Τυρί σαγανάκι, πώς θα το κάνω τέλειο;


Τυρί σαγανάκι, πώς θα το κάνω τέλειο;

Σου αρέσει το τυρί σαγανάκι; Θα μου πεις "τι ερώτηση είναι αυτή; Και βέβαια!!". Έτσι απαντούν οι περισσότεροι στη συγκεκριμένη ερώτηση γιατί το τυρί σαγανάκι είναι ο απόλυτος ελληνικός μεζές, το απόλυτο συνοδευτικό για καθημερινά ή πιο γιορτινά τραπέζια και, φυσικά, ταιριάζει με ένα ωραίο λευκό κρασί, με κρύα μπύρα ή και ουζάκι για μεζέ αλλά για μένα που είμαι "τυρομανής" ένα ωραίο σαγανάκι με μια σαλάτα με βραστά χόρτα, ντομάτα, ρόκα, ψητές πιπεριές Φλωρίνης είναι το τέλειο δείπνο και, γιατί όχι, και ένα ελαφρύ γεύμα. Σαν μεζέ συχνά το συνοδεύω με κάποια αγαπημένη μαρμελάδα ή ένα τσάτνεϋ.

Και μπορεί όλοι μας να το θεωρούμε εύκολο κι απλό, αλλά αν θέλουμε το πιο νόστιμο τυρένιο σαγανάκι με την πιο ωραία κρούστα τότε πρέπει να μάθουμε τα μυστικά του. Ας τα δούμε, λοιπόν, αναλυτικά.

1- Με ποια τυριά μπορώ να κάνω σαγανάκι;

  • Γενικά, με σκληρά και / ή μαστιχωτά τυριά όπως κεφαλοτύρι, γραβιέρα, χαλούμι, ταλαγάνι, μελίχλωρο, μπάτζος, φορμαέλα, ρεγκάτο. Ωστόσο, γίνεται σαγανάκι και με σκληρή φέτα ή, ακόμα καλύτερα, κατσικίσιο τυρί. Κι αν θέλουμε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία δοκιμάζουμε σαγανάκι με Μετσοβόνε (ή για πιο ήπια γεύση καπνιστό ρεγκάτο).

2- Τί πάχος πρέπει να έχει το τυρί;

  • Κάθε φέτα τυριού πρέπει να έχει πάχος γύρω στα 2 εκατοστά έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος να λιώσει κατά το τηγάνισμα.

3- Πώς θα πετύχω την τέλεια κρούστα;

  • Πρώτα πρώτα πρέπει να θυμάμαι ότι η κρούστα στο σαγανάκι είναι πολύ σημαντική γιατί είναι αυτή που το βοηθάει να  κρατήσει το σχήμα του αλλά και να του προσθέσει νοστιμιά. Για να πετύχω την πιο απλά αλλά τέλεια κρούστα πρέπει να βάλω σε ένα μπολ παγωμένο νερό και σε ένα άλλο αλεύρι (ή καλαμποκάλευρο) με ελάχιστο αλάτι (ειδικά αν το τυρί δεν είναι αλμυρό) και προαιρετικά, ελάχιστη ζάχαρη.  
  • Βυθίζω πρώτα το τυρί στο παγωμένο νερό και μετά στο αλεύρι και αφού "τινάξω" το παραπανίσιο αλεύρι επαναλαβάνω τη διαδικασία 1 ή δύο φορές ακόμα πριν τηγανίσω.

4- Θέλει πολύ λάδι το σαγανάκι;

  • Το λάδι πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση του τυριού (περίπου).

5- Σε τί θερμοκρασία και για πόσο το τηγανίζω;

  • Το λάδι πρέπει να είναι καυτό. Μόλις βάλω το τυρί στο σαγανάκι κατεβάζω τη θερμοκρασία. Οι κινήσεις μου πρέπει να είναι γρήγορες για να μην τηγανιστεί πολύ. Τηγανίζω για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια φωτιά (πάντα ανάλογα με την δύναμη της εστίας) και μόλις δω ότι η κρούστα έγινε χρυσαφένια το βγάζω και το τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να "αφήσει" το περιττό λάδι και να μην γίνει "βαρύ".

6- Υπάρχουν κι άλλες κρούστες που μπορώ να κάνω;

  • Φυσικά. Η κρούστα με το αλεύρι και το νερό είναι η πιο απλή. Μέσα στο αλεύρι μπορώ να βάλω φρυγανιά, θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς ή να κάνω χυλό μπύρας, κρασιού ή ούζου.
7- Με τί το σερβίρω;

  • Με λεμόνι (για αλμυρό μεζέ) ή με λίγο μέλι (για αλμυρόγλυκο μεζέ).

Τυρί σαγανάκι, πώς θα το κάνω τέλειο;

Και 3 συνταγές για τυρί σαγανάκι.

Τυρί σαγανάκι, πώς θα το κάνω τέλειο;
Tante Kiki
0 Comments
No