Ψωμί πολύκαρπο, ολικής άλεσης χωρίς ζύμωμα


Καλημέρα! Καθώς είμαστε στη μέση του φθινοπώρου και όσο οι μέρες μικραίνουν και η ατμόσφαιρα γίνεται πιο δροσερή τόσο τα ζυμώματα αρχίζουν να πυκνώνουν με τον φούρνο της κουζίνας να μην σκορπίζει πια ενοχλητική ζέστη. Ανήκω σ' αυτούς που αγαπούν τη ζεστασιά του αναμμένου φούρνου στην κουζίνα, τα αρώματα που την κατακλύζουν και ειδικά όταν πρόκειται για μοσχοβολιά φρεσκοψημένου ψωμιού που δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη.

Ψωμί πολύκαρπο, ολικής άλεσης χωρίς ζύμωμα
Ψωμί πολύκαρπο, ολικής άλεσης χωρίς ζύμωμα

Ένα από τα πρώτα ζυμώματα αυτού του φθινοπώρου δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα ψωμί που, πριν λίγο καιρό η κομμώτρια και φίλη μου με ρώτησε αν έχω στο μπλογκ. Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμόμουν καθόλου (εξάλλου, μέσα στα 12 χρόνια που γράφω και ανεβάζω συνταγές υπάρχουν αρκετές που δεν θυμάμαι ότι τις έχω φτιάξει)! Όταν όμως διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ακολούθησα τον "μονόδρομο".

Ψωμί πολύκαρπο, ολικής άλεσης χωρίς ζύμωμα

Το ψωμί αυτό το αγάπησα! Γιατί είναι ένας υπέροχος συνδυασμός από αλεύρι ολικής άλεσης και αλεύρι πολύκαρπο έχοντας στην επιφάνεια νιφάδες βρώμης. Γιατί η κόρα του είναι τραγανιστή και η ψίχα του αφράτη όσο δεν πάει άλλο. Γιατί είναι υγιεινό και ταυτόχρονα πεντανόστιμο αλλά και γιατί είναι ένα ψωμί που δεν χρειάζεται παρά μόνον ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα και μετά δίπλωμα 4-5 φορές αλλά καθόλου ζύμωμα. Εύκολο έτσι δεν είναι;;; Κι όταν ψηθεί και κρυώσει το κόβω σε φέτες και το διατηρώ στην κατάψυξη βγάζοντας μόνον όσο χρειάζομαι, οπότε πάντα είναι φρέσκο.

Ψωμί πολύκαρπο, ολικής άλεσης χωρίς ζύμωμα

Ψωμί πολύκαρπο, ολικής άλεσης
        
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ψωμί χωρίς ζύμωμα, υγιεινό και νόστιμο.
Μερίδες: 1 φρατζόλα (φόρμα 26χ10)
ΥΛΙΚΑ
    • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 100 γρ. αλεύρι πολύσπορο
    • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
    • 320-330 γρ. χλιαρό νερό
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
    • 1,5 κ.γλ. αλάτι
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για την φόρμα
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
        2. Αφού τα ανακατέψουμε, προσθέτουμε το αλάτι στη μια άκρη του μείγματος.
        3. Ρίχνουμε το μισό νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα  μέχρι να ομογενοποιηθεί.
        4. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε και πάλι ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
        5. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε για 40-60 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος* μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
        6. Αφού δούμε ότι η ζύμη φούσκωσε, αλείφουμε τα χέρια μας με το ελαιόλαδο και μέσα στο ίδιο μπολ, διπλώνουμε τη ζύμη 5-6 φορές (δεν ζυμώνουμε).
        7. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο τη φόρμα μας, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αφού σχηματίσουμε ένα καρβελάκι, μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
        8. Όταν το καρβελάκι φουσκώσει, βρέχουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και, προαιρετικά, την πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης ή σουσάμι ή λιναρόσπορο ή όποιους σπόρους θέλουμε.
        9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
        10. Χαράσσουμε το κάθε ψωμί σε 3 σημεία (εγώ το ξέχασα!!!😞) και ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά έως ότου αποκτήσει χρυσή κόρα.
        11. Μόλις το ψωμί ψηθεί, το βγάζουμε από τη φόρμα, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε.
        12. Όταν κρυώσει μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη, αποψύχοντας φέτα φέτα όταν το χρειαζόμαστε.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εάν το βάλουμε σε περιβάλλον πιο ζεστό, φουσκώνει πιο γρήγορα.  
        * Κι αν δεν το θέλουμε πολύκαρπο/πολύσπορο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνον αλεύρι ολικής άλεσης. 


        Tante Kiki
        0 Comments
        No