Παστίτσιο δεν το λες, μακαρόνια γκρατέν δεν το λες αλλά, στο τέλος τέλος έχει τόση σημασία η ονομασία του; Νομίζω ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η νοστιμιά του. Εξάλλου, μια οικογένεια χρειάζεται αρκετές ιδέες για τα γεύματά της έτσι ώστε να μην τα βαριέται κανείς και, κυρίως, τα παιδιά. Από μικρή, θυμάμαι, είχα αυτό το πρόβλημα και μαζί μ' εμένα και η μαμά μου που, συχνά πυκνά, προσπαθούσε να βρει τί να μαγειρέψει μια κι εγώ είχα τη φήμη ότι έτρωγα ...οδοντογλυφίδες!!! Ναι, καλά διάβασες... οδοντογλυφίδες, μια και είχα μια οδοντογλυφίδα συνεχώς στο στόμα!
Φυσικά, ο καιρός πέρασε, εγώ μεγάλωσα και συνειδητοποίησα τη δυσκολία της όλης κατάστασης. Παρόλα αυτά, εξακολουθώ να βαριέμαι να τρώω ένα φαγητό πολύ συχνά!! Το συγκεκριμένο, η μικρή μου ανιψιά το θέλει κάθε εβδομάδα και δεν το βαριέται ποτέ!! Κάτι ανάμεσα σε παστίτσιο και σουφλέ ζυμαρικών, βέβαια, όχι χωρίς θερμίδες αλλά με τόση νοστιμιά που αξίζουν οι θερμίδες του. Σίγουρα μαμαδίστικο και κυριακάτικο φαγητό που θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι χωρίς καμιά αμφιβολία.
Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα φαγητό που έχει τη διαδικασία του αλλά... η διαδικασία μπορεί να μοιραστεί σε δύο ημέρες. Εάν ετοιμάσουμε πρώτα τον κιμά και τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μπορούμε την επόμενη μέρα χωρίς να κουραστούμε ιδιαίτερα να έχουμε ένα φαγητό κυριολεκτικά πεντανόστιμο.
Εκτός όμως από πεντανόστιμο, είναι και ένα φαγητό που μπορεί να καταψυχθεί χωρίς να αλλοιωθεί ούτε η υφή αλλά ούτε και η γεύση του. Προσωπικά, καταψύχω πάντα μια ή δύο μερίδες και το απολαμβάνουμε μερικές μέρες αργότερα ούτως ώστε να μην καταναλώνουμε το ίδιο φαγητό πάνω από μια μέρα. Δοκίμασέ το... είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ.
Πένες με κιμά, λαχανικά, 4 τυριά και μπεσαμέλ γιαουρτιού
Περιγραφή : Μια υπέροχη παραλλαγή ζυμαρικών φούρνου
Μερίδες: 10-12 ανάλογα με το μέγεθος, (ταψί 25 Χ 35)
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. πένες
Κιμάς- 300 γρ. κιμά
- 1 καρότο ψιλοτριμμένο
- 150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα στο multi
- 1 κ.σ. πελτέ
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 120 ml λευκό κρασί
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/3 κ.γλ πάπρικα
- 1/2 κ.γλ. ρίγανη
- 1/2 κ.γλ. βασιλικό
- 1/4 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
- Αλάτι - Πιπέρι
Μπεσαμέλ με γιαούρτι και κορν φλάουρ
- 400 ml γάλα φρέσκο
- 3 κ.σ. γιαούρτι
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. βούτυρο
Τυριά τριμμένα
- 100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας (ή κεφαλοτύρι)
- 100 γρ. ρεγκάτο (καπνιστό κατά προτίμηση)
- 200 γρ. μείγμα γκούντα και ένταμ (ή τριμμένη μοτσαρέλα)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε τον κιμά, το καρότο, τα μανιτάρια και τον πελτέ.
- Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά (μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα) ανακατεύοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα.
- Ύστερα, τα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, την πάπρικα, τον βασιλικό, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε 1,5 ποτήρι νερό (περίπου 450 ml) και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 25 λεπτά (περίπου) έως ότου απορροφήσει το νερό και μαλακώσει.
- Τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον προσθέσουμε στα ζυμαρικά μας.
- Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά για 5 λεπτά και τα βάζουμε στο ταψί αφού το αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ γιαουρτιού
- Βάζουμε το γάλα (εκτός από 1 φλιτζάνι) σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το γιαούρτι, λίγο αλάτι και πιπέρι και το βούτυρο.
- Στο γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε το κορν φλάουρ.
- Μόλις το μείγμα του γάλακτος με το γιαούρτι ζεσταθεί καλά (πριν αρχίσει ο βρασμός) ρίχνουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και αφήνουμε να σιγοβράσει (σε χαμηλή φωτιά) ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε το μισό καπνιστό ρεγκάτο, ανακατεύουμε για λίγο και αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντας να κρυώσει λίγο πριν την χρησιμοποιήσουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Προσθέτουμε στα ζυμαρικά μας (που είναι ήδη στο ταψί) τον κιμά, το πεκορίνο (ή κεφαλοτύρι), το υπόλοιπο καπνιστό ρεγκάτο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε και πάλι έτσι ώστε να φτάσει μέχρι κάτω στο ταψί.
- Πασπαλίζουμε με το μείγμα γκούντα και ένταμ (ή τη μοτσαρέλα) και βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνεια έχει αποκτήσει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και, αφού αφήσουμε λίγο να κρυώσει, σερβίρουμε με μεγάλο κουτάλι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Για να σερβίρουμε σε κομμάτι πρέπει το φαγητό μας να έχει κρυώσει πολύ καλά.
- Στην ίδια ποσότητα κιμά μπορούμε να βάλουμε όλο το πακέτο των ζυμαρικών ή αν θέλουμε μπορούμε να αυξήσουμε και τον κιμά κατά 100 γραμμάρια.