Ξημερώνει το τελευταίο Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα και αποφασίζω ότι την αυλαία για τα γλυκά θα κλείσουν αυτά τα Σμυρναίικα φοινίκια που κάθε χρόνο λέω ότι θα φτιάξω κι όλο τα αμελώ με τη σκέψη ότι είναι παρόμοια με τα μελομακάρονα. Εντάξει, είναι παρόμοια αλλά όχι ίδια! Εξάλλου, πάντα από μικρή άκουγα και τα δύο γλυκά αν και στο σπίτι φτιάχναμε πάντα μελομακάρονα. Ύστερα, μπέρδεψα τα Σμυρναίικα ψητά φοινίκια με τα Κοζανίτικα τηγανιτά φοινίκια, κι αυτό ήταν! Έμειναν εκεί μέχρι φέτος που τα ξαναείδα σε διάφορα περιοδικά κι έψαξα να δω τις διαφορές τους με τα μελομακάρονα. Έπρεπε όμως να τα δοκιμάσω για να έχω καλύτερη άποψη! Δεν συμφωνείς;
Μια φίλη με γιαγιά Μικρασιάτισσα μου τόνισε ότι είναι δύο διαφορετικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Τα φοινίκια, που το όνομά τους σημαίνει "χουρμάδες" έχουν ζύμη με καρύδια, είναι λιγότερο σιροπιασμένα, με επιφάνεια πιο "ανώμαλη" λόγω των καρυδιών και τριφτή ζύμη λόγω της αλισίβας (δηλαδή του σταχτόνερου) που χρησιμοποιούσαν παλιότερα και που μετέπειτα αντικαταστάθηκε από τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Πολλές φορές τα άφηναν χωρίς σιρόπι κάτι σαν μπισκότα καρυδένια δηλαδή κι άλλοτε πάλι τα βύθιζαν στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι και τα πασπάλιζαν με επιπλέον τριμμένα καρύδια. Κι όταν δεν τα σιρόπιαζαν, κάποιες νοικοκυρές τα γέμιζαν με μια γέμιση από ψιλοκομμένο καρύδι, μέλι και κανέλα. Κι έτσι, είχαν μια μελένια καρδιά και δεν χρειαζόταν το σιρόπι. Ωστόσο, δεν περιείχαν ποτέ σιμιγδάλι όπως τα μελομακάρονα.
Τα δικά μου φοινίκια τα ζύμωσα με καρύδι, κανέλα και γαρίφαλο και δεν τα γέμισα. Ήθελα να τα σιροπιάσω, να τα μελώσω έστω και λίγο και να τα ξαναπασπαλίσω με καρύδι ψιλοκομμένο. Και ναι, θα σου προτείνω να φτιάξεις, έστω τη μισή δόση, και σου υπόσχομαι ότι δεν θα το μετανιώσεις γιατί η νοστιμιά τους, ειδικά αν χρησιμοποιήσεις και θυμαρίσιο μέλι, θα σε κάνει να τα λατρέψεις.
Σμυρναίικα Φοινίκια
Περιγραφή : Καρυδάτα φοινίκια της Σμύρνης
Μερίδες: 40-46 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
ΥΛΙΚΑ
Για τα φοινίκια
- 260 ml αραβοσιτέλαιο
- 140 - 150 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. μέτρια κομμένα καρύδια + λίγα ακόμα για το πασπάλισμα
- 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
Για το σιρόπι
- 550 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
- 750 ml νερό
- 2 φέτες πορτοκάλι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τα φοινίκια- Σε ένα μπολ, βάζουμε το χυμό, το αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο), τον χυμό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη σόδα φαγητού.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Ανακατεύουμε τα καρύδια με τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το μείγμα σε 2-3 δόσεις στα υγρά υλικά, στην αρχή ανακατεύοντας και μετά ζυμώνοντας με τα χέρια.
- Προσοχή! Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ, απλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια ζύμη μαλακή, λαδερή και εύπλαστη.
- Δίνουμε στα φοινίκια μακρόστενο σχήμα με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες.
- Τα τοποθετούμε σε 2 λαμαρίνες φούρνου επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο και μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Αφού το σιρόπι βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
- Επειδή θέλουμε το σιρόπι να διατηρηθεί ζεστό μέχρι να μελώσουμε όλα τα φοινίκια, αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στην εστία που είναι αναμμένη σε πολύ χαμηλή φωτιά (π.χ. 1-2 αν η μέτρηση είναι μέχρι το 9)
- Με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε μερικά φοινίκια μέσα στο σιρόπι και, επειδή επιπλέουν, τα αφήνουμε 1 λεπτό από τη μια πλευρά και μετά άλλο 1 λεπτό από την άλλη, γυρίζοντάς τα.
- Τα βγάζουμε από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγα ακόμα κοπανισμένα καρύδια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε αντί να ενσωματώσουμε τα καρύδια στη ζύμη να τα αναμείξουμε με μέλι και κανέλα και να γεμίσουμε με το μείγμα αυτό τα φοινίκια.
ΠΗΓΗ: Παραλλαγή από το περιοδικό του Γαστρονόμου "Τα γλυκά των Χριστουγέννων"