Σαγανάκι ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού


Σαγανάκι ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού

Καλό μήνα!! 
Ένας από τους πιο αγαπημένους μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, χειμώνα, καλοκαίρι, είναι το σαγανάκι και ειδικότερα το σαγανάκι με κάποιο από τα πολλά τυριά που διαθέτει η ελληνική αγορά. Ποιος δεν έχει παραγγείλει και ποιος δεν έχει απολαύσει κάποιο τυρί σαγανάκι σε ουζερί, ταβέρνα ή ακόμα και εστιατόριο. Κάθε σαγανάκι όμως έχει την χάρη του και τη νοστιμιά του, από το πιο απλό σερβιρισμένο με μια φέτα λεμόνι έως το πιο ...γκουρμέ όπως αυτό που θα σου συστήσω σήμερα με κρούστα από φουντούκια.

Σαγανάκι ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πώς προέκυψε η ονομασία του;
Το τηγάνι "τέγανον" ή "σάγανον" και για τους βυζαντινούς "στέγανον" ήταν ένα σκεύος μεταλλικό ή πήλινο στο οποίο τηγάνιζαν και απ' αυτό πήρε το όνομα του το σαγανάκι. Ωστόσο υπάρχει και στην τουρκική γλώσσα η λέξη "sahan" (σαχάν) που είναι το ειδικό τηγάνι (σαγανάκι) μέσα στο οποίο συνήθως ετοιμάζεται.

Σαγανάκι ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού

Τις περισσότερες φορές όταν λέμε σαγανάκι εννοείς "τυρί σαγανάκι" αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί πάρα πολλά άλλα τρόφιμα γίνονται "σαγανάκι". Με άλλα λόγια, ο όρος "σαγανάκι" κατέληξε να είναι ομώνυμος  με το αντίστοιχο σκεύος αλλά και τον τρόπο προετοιμασίας. Έτσι σήμερα έχουμε μύδια σαγανάκι, μελιτζάνες σαγανάκι, μανιτάρια σαγανάκι και ...πάει λέγοντας. Ουσιαστικά, δηλαδή, έχουμε έναν εύκολο και νόστιμο τρόπο παρασκευής διαφόρων μεζέδων σε σαγανάκι ή τηγάνι (ανάλογα με την ποσότητα των  υλικών). Όλα τα σαγανάκια ταιριάζουν τέλεια με ούζο, μπύρα ή κρασί.
Εγώ σήμερα θα σου δώσω τη συνταγή για ένα κλασσικό τυρί σαγανάκι με ταλαγάνι αλλά σε κρούστα φουντουκιού που το απογειώνει μαζί με μια καταπληκτική σάλτσα -μαρμελάδα σύκου (που  θα βρείτε τη συνταγή σε επόμενη ανάρτηση).

Σαγανάκι ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού

Κι αν θέλεις οδηγίες για το τέλειο σαγανάκι τυριού αλλά και ιδέες για το ποια τυριά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή τι κρούστες διάβασε ΕΔΩ και θα γίνεις εξπέρ!! 😉

Σαγανάκι με ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού 
            Σαγανάκι ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή: 'Ενα ιδιαίτερο σαγανάκι με ταλαγάνι αρωματισμένο με δυόσμο τυλιγμένο σε κρούστα φουντουκιού.
Μερίδες: 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ
    • 1 συσκευασία ταλαγάνι με δυόσμο (2 φέτες)
    • 110 γρ. φρυγανιά τριμμένη
    • 110 γρ. φουντούκια ψιλοτριμμένα
    • 100 γρ. αλεύρι (για το πανάρισμα)
    • 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο
    • Ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο) για το τηγάνισμα
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Χωρίζουμε τις 2 φέτες ταλαγάνι.
        2. Βάζουμε την πρώτη φέτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στην φρυγανιά.
        3. Τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη δεύτερη φέτα.
        4. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά.
        5. Έπειτα, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τα φουντούκια.
        6. Περνάμε την πρώτη φέτα πάλι από το αυγό και μετά από το μείγμα φρυγανιάς και φουντουκιού και επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη φέτα.
        7. Βάζουμε στο σαγανάκι/τηγάνι και χαμηλώνουμε  τη φωτιά (σε μέτρια) για να μην καεί.
        8. Μόλις το παναρισμένο ταλαγάνι αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να "αφήσει" το περιττό λάδι του.
        9. Σερβίρουμε ζεστό με πράσινη σαλάτα και μαρμελάδα ή τσάτνεϋ σύκου ή ντομάτας.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εναλλακτική κρούστα: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μείγμα ξηρών καρπών αντί για σκέτα φουντούκια.

        Πηγή: Η ιδέα της κρούστας  είναι από συνταγή του chef Γκίκα Ξενάκη.

        Σαγανάκι ταλαγάνι σε κρούστα φουντουκιού
        Tante Kiki
        0 Comments
        No