Κριθαρότο με γαρίδες σε χρόνο ρεκόρ


Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες

Για αρχή του μήνα και μια που είναι ο μήνας που αρχίζουν μαθήματα στα πανεπιστήμια και εσύ ο νέος φοιτητής χρειάζεται σιγά σιγά να μπεις στην κουζίνα (γιατί καλό είναι να μην τρώς συνέχεια απ' έξω) σου έχω μια πανεύκολη συνταγή! Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες. Αφιερωμένο όχι μόνο στους νέους φοιτητές αλλά και σε κάθε αρχάριο που αποφασίζει (και πολύ καλά κάνει) να μπει στην κουζίνα.
Φυσικά, αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει και με φρέσκες γαρίδες (και η αλήθεια είναι ότι κερδίζει λίγο σε νοστιμιά) αλλά είναι πιο χρονοβόρο γιατί οι φρέσκες γαρίδες θέλουν καθάρισμα και βράσιμο και γενικά μια λίγο πιο πολύπλοκη διαδικασία.

Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες

Αυτό, λοιπόν, το πιάτο θυμίζει καλοκαίρι αλλά και μαμαδίστικη μαγειρική. Είναι νόστιμο, comfort, εύκολο και οικονομικό. Συνδυάζει, δηλαδή, όλα όσα χρειάζεται ένα πιάτο για να το υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου.

Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες

Ειδικότερα με τις κατεψυγμένες και αποφλοιωμένες γαρίδες είναι από κείνα τα πιάτα που γυρίζεις στο σπίτι μεσημέρι και σε μισή ώρα έχεις ένα υπέροχο, φρεσκομαγειρεμένο φαγάκι να φας.

Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες

Φυσικά, αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει και με φρέσκες γαρίδες (και η αλήθεια είναι ότι κερδίζει λίγο σε νοστιμιά) αλλά είναι πιο χρονοβόρο γιατί οι φρέσκες γαρίδες θέλουν καθάρισμα και βράσιμο και γενικά μια λίγο πιο πολύπλοκη διαδικασία και προσοχή σε λεπτομέρειες όπως το σωστό χύλωμα του ζυμαρικού ή το σωστό σε χρόνο μαγείρεμα του θαλασσινού για να μην σκληρύνει ή επίσης και το αρχικό βράσιμο των φρέσκων γαρίδων προκειμένου να έχουμε έναν ωραίο ζωμό γαρίδας για το βράσιμο του ζυμαρικού. 
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλά εδώ μιλάμε για ένα πιάτο στην εύκολη εκδοχή του (όπως και την πιο οικονομική) που μπορείς να το απολαύσεις εύκολα και γρήγορα και να το ετοιμάσεις εσύ που για πρώτη φορά βρίσκεσαι μόνος σου στην κουζίνα.

Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες

Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όσοι υπήρξαμε φοιτητές ξέρουμε καλά πώς είναι να αρχίζεις να μαθαίνεις να μαγειρεύεις αλλά και πόσο σημαντικό είναι να μπεις στην κουζίνα και να νιώσεις ότι φτιάχνεις νόστιμα πιάτα για να συνεχίσεις να θέλεις  να μαγειρεύεις και να μην τα παρατήσεις. Δεν συμφωνείς; Άρα, στη φάση αυτή το πιο σημαντικό δεν είναι να τηρηθεί η διαδικασία που θα έκανε ένας σεφ αλλά να έχεις ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που θα αποτελέσει και κίνητρο για τη συνέχεια. Πάμε, λοιπόν, στη συνταγή.

Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες

Κριθαρότο με γαρίδες κατεψυγμένες σε χρόνο ρεκόρ
                                             Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες
        Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ένα πανεύκολο πιάτο με πολλή νοστιμιά
Μερίδες: 2-3
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες & αποφλοιωμένες
    • 350 γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
    • 1,5 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε καρεδάκια
    • 1 πράσινη πιπεριά (κέρατο) σε καρεδάκι
    • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
    • 100 ml ούζο
    • 120 ml ελαιόλαδο
    • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1/2 κ.γλ. δυόσμο ξερό ή μερικά φύλλα φρέσκο
    • 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
    • 1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
    • Αλάτι & Πιπέρι
    • 850 ml (περίπου) ζεστό νερό
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεπαγώσουν οι γαρίδες.
        2. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ξεπαγωμένες γαρίδες, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και το σκόρδο.
        3. Αφήνουμε να σωταριστούν για 2-3 λεπτά.
        4. Σβήνουμε το ούζο και αφήνουμε να βράσουν λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνουν με το λάδι τους.
        5. Προσθέτουμε και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και βγάζουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο.
        6. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τα αφήνουμε να σωταριστούν για 2 λεπτά (μέχρι να μαραθούν λίγο).
        7. Ύστερα, προσθέτουμε τον πελτέ και το κριθαράκι και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
        8. Αφήνουμε να σωταριστούν  για 1 λεπτό, ανακατεύοντάς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην  καούν, προσθέτουμε το μισό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
        9. Αφήνουμε το κριθαράκι να σιγοβράσει (δηλαδή σε χαμηλή φωτιά) ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια.
        10. Μόλις το νερό μειωθεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο και ανακατεύουμε μέχρις ότου το κριθαρότο απορροφήσει το περισσότερο νερό.
        11. Όσο βράζει ακόμα το κριθαράκι, προσθέτουμε τις  γαρίδες μαζί με το ζουμάκι τους.
        12. Ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό και αποσύρουμε από την φωτιά.*
        13. Σερβίρουμε το κριθαρότο με τις γαρίδες ζεστό και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγο δυόσμο.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Προσοχή! Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά το κριθαράκι θέλουμε να είναι ζουμερό γιατί καθώς θα κρυώνει θα απορροφά όλο το ζουμί του.

        *Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λεπτές ροδέλες καρότου αλλά και κυβάκια κολοκυθιού που θα τα σωτάρουμε μαζί με τις πιπεριές.

        Κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες
        Tante Kiki
        0 Comments
        No