Φθινόπωρο και η δροσιά κάνει πια αισθητή την παρουσία του... το πρωί ούτε λόγος πια να βγείς με κοντομάνικο ή αμάνικο αλλά από την άλλη ...μέχρι πότε θα έχει ζέστη; Η φύση βρίσκει για μια ακόμα φορά το δρόμο για τα ...Χριστούγεννα! Τίποτα ασυνήθιστο για μένα! Κάθε τέτοια εποχή αρχίζω να μετρώ αντίστροφα για τη μεγάλη γιορτή της χαράς! Πού θα πάει;;; Θα έρθει!! Κι αρχίζω το μέτρημα, την περιπλάνηση στις εικόνες, τις γεύσεις, τα αρώματα... τα όνειρα!
Ο Οκτώβρης εφέτος εμφανίστηκε δειλά, λίγο αναποφάσιστος αν θα φέρει μαζί του τα πρωτοβρόχια ή τη λιακάδα έστω και αχνή αλλά πάντως έφερε τους πρώτους αγαπημένους καρπούς... τα μήλα.
Τα μήλα, λοιπόν, ήταν πάντα για μας ένας αγαπημένος καρπός! Με τον Οκτώβρη να δηλώνει σθεναρά την παρουσία του, τουλάχιστον στο ημερολόγιο, οι προθήκες των μάρκετ και των μανάβικων γέμισαν κατακόκκινα μήλα που, αν και λίγο σκληρά ακόμα, είναι πεντανόστιμα!
Ένα αγαπημένο γλυκό...μαμαδίστικο και παραδοσιακό... οικονομικό αλλά και πολύ νόστιμο που μας συνόδευε άλλοτε στο ...χωράφι του παππού θέλησε να ...παίξει κι αυτό με τα μήλα! Ήρθε η ώρα να πάρει μιαν άλλη μορφή και να γίνει λίγο πιο φθινοπωρινός ο σιμιγδαλένιος χαλβάς που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε!
'Ερχεται κάποια στιγμή που η παράδοση χρειάζεται μια, λίγο πιο σύγχρονη πινελιά... μια πινελιά που θα δώσει μια λίγο διαφορετική προσωπικότητα σε μια αγαπημένη και διαχρονική γλυκολιχουδιά που τόσες και τόσες γενιές γλύκανε!
Όσο για το σχήμα του, μόλις ψήθηκε ο χαλβάς εισέβαλε μέσα στις ροζ φορμίτσες σιλικόνης της εταιρίας Silikomart και έγιναν αυτά τα πανέμορφα και χορταστικά πυργάκια.
Για σήμερα σας εύχομαι μια γλυκιά καλημέρα και μια νόστιμη εβδομάδα!
- 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ. ζάχαρη καστανή
- 700 γρ. χυμό μήλου
- 2-3 μήλα κομμένα σε κυβάκια
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 κ.γλ. φυτικό βούτυρο
- 60 γρ. σταφίδες
- 80 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 1 μήλο σε κυβάκια+ 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη για το καραμέλωμα
- Καραμελώνουμε πρώτα τα μήλα και τα καρύδια.
- Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο.
- Τα αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να μαλακώσουν τα μήλα και να καραμελώσουν μήλα και καρύδια.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα το χυμό του μήλου, την καστανή ζάχαρη, τον γλυκάνισο, το ξυλάκι κανέλας και τις σταφίδες.
- Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
- Το αποσύρουμε από τη φωτιά αλλά το διατηρούμε ζεστό.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε, ανακατεύοντάς το συχνά, να ψηθεί μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο ανοιχτό, καστανό χρώμα.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι.
- Την ξαναβάζουμε στην εστία και ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνουμε τον χαλβά να βράσει για 2-3 λεπτά.
- Ύστερα, προσθέτουμε και τα καραμελωμένα μήλα και καρύδια.
- Ανακατεύουμε τον χαλβά μέχρι να πήξει.
- Τον μοιράζουμε στις φόρμες ή τον βάζουμε σε μια μεγάλη φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει για να τον ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τον με λίγη κανέλα και, αν θέλουμε, έξτρα καρυδόψιχα.