Χριστουγεννιάτικο γλυκό χωρίς ζάχαρη και χωρίς ψήσιμο



Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι αναρτήσεις συνταγών αυξάνονται στο blog. Φέτος, στο γιορτινό συνταγολόγιο θα προστεθούν νέα νόστιμα, οικονομικά και εύκολα φαγητά και γλυκά για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές χωρίς να είμαστε όλη την ημέρα στην κουζίνα αλλά και χωρίς να θυσιάσουμε ούτε τη νοστιμιά ούτε την ομορφιά στο γιορτινό τραπέζι. 


Αρχίζω από σήμερα, Σάββατο (ενώ συνήθως δεν κάνω αναρτήσεις το Σάββατο), ένα ταξίδι σε γεύσεις γιορτινές, φρέσκες και σίγουρα πεντανόστιμες. Μοιράζομαι μαζί σας μια πρόταση γλυκιά και άκρως εθιστική μεν χωρίς ζάχαρη ή μέλι δε που έφτιαξα πριν 2-3 μέρες για τη γιορτή της αδερφής μου. 
'Ενα χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο δεντράκι, γεμάτο πραλίνα φουντουκιού με στέβια, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, cranberries και τριμμένο φουντούκι που το λάτρεψαν όσοι το δοκίμασαν. 


Απλό στην παρασκευή του, χωρίς ψήσιμο, οικονομικό και λίγο... μεθυσμένο (αν θέλουμε) είναι ιδανικό για κέρασμα τώρα τις γιορτές αλλά και για μετά (σε άλλο σχήμα). Η φιλοσοφία του είναι γνωστή και είναι η ίδια με αυτή που κάνουμε το γνωστό "σαλάμι" .Το μόνο, λοιπόν, που χρειάζεται είναι μερικές ώρες ή μια νύχτα στο ψυγείο και μετά να του προσθέσουμε το σοκολατένιο γλάσο, να το αφήσουμε πάλι να στερεοποιηθεί και να το στολίσουμε με ψιλοτριμμένο φουντούκι... κι όλα αυτά χωρίς ζάχαρη.


Χριστουγεννιάτικο γλυκό χωρίς ζάχαρη
     
           
       Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα γιορτινό γλυκό χωρίς ζάχαρη με όλη τη νοστιμιά της πραλίνας φουντουκιού
Μερίδες : 6 - 8 (ανάλογα με το μέγεθος)

ΥΛΙΚΑ
    • 2/3 από 1 πακέτο μπισκότα Digestive, χωρίς ζάχαρη
    • 6 κ.σ. βούτυρο 4 καρπών 
    • 1 σφηνάκι κονιάκ (ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού)
    • 1.5 (περίπου 500 γρ.) βάζο πραλίνα φουντουκιού crunchy με στέβια
    • 100 γρ. cranberries σε χυμό μήλου (όχι ζαχαρωμένα)

    Για την επικάλυψη
    • 1 κουβερτούρα με στέβια 
    • 2 κ.σ. βούτυρο 4 καρπών 
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε τα cranberries στο κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν περίπου 20 λεπτά.
        2. Βάζουμε το  κλειστό βάζο με την πραλίνα σε ένα μπολ με ζεστό νερό για να ρευστοποιηθεί λίγο και να ομογενοποιηθεί πιο εύκολα το μείγμα.
        3. Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε τα μπισκότα, προσθέτουμε το κονιάκ (ή το χυμό πορτοκαλιού) με τα cranberries, το βούτυρο καρπών και την πραλίνα φουντουκιού.
        4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν (μπορούμε να τα "ζυμώσουμε" με το χέρι).
        5. Τυλίγουμε σε ρολό ή βάζουμε σε φόρμα σιλικόνης.
        6. Αφήνουμε για μερικές ώρες ή μια νύχτα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.
        7. Εάν βιαζόμαστε βάζουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη.
        8. Λιώνουμε την κουβερτούρα με 1 κ.σ. βούτυρο 4 καρπών και περιχύνουμε το γλυκό.
        9. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        1- Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μπισκότα χωρίς ζάχαρη και οποιαδήποτε πραλίνα θέλουμε.

        2- Μπορούμε, επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάλα (φυτικό ή ζωικό) αντί για κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού μια και η πραλίνα φουντουκιού περιέχει γάλα.

        3- Προσοχή! Τα υλικά πρέπει να ομογενοποιηθούν καλά για να μην δημιουργηθούν κενά μέσα στο γλυκό που δεν βοηθούν στο να κοπούν όμορφα τα κομμάτια.

        Tante Kiki
        0 Comments
        No