Καλό μήνα Ιούλιο σας εύχομαι!
Το γκιουβέτσι είναι, τώρα πια, από τα αγαπημένα μου φαγητά. Το έχω φτιάξει άπειρες φορές και με διάφορους συνδυασμούς. Είναι ένα πιάτο της Οθωμανικής κουζίνας που υιοθετήθηκε στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Η ιδιαιτερότητά του ήταν ότι αργοψηνόταν σε πήλινο σκεύος και το μέλωμά του το απογείωνε.
Στο σπίτι μας, το γκιουβέτσι το θυμάμαι να μαγειρεύεται πάντα με τον κλασσικό τρόπο και με το κλασσικό μοσχάρι. Ήταν το Κυριακάτικο αγαπημένο φαγητό της οικογένειας. Όσο ήμουν μικρή, ήταν ένα φαγητό που δεν λάτρευα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν αγαπούσα το μοσχαρίσιο κρέας. Άργησα πολύ να εκτιμήσω τη νοστιμιά του.
'Ετσι, αυτή τη φορά το γκιουβέτσι μου έγινε με κοτόπουλο (ναι, το έχω ξανακάνει και το λάτρεψα) αλλά έβαλε και λίγο τα καλοκαιρινά του με τις μελιτζάνες που τρύπωσαν μέσα και, κυριολεκτικά απογείωσαν τη γεύση του.
Το πιο καλοκαιρινό γκιουβέτσι με κοτόπουλο
Περιγραφή : Το αγαπημένο γκιουβέτσι έβαλε τα καλοκαιρινά του
Μερίδες : 2-3
ΥΛΙΚΑ
- 3 μπουτάκια κοτόπουλου με το κόκκαλο
- 300 γρ. μέτριο (ή χοντρό) κριθαράκι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
- 2 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
- 1 μεγάλο ροδάκινο πολτοποιημένο
- 4-5 φέτες λιαστές ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ
- 4 μέτριες (ή μεγάλες) πολύ ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη (ή 2 μικρές σκελίδες ψιλοκομμένες)
- 1/2 κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
- 1 κ.γλ. βασιλικό ξερό (ή 5-6 φύλλα κομμένα)
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- Αλάτι & Πιπέρι
- Κεφαλοτύρι ή Πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Στη χύτρα ταχύτητας- Αλατίζουμε και αφήνουμε σε νερό τις φέτες μελιτζάνας για μισή ώρα.
- Τις πλένουμε και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι.
- Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μπουτάκια και τα σοτάρουμε απ' όλες τις πλευρές για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά δηλαδή το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά, τον πελτέ και το σκόρδο αν είναι φρέσκο και τις λιαστές ντομάτες.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά (βασιλικό, μπαχάρι, ζάχαρη, πιπέρι) και 800 ml νερό (ή τόσο νερό όσο να σκεπαστούν τα υλικά).
- Σφραγίζουμε τη χύτρα και βάζουμε τη βαλβίδα στη θέση για τα κρέατα.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
- Ύστερα, αποσυμπιέζουμε, ανοίγουμε την χύτρα και προσθέτουμε αλάτι (όσο θέλουμε και όσο χρησιμοποιούμε συνήθως).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Αδειάζουμε το φαγητό στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να το ψήσουμε στον φούρνο.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
- Στην ίδια χύτρα (χωρίς το καπάκι) ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το κριθαράκι, το σοτάρουμε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό και το προσθέτουμε στο ταψί με το κοτόπουλο και τη σάλτσα.
- ΠΡΟΣΟΧΗ! Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, στη μεσαία σχάρα ή μέχρις ότου απορροφηθεί η περισσότερη σάλτσα αλλά το κριθαράκι να είναι ζουμερό.
- Εάν δεν θέλουμε ιδιαίτερα ξεροψημένη την επιφάνεια του κοτόπουλου (αν και γίνεται θεϊκά νόστιμη) τότε καλύπτουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 25 λεπτά και μετά τα αφαιρούμε για να ξεροψηθεί λίγο.
- Μόλις ψηθεί, βγάζουμε από τον φούρνο και για να παραμείνει ζουμερό, ρίχνουμε στην επιφάνειά του 3 παγάκια και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.