Κολοκυθόρυζο... το vintage


Κολοκυθόρυζο... το vintage

Καλημέρα, καλημέρα! Ακόμα ένα φαγητό μαμαδίστικο και ιδιαίτερα εύκολο με την προϋπόθεση ότι αγαπάς τα λαχανικά και το ρύζι. Αυτό είναι ένα από τα φαγητά που λατρεύω μια και είμαι γνωστή κολοκυθομανής. Η συνταγή είναι αυτή που έκανε η γιαγιά μου και ακόμα κάνει η μαμά μου.  Από μικρή, τρώω τα κολοκυθάκια με μανία και μαγειρεμένα με κάθε τρόπο (βραστά σαλάτα ή αλα κρέμ, ψητά στον φούρνο, μαγειρεμένα γιαχνί, γεμιστά και όπως αλλιώς μπορεί κάποιος να σκεφτεί). Το δεύτερο συστατικό που λατρεύω είναι το ρύζι και όλα μα όλα τα φαγητά που το περιλαμβάνουν. Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα όταν έμεινα μόνη μου, σαν φοιτήτρια της γαλλικής φιλολογίας, ήταν ένα πλούσιο ντοματόρυζο!

Κολοκυθόρυζο... το vintage

Ωστόσο, αυτά τα υπέροχα, εύκολα αλλά και ιδιαίτερα  νόστιμα φαγητά έχουν πια παραγκωνιστεί. Δεν ακούω πια νέους να ζητούν τέτοια φαγητά και είναι πραγματικά κρίμα γιατί αποτελούν διατροφικούς θησαυρούς και, βέβαια, αποτελούν και μια εύκολη αλλά υγιεινή και νόστιμη λύση για γρήγορα γεύματα.

Κολοκυθόρυζο... το vintage

Ένα πιάτο γεμάτο καλοκαίρι, το έλεγα πάντα αυτό το αγαπημένο ριζότο, παρά το γεγονός ότι, πλέον, κολοκυθάκια βρίσκουμε σχεδόν όλο τον χρόνο και, μπορεί να μην είναι εκείνα τα καταπληκτικά καλοκαιρινά κολοκυθάκια αλλά μια χαρά κάνουν τη "δουλειά" τους. Και για όσους δεν τα αγαπούν ιδιαίτερα γιατί δεν έχουν έντονη προσωπικότητα η γεύση τους πάντα αναδεικνύεται με τα υπόλοιπα λαχανικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κολοκυθόρυζο... το vintage

Δεν μπορώ να σου περιγράψω τη νοστιμιά αυτού του πιάτου αν δεν το δοκιμάσεις. Ναι, ένα πιάτο ελληνικότατο, μαμαδίστικο, υγιεινό, μαγειρεμένο με απλά και καθημερινά υλικά, όπως το μαγείρευε η γιαγιά και η μαμά μου, μελωμένο στην κατσαρόλα δίνει ένα τέλειο αποτέλεσμα. Συνδύασέ το και με γιαούρτι, τυροσαλάτα ή απλά φέτα και ζεις την απόλυτη ελληνική γαστρονομική εμπειρία.

Κολοκυθόρυζο... το vintage

Το ταπεινό ...κολοκυθόρυζο με την απερίγραπτη νοστιμιά
          Κολοκυθόρυζο... το vintage
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Vintage φαγητό, εύκολο και νόστιμο.
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
    • 4 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
    • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
    • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες
    • 1-2 μικρές σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
    • 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
    • 1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας (ή μια μικρή ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη)
    • 120 ml ελαιόλαδο
    • 150 ml λευκό κρασί
    • 650-700 γρ. ζεστό νερό
    • χυμό από 1 λεμόνι
    • Αλάτι & Πιπέρι (ή λεμονοπίπερο)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τον πελτέ ντομάτας.
        2. Τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι για 5 λεπτά ανακατεύοντάς τα πολύ προσεκτικά για να μην λιώσουν.
        3. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκόολ (περίπου για 2 λεπτά).
        4. Ύστερα, προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και τα 600 γρ. από το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
        5. Δοκιμάζουμε και αν το ρύζι είναι όσο μαλακό το θέλουμε βγάζουμε από τη "φωτιά". Αν, θέλουμε, το ρύζι πιο μαλακό, τότε προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί κι αυτό.
        6. Τέλος, μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά (και ενώ το φαγητό ακόμα σιγοβράζει) προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο.
        7. Σερβίρουμε με  γιαούρτι, τυροσαλάτα, τυροκαυτερή ή απλά, φέτα.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Γίνεται αυτό το φαγητό στη χύτρα ταχύτητας; 
        • Φυσικά και γίνεται αρκεί να ξέρουμε 2 μυστικά.
        1- Αφού σοτάρουμε τα λαχανικά προσθέτουμε το ρύζι επάνω σ' αυτά και το ανακατεύουμε ελάχιστα ώστε να μην ακουμπά στον πάτο της χύτρας (το βρίσκω πιο ασφαλές για να μην κολλήσει το ρύζι στη χύτρα)  &
        2- Βάζουμε τη βαλβίδα στη θέση "λαχανικά" και από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει και χαμηλώσουμε τη φωτιά, βράζουμε για 5 λεπτά.
        Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τη χύτρα κλειστή για άλλα 3 λεπτά και ανοίγουμε αφού αφαιρέσουμε τον ατμό.

        Κολοκυθόρυζο... το vintage

        Tante Kiki
        0 Comments
        No