
    • Αλάτι & Πιπέρι

    Για την κρέμα
    • 1 κρέμα γάλακτος για ζυμαρικά (250 ml ή 200 ml)
    • 120 ml γάλα (1,5% λιπαρά)
    • 2 κ.σ. γαλοτύρι
    • 1 αυγό 
    • 3 κ.σ. ψιλοτριμένα αμύγδαλα (ψημένα, αλμυρά, με τη φλούδα)
    • Πιπέρι 
    • Μοσχοκάρυδο
    • 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
       
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο, ζεστό νερό, βάζουμε τα στικς πατάτας και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση (ίσα ίσα να μαλακώσουν λίγο). 
        2. Βγάζουμε από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα.
        3. Σε αντικολλητικό, βαθύ τηγάνι βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα και το κρεμμύδι και προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε να τα ζεματίσουμε (για να γίνουν πιο εύπεπτα).
        4. Τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και ρίχνουμε το νερό.
        5. Μόλις κρυώσουν προσθέτουμε το γαλοτύρι και ανακατεύουμε.
        6. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι, σοτάρουμε τα λαχανικά για 2 λεπτά και μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν.
        7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
        8. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το γαλοτύρι, το αυγό, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το σκόρδο και αν θέλουμε πιο αλμυρό το μείγμα λίγο αλάτι. 
        9. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.
        10. Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις μισές πατάτες.
        11. Προσθέτουμε τα μισά τυριά και μετά τα μισά λαχανικά.
        12. Επαναλαμβάνουμε, στρώνοντας τις υπόλοιπες πατάτες, τα τυριά, τα λαχανικά και τέλος περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
        13. Βάζουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρις ότου δούμε την επιφάνεια του φαγητού να έχει πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        1-Το γαλοτύρι μπορεί να αντικατασταθεί με όποιο άλλο κρεμώδες τυρί μας αρέσει (π.χ. κατίκι, αλειφωτή, ερίκι, cottage).
        2- Στο φαγητό μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας, μανιτάρια, καρότο τριμμένο αλλά και για μια πιο πικάντικη νότα, λιαστές ντομάτες.
        3- Eναλλακτικά, μπορούμε να στρώσουμε σε μια στρώση όλα τα υλικά. Πρώτα τις πατάτες προσθέτοντας 3 κ.σ. κρέμα, μετά τα τυριά, τα λαχανικά και τέλος την υπόλοιπη κρέμα. (Αυτή τη φορά το δικό μου το έστρωσα έτσι).

        Σπανάκι γκρατέν με πατάτες και κρέμα με γαλοτύρι
        Tante Kiki
        0 Comments
        No