Ο παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς της γιαγιάς Βασιλικής


Παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Παγωμένη εβδομάδα, αλλά, φυσιολογικό είναι μια και το φθινόπωρο τελειώνει ενώ τα Χριστούγεννα πλησιάζουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Οι μέρες αυτές εκτός από τη Χριστουγεννιάτικη διάθεση που απλώνουν σχεδόν παντού είναι και μέρες νηστείας. Και πάντα στη νηστεία ένα από τα κλασσικά ελληνικά παραδοσιακά, γρήγορα γλυκά είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. Φυσικά, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, συνήθως, χρησιμοποιούσαν φλιτζάνια για μέτρηση. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε ΤΟ ΙΔΙΟ φλιτζάνι για όλα τα υλικά και μάλιστα της γιαγιάς ήταν από τα μεγάλα. Ωστόσο, και δοσομετρικό φλιτζάνι να χρησιμοποιήσουμε είναι εντάξει απλά, θα είναι μικρότερη ποσότητα.


Παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς

Προσωπικά, τον αγαπώ πάρα πολύ γιατί εκτός από νοστιμιά με γεμίζει θύμησες από το σπίτι της γιαγιάς Βασιλικής μια και όταν έφτιαχνε χαλβά η κάθε του γωνιά μοσχοβολούσε καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Κι έπειτα έφτανε η στιγμή που ο χαλβάς έμπαινε στη φόρμα κι εγώ ζητούσα πάντα να μου κρατήσει μια μικρή ποσότητα για να τον απολαύσω έτσι... ζεστό, πολύ ζεστό ακόμα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς πάντα μου αρέσει περισσότερο όταν είναι ζεστός και λιγότερο κρύος.
'Ετσι σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 2023 (δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη φορά που πάτησα το κουμπάκι κι εμφανίστηκε μια συνταγή μου!!!) θυμήθηκα - συνειδητοποίησα ότι έχω ανεβάσει συνταγές με χαλβά αλλά όχι εκείνον το καθαρόαιμο, παραδοσιακό χαλβά που τόσο τιμούσαμε οικογενειακώς, κάθε λίγο και λιγάκι που η γιαγιά μας περίμενε να πάμε. Πάμε να δούμε, λοιπόν, την περίφημη συνταγή "1,2,3,4" που έφτιαχνε,  μετρώντας όλα τα υλικά με το ίδιο φλυτζάνι (το τονίζω) και μειώνοντας λίγο το λάδι και τη ζάχαρη. Φυσικά, την ίδια συνταγή κάνει και η μαμά μου (για να τα λέμε κι αυτά!! 😉).
        
Παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς


Ο παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς της γιαγιάς Βασιλικής
          Παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς
            Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Απλός, νόστιμος και χωρίς φιοριτούρες
Μερίδες: 12-16 (ανάλογα με το μέγεθος)
ΥΛΙΚΑ
    • 2/3 φλ. ελαιόλαδο
    • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
    • 2/3 φλ. σταφίδες μαύρες
    • 1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
    • 4 φλ. νερό
    • 2,5 φλ. ζάχαρη
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 2-3 φέτες πορτοκάλι (χωρίς τη φλούδα)
    • Σκόνη κανέλας για το γαρνίρισμα
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τις φέτες πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
        2. Ύστερα, αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε το σιμιγδάλι.
        3. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
        4. Το καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά και μέχρι να αποκτήσει ένα καστανό χρώμα αλλά και να αρχίσει να μοσχοβολάει ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
        5. Ύστερα, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε.΄
        6. Βγάζουμε από το σιρόπι το ξυλάκι κανέλας και το πορτοκάλι.
        7. Με μια βαθιά κουτάλα, προσθέτουμε σταδιακά το νερό προσέχοντας γιατί πάντα στην αρχή πιτσιλάει.
        8. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το νερό να απορροφηθεί, το σιμιγδάλι να φουσκώσει και ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.
        9. Όπως είναι ζεστός τον βάζουμε σε φόρμα, πιέζουμε την επιφάνεια για να μην δημιουργηθούν κενά και τον αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
        10. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε για να ξεφορμάρουμε τον χαλβά.
        11. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

        Άλλες συνταγές για σιμιγδαλένιο χαλβά :






        Παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς
        Tante Kiki
        0 Comments
        No