Χοιρινά φιλετάκια λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας


Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που αρχίζει γιορτινά και τελειώνει εξίσου γιορτινά. Για μένα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μήνας μια και γιορτάζουν η αδερφή μου, η μαμά μου και η μεγάλη ανιψιά μου (γιορτή και γενέθλια). Έτσι, πολύ συχνά τον Δεκέμβριο έχουμε στο σπίτι τραπεζώματα. Ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά είναι και αυτό που σου παρουσιάζω σήμερα. Χοιρινά λεμονάτα φιλετάκια φτιαγμένα, τότε, παλιότερα από τη μαμά μου με τόση μαεστρία στη χύτρα ταχύτητας που, όλοι, νόμιζαν ότι ήταν από κείνα τα σιγομαγειρεμένα φαγητά που στο τέλος μελώνουν τόσο που κλείνεις τα μάτια σε κάθε μπουκιά για να απολαύσεις την ατελείωτη νοστιμιά τους.

Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

Για να πω την αλήθεια, όταν ήμουν έφηβη, πολλές φορές γκρίνιαζα γιατί ήταν ένα πιάτο με σταθερή αξία στο οικογενειακό αλλά και φιλικό τραπέζι. Και τί σήμαινε για μένα αυτό; Ότι, απλά, το είχα βαρεθεί!! 

Τότε, γιατί τώρα, τόσα χρόνια μετά καταλαβαίνω πολύ καλά την αξία αυτών των συνταγών που είναι γραμμένες σε παλιά, κιτρινισμένα τετράδια και που, πολλές φορές η καταγωγή τους χάνεται στα βάθη της οικογένειας και δεν μπορείς να βρεις ποια ήταν η πρώτη γιαγιά που το έφτιαξε σε μια απλή κατσαρόλα βράζοντάς το για ώρες και προσθέτοντας σιγά σιγά τα απαραίτητα υγρά ίσως και όχι σε μια ηλεκτρική κουζίνα αλλά επάνω σε μια "μασίνα" που έκαιγε ξύλα. 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ήταν από τα φαγητά που η μαμά μου το έκανε πάντα στη χύτρα ταχύτητας για να είναι μαλακό το κρέας όπως έλεγε.

Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που αποφάσισα να καταγράψω αυτή την, όχι και τόσο άγνωστη συνταγή, που, όμως για μένα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και ελπίζω να έχει την ίδια αξία και για τις ανιψιές μου αλλά να αποκτήσει αξία και για σένα που θα το δοκιμάσεις και θα σου αρέσει. 

Εξάλλου, πάντα πίστευα ότι το blog είναι για τους περισσότερους από εμάς ένα ημερολόγιο καταγραφής όσων θεωρούμε σημαντικά ακόμα κι αν αυτά αφορούν μόνον στο φαγητό. Μη ξεχνάμε ότι το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά κι ότι αυτό είναι που μας ενώνει σε ευχάριστες ή δυσάρεστες περιστάσεις. 

Έτσι μιαν ανάσα πριν τα Χριστούγεννα σου δίνω τη συνταγή γιατί, είμαι σίγουρη, ότι όλο και σε κάποιο τραπέζι θα σου χρειαστεί! Θα χαρώ πολύ να την δοκιμάσεις γιατί είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσεις.

Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα στη χύτρα ταχύτητας

           
         Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Φαγητό καθημερινό ή γιορτινό που θα απολαύσεις και θα χορτάσεις.
Μερίδες: 3 - 4
ΥΛΙΚΑ
    • 6 χοιρινά φιλετάκια
    • 2 μέτρια καρότα, σε στικς
    • 6 κομμάτια λιαστής ντομάτας
    • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες
    • χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
    • 1 κ.γλ. μουστάρδα
    • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
    • 1/4 κ.γλ. θυμάρι
    • 1/4 κ.γλ. μπαχάρι
    • Αλάτι & Πιπέρι
    • 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε πρώτα τα 3 φιλετάκια και τα αφήνουμε  να σοταριστούν (μέχρι να αλλάξουν χρώμα) και από τις δύο πλευρές.
        2. Ύστερα, τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και βάζουμε στη χύτρα τα άλλα 3 φιλετάκια (εκτός αν η χύτρα μας είναι μεγάλη και τα χωράει όλα μαζί) για να σοταριστούν και αυτά.
        3. Βγάζουμε και αυτά και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες, τα καρότα και τις πιπεριές.
        4. Τα αφήνουμε να σοταριστούν και αυτά και ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα φιλετάκια.
        5. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
        6. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.
        7. Κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας, βάζουμε τη βαλβίδα στη θέση για τα κρέατα και ανάβουμε τη φωτιά στο 8 (με τελικό το 9) μέχρις ότου η χύτρα αρχίσει να "σφυρίζει".
        8. Μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 35 λεπτά.
        9. Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα και την ανοίγουμε.
        10. Παίρνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το ζουμί του φαγητού και διαλύουμε σ' αυτό 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ (έτσι ώστε η σάλτσα να δέσει ελαφρώς αλλά να μην γίνει παχύρρευστη).
        11. Βάζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά έως ότου εξατμιστεί το νερό και μείνει μόνον τη σάλτσα του.
        12. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
        13. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, βραστές ή τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητας, το φαγητό μπορεί να γίνει και σε κανονική κατσαρόλα αλλά θα πρέπει να μαγειρευτεί για περισσότερη ώρα μέχρις ότου το κρέας μαλακώσει και μείνει με το ζουμί του.

        Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας
        Tante Kiki
        0 Comments
        No