Με τα Χριστούγεννα μιαν ανάσα κοντά οι περισσότεροι από μας έχουμε αρχίσει (οι πιο οργανωμένοι έχουν τελειώσει) να οργανώνουμε το τραπέζι, οικογενειακό, φιλικό ή πιο επίσημο και να κάνουμε τη λίστα με τα ψώνια. Και πριν ακόμα, διαβάσεις τη συνταγή, εγώ θα σου προτείνω να προσθέσεις τα υλικά στη λίστα σου και σου εγγυώμαι ότι δεν θα το μετανιώσεις!
Χριστούγεννα χωρίς πουλερικό (κοτόπουλο ή γαλοπούλα) δεν γίνεται, τουλάχιστον για τους περισσότερους αλλά κι αυτούς που αφήνουν τα υπόλοιπα είδη κρέατος για την Πρωτοχρονιά, έτσι δεν είναι; Πόσες, όμως, είναι οι φορές που απολαμβάνεις περισσότερο τα συνοδευτικά μια και, κυριολεκτικά, απογειώνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Μη μου απαντήσεις, δεν χρειάζεται, απλά σκέψου το!
Με τη σημερινή συνταγή θα ετοιμάσεις ένα από αυτά τα συνοδευτικά. Τσάτνεϊ κολοκύθας και μήλου με κρεμμύδι, cranberries και τα απαραίτητα μπαχαρικά. Όπως όλα τα τσάτνεϊ, έτσι κι αυτό συνοδεύει τέλεια πουλερικά, τυριά, κρέατα αλλά και κάθε σάντουιτς που μπορεί να είναι βαρετό και θέλεις να του δώσεις προσωπικότητα και λίγο πιο έντονο χαρακτήρα, άρα δεν αφορά μόνον στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά προς το παρόν αυτό, λόγω ημερών.
Κάθε χρόνο, μου αρέσει να φτιάχνω μια απ' αυτές τις γλυκόξινες, πικάντικες μαρμελάδες που ξεκίνησαν από τα βάθη της Ινδίας με σκοπό τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών και αργότερα υιοθετήθηκαν από την Βρετανική κουζίνα για να δώσω ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά στο κοτόπουλο των Χριστουγέννων. Είναι, απλά, τόσο θεϊκά νόστιμο που, για να πω την αλήθεια, τρώγεται και με το κουτάλι ή πάνω σε μια φέτα ψωμί, την αγαπημένη σου γραβιέρα κι ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί δίπλα στο αναμμένο τζάκι.
Και χωρίς πολλά λόγια σου προτείνω να το δοκιμάσεις και θα με θυμηθείς!
Chutney κολοκύθας για κρέατα και πουλερικά
Περιγραφή: Τσάτνεϊ συνοδευτικό για τυριά, πουλερικά, κρεατικά και αλλαντικά
Μερίδες: 2 βαζάκια των 300 γρ.
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. κολοκύθα σε κύβους*
- 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1 πράσινο μήλο (granny smith) σε κύβους
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο (ή αραβοσιτέλαιο)
- 2 κ.σ. γρ. cranberries **
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο (ή 2-3 καρφάκια)
- 1 κ.γλ. τζίντζερ
- 3 κ.σ. μηλόξιδο (ή λευκό βαλσαμικό)
- Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι ροζέ ή άσπρο ημίγλυκο κρασί (προαιρετικά)
- 500 - 600 ml νερό
- Αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μικρή κατσαρόλα (ή σε βαθύ τηγάνι) βάζουμε το ηλιέλαιο, το κρεμμύδι, την κολοκύθα και το μήλο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να εξατμιστει το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το χυμό, το μισό νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, το γαρίφαλο, το τζίντερ, και το μηλόξιδο.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τελειώσει το νερό.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να τελειώσει κι αυτό.
- Ελέγχουμε το τσάτνεϊ και αν το θέλουμε πιο λιωμένο προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αλλιώς αποσύρουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε 2 αποστειρωμένα βαζάκια.
- Σφραγίζουμε, γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει και διατηρούμε σε κρύο μέρος ή στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Για πιο εύκολη και γρήγορη προετοιμασία μπορούμε να αγοράσουμε την έτοιμη, προβρασμένη και κομμένη σε κύβους κολοκύθα που υπάρχει στα ψυγεία των μάρκετ.
** Από τα αποξηραμένα crunberries προτιμούμε αυτά που δεν είναι ζαχαρωμένα αλλά επεξεργασμένα με χυμό μήλου (υπάρχουν σε όλα τα μάρκετ).
*** Επίσης, μπορούμε να προσαρμόσουμε την υφή του τσάτνεϊ σε αυτό που θέλουμε εμείς. Δηλαδή, είτε το αφήνουμε σε κομματάκια όπως εγώ είτε το κάνουμε σαν κλασσική μαρμελάδα.