Μαριναρισμένα ψητά μανιτάρια πλευρώτους


Αρκεί να περάσει κανείς μια φθινοπωρινή μέρα στη φύση και να παρατηρήσει τα σημάδια της εποχής για να συνειδητοποιήσει το μεγαλείο της!  Μέρα μουντή από το πρωί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο και στα Πεύκα! Το πρωί θα έλεγε κανείς ότι ο ήλιος ξέχασε να περάσει από δω! "Ο ήλιος ήταν κουρασμένος και τον πήρε ο ύπνος σήμερα;;;" άκουσα ένα μικρούλι στοματάκι να αναρωτιέται την ώρα που ντυνόταν για να πάει στο σχολείο. Ο αέρας δίπλωνε θαρρείς την έφηβη φλαμουριά στον κήπο αλλά και το γέρικο πεύκο υποκλινόταν κι αυτό στη δύναμή του! Και ξαφνικά, κάπου εκεί γύρω στις 1.20 το μεσημέρι άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού! Χοντρές ψιχάλες στην αρχή που γρήγορα αποφάσισαν να μας επισκεφθούν όλες μαζί... και ήταν τόσες πολλές που μέσα σε μισή ώρα οι δρόμοι έγιναν πλωτοί, σωστά ποτάμια που κατέληγαν όλα στο ρέμα της περιοχής!
Κι ύστερα η βροχή κόπασε κι έδειξε πάλι ο ουρανός τον γαλαζογκρίζο του εαυτό... αυτόν που όποιος βγήκε στον κήπο του ή περπάτησε κοντά στο ρέμα, πάνω στο χαλί από τα κίτρινα, καφέ, πορτοκαλί φύλλα, απόλαυσε μιαν ανεπανάληπτη, σχεδόν μυστικιστική, εμπειρία ...την απόλυτη αίσθηση του φθινοπώρου που βαδίζει με σταθερά βήματα προς το τέλος του, το δροσερό αεράκι να φυσά στο πρόσωπο κι ένα υπέροχο άρωμα... αυτό της γης που χόρτασε νερό κι ευχαριστεί γι αυτό τον ουρανό.
Αυτή και μόνο η αίσθηση με έκανε κι εμένα να νιώσω το μεγαλείο της φύσης και να ξεχάσω  προς το παρόν τα ...εγκόσμια. Κι εκεί που περπατούσα παρατηρώντας τις φθινοπωρινές επιρροές το μάτι μου έπεσε σε δύο μικρά μανιταράκια στη βάση του γέρικου πεύκου κι αυτό με ...προσγείωσε συνειρμικά!!! -:)) Πού με προσγείωσε;;; Πού αλλού;;; Στην κουζίνα μου όπου το προηγούμενο βράδυ είχα ψήσει μανιτάρια πλευρώτους μαριναρισμένα σε μια αρωματική βινεγκρέτ!
Pleurotus ostreatus ή αλλιώς μανιτάρια πλευρώτους... το χορτοφαγικό φιλέτο. Η υψηλή θρεπτική αξία, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη αλλά όχι σε κορεσμένο λίπος, η έλλειψη χοληστερίνης αλλά και η ύπαρξη όλων των βασικών αμινοξέων κάνει τα μανιτάρια μια τροφή ανεπανάληπτη. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών (Β, C), φυλλικού οξέος, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, χαλκού, σληνίου και καλίου.
"Αυτά είναι τα δώρα της φύσης" σκέφτηκα κι επέστρεψα στο σπίτι ανυπόμονη να τα απολαύσω γιατί ένιωσα και πάλι το άρωμά τους καθώς ψηνόταν... κορυφαίο!!! Όλο το μεγαλείο της απλότητας είναι συγκεντρωμένο σ' αυτή τη συνταγή!! Μανιτάρια, φρέσκα αρωματικά από τις γλάστρες μας, μοσχοβολιστό, αγνό ελαιόλαδο, μια στάλα σκόρδο και μια όμορφη κηλίδα από βαλσαμικό ξίδι δημιουργούν ένα πιάτο... ελαφρύ, με λίγες θερμίδες και πολλή γεύση... σχεδόν μαγικό!!
Εάν σας αρέσει η γεύση των πλευρώτους... δοκιμάστε την, θα ενθουσιαστείτε!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φρέσκα πλευρώτους
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι 
1/2 κ.γλ. μουστάρδα (προαιρετικά) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε  καλά τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα νερά τους.
Σε ένα βαθύ μπολ, αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και αν θέλουμε και τη μουστάρδα (εγώ δεν έβαλα).
Βουτάμε τα μανιτάρια στη μαρινάδα και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
Ύστερα, αλείφουμε με ελαιόλαδο μια γκριλιέρα (μόνον στην αρχή) και την αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα μανιτάρια και τα ψήνουμε σταδιακά.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και, αν θέλουμε, τα περιχύνουμε με λίγο λεμόνι ή ξίδι.  
είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.
είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο. - See more at: http://www.medidiatrofi.gr
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους φρέσκα
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κλαδάκια θυμάρι
2 κλαδάκια ρίγανη
1 πρέζα σκόρδο αποξηραμένο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μουστάρδα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα πλευρώτους και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας (τα αρωματικά μας, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξίδι και το ελαιόλαδο) και τα χτυπάμε για λίγο με το σύρμα μέχρι να ενωθούν.
Ύστερα, βουτάμε μέσα διαδοχικά τα μανιτάρια και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε στην εστία της κουζίνας μια γκριλιέρα και με ένα πινέλο την αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο (μόνον την πρώτη φορά που θα βάλουμε μέσα μανιτάρια).
Μόλις η γκριλιέρα ζεσταθεί καλά, βάζουμε την πρώτη δόση μανιταριών και τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά.
Στην αρχή τα μανιτάρια βγάζουν τα υγρά τους που σιγά σιγά εξατμίζονται και τα μανιτάρια ψήνονται.
Έχουμε στο νού μας να τα γυρίζουμε πότε πότε για να ψήνονται ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Τα βγάζουμε από την γκριλιέρα, τα περιχύνουμε με λίγο λεμόνι και τα απολαμβάνουμε.
Γίνονται καταπληκτικά χορτοφαγικά σάντουιτς.
 

Tante Kiki
35 Comments
No