Γλυκά ποτηράκια με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη


Verrines με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη

Καλημέρα και χρόνια πολλά! 

Αυτά τα Χριστούγεννα ήταν διαφορετικά από τα περσινά! Λιγότερο ξένοιαστα! Ευτυχώς όμως συνέχισαν να είναι τα γνωστά Χριστούγεννα με τα αρώματα της κανέλας, του γαρίφαλου, του μπαχαριού, του μοσχοκάρυδου να πλημμυρίζουν το σπίτι. 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων είναι η μέρα που οι κατσαρόλες, τα τηγάνια, ο φούρνος  παίρνουν φωτιά. Λίγες ημέρες πριν όμως είχε προαποφασισθεί ότι το φετινό γλυκό δεν πρέπει να έχει ζάχαρη, για ευνόητους λόγους! Εντάξει, ωστόσο με ζάχαρη ή όχι το κάστανο θα είναι και πάλι παρόν! Και ήταν!

Verrines με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη

Απόφαση που έγινε πράξη και οδήγησε σε ένα γλυκό ποτηράκι γεμάτο με κρέμα τυριού και κρέμα κάστανου, μερικά κάστανα θρυμματισμένα και αντί για ζάχαρη, φρουκτόζη. Όπου υπήρχε συνταγή για κάστανο, νομίζω ότι την διάβασα με πρώτο και καλύτερο το γαλλικό, αγαπημένο γλυκό "Mont Blanc". Ένα ήταν σίγουρο από την πρώτη στιγμή ότι και φέτος το γλυκό της άγιας τούτης μέρας θα ήταν με κάστανο. Έτσι, η σοκολάτα έμεινε για την Πρωτοχρονιά! 

Verrines με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη

Κι αφού η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα του γλυκού πάρθηκε (μια και για το φαγητό η παράδοση επικράτησε πλήρως) κι αφού διάβασα ένα σωρό συνταγές, ξέρεις εκείνη τη διαδικασία που στο τέλος σε κάνει να μπερδεύεσαι λίγο περισσότερο (ή τουλάχιστον εμένα), είχε φτάσει ήδη 24 Δεκεμβρίου και μάλιστα απόγευμα! 

Ωραία τα κατάφερα εφέτος, συλλογίστηκα! Άνοιξα την πόρτα του ψυγείου, έβγαλα την κρέμα γάλακτος, τον πουρέ κάστανου, την κρέμα τυριού και ξεκίνησε το ταξίδι του φετινού χριστουγεννιάτικου γλυκού! Όσο για την φρουκτόζη, ήταν ήδη παρούσα στον πάγκο της κουζίνας πριν από όλα τα υπόλοιπα υλικά σαν να ήθελε να τονίσει την φετινή της κυριαρχία!

Verrines με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη

Απλό, όσο δεν φαντάζεσαι, νόστιμο όσο δεν παίρνει άλλο με μια αφράτη κρέμα τυριού γλυκιά τόσο όσο πρέπει, με το κάστανο να ταξιδεύει στον ουρανίσκο και να ξετρελαίνει γευστικούς κάλυκες και νου αλλά ταυτόχρονα και υγιεινό και ελαφρύ χωρίς υπερβολική ζάχαρη! Υπάρχει καλύτερος συνδυασμός; 
Όσο για την ποσότητα στα μικρά ουζοποτηράκια, μην ανησυχείς, είναι η ιδανική για το κλείσιμο ενός πλούσιου γεύματος όπως το Χριστουγεννιάτικο ή (γιατί όχι;) το Πρωτοχρονιάτικο που έρχεται.

Verrines με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη

Γλυκό ποτήρι με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη
                
                Verrines με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη
               Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Γλυκό κέρασμα με κρέμα τυριού και κάστανου
Μερίδες: 10 μικρά ποτήρια ούζου 115ml (περίπου)
ΥΛΙΚΑ
    Για την κρέμα κάστανου
    • 450 γρ. πουρέ κάστανου ( από 1 κιλό ωμά κάστανα)*
    • 250 ml  κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
    • 3-4 κ.σ. φρουκτόζη
    • 2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά)

    Για την κρέμα τυριού
    • 250 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
    • 200 γρ. τυρί κρέμα (ή μασκαρπόνε)
    • 3 κ.σ. φρουκτόζη
    • 1 φακελάκι βανίλια

    Επιπλέον (προαιρετικά)
    • 5-6 κάστανα βρασμένα και θρυμματισμένα για ανάμεσα στις κρέμες
    • Λίγη τρούφα για το γαρνίρισμα

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      Για την κρέμα κάστανου
      1. Βάζουμε σε μπολ το πατέ κάστανου, την κρέμα γάλακτος, την φρουκτόζη και το ρούμι και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός (πρώτα στη σιγανή ταχύτητα και ύστερα στη μεσαία για να μην πιτσιλάει) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
      2. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χτυπήσουμε την κρέμα τυριού. 

      Για την κρέμα τυριού
      1. Βάζουμε σε μπολ την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, την φρουκτόζη και τη βανίλια.
      2. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
      3. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
      4. Γεμίζουμε 2 σακούλες ζαχαροπλαστικής, ένα με την κρέμα κάστανου κι ένα με την κρέμα τυριού και γεμίζουμε εναλλάξ τα ποτηράκια με την εξής σειρά: κρέμα κάστανο, κρέμα τυριού, θρυμματισμένα κάστανα, κρέμα κάστανο, κρέμα τυριού.
      5. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγη τρούφα ή τριμμένη κουβερτούρα.

      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      Βράζουμε χαραγμένα, σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, 1 κιλό κάστανα και αφού τα καθαρίσουμε, τα πολτοποιούμε στο multi. Ανάλογα με την επιθυμία μας κάνουμε τον πουρέ εντελώς λείο ή αφήνουμε να έχει και μικροσκοπικά κομματάκια.
      • Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η εναλλακτική λύση, που είναι ο πουρές κάστανου (όχι η μαρμελάδα) που υπάρχει σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και ντελικατέσεν, έτοιμος συσκευασμένος, και είναι προϊόν Γαλλίας. Στην περίπτωση αυτή, αγοράζουμε την συσκευασία χωρίς ζάχαρη εφόσον χρησιμοποιήσουμε φρουκτόζη.
      Κι αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φρουκτόζη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη και να αυξήσουμε την ποσότητά της για λίγο πιο γλυκό αποτέλεσμα.

      Verrines με κρέμα τυριού και κάστανου, με φρουκτόζη
      Tante Kiki
      0 Comments
      No