Σπαγγέτι με ρατατούιγ...

Καλησπέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά! Τί θα λέγατε για μια κουζίνα γεμάτη αρώματα και χρώματα Μεσογείου; Αν πείτε ναι, τότε φτιάξτε μια παραδοσιακή ρατατούιγ με τα υπέροχα καλοκαιρινά λαχανικά που ο ευλογημένος ήλιος της Μεσογείου τους χαρίζει τόση νοστιμιά.
H γνωστή  Julia Child έψηνε τη ρατατούιγ στο φούρνο μετά το σοτάρισμα και επέμενε στην συγκεκριμένη μέθοδο. Υπάρχουν άλλες δύο μέθοδοι για το ίδιο πιάτο. Η μία είναι αυτή που ακολούθησα και είναι η αγαπημένη μέθοδος του  Joël Robuchon, σοτάρισμα και μετά λίγο βράσιμο και η τρίτη είναι απλό σοτάρισμα.
Η ρατατούιγ χρησιμοποιείται συνήθως σαν συνοδευτικό ρυζιού, ζυμαρικών ή απλώς ψωμιού αλλά και σαν γέμιση σε κρέπες ή σε ομελέτα. Προσωπικά την βρίσκω πολύ κοντινή συγγενή του ελληνικού τουρλού.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ρατατούιγ
2 μελιτζάνες σε κύβους 
1 πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
1πιπεριά κίτρινη σε καρεδάκια
2 κολοκυθάκια σε κυβάκια
2 κρεμμύδια σε φέτες
2 ντομάτες σε κύβους
1/2 κ.γ. μείγμα αρωματικών Προβηγκίας (ή βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλ. λευκό κρασί
4-5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη για το γαρνίρισμα
500 γρ. σπαγγέτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.
Για τη ρατατούιγ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα λαχανικά και τα σοτάρουμε έως ότου μαραθούν (περίπου 6-8 λεπτά).
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τους κύβους της ντομάτας.
Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσουν έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
Σερβίρουμε με τη ρατατούιγ τα σπαγγέτι μας, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και απολαμβάνουμε μιαν υπέροχη καλοκαιρινή μακαρονάδα
Καλή σας όρεξη και να περάσετε μιαν υπέροχη Κυριακή!

12 σχόλια:

  1. Γεια σου Κικη μου!Ως λατρης των λαχανικων και των ζυμαρικων μου αρεσει ηδη.Επισης διορθωσα το λικερ(οσο μπορεσα).Η ανυπομονησια μου εφταιγε και πιεζα τον πολτο στην σιτα.Καλο σου βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα starhomecraft μου, χαίρομαι που σου άρεσε και που διορθώθηκε το λικεράκι σου. Δεν πειράζει για το αν είναι λίγο θολό, φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ νόστιμο και άρα είναι οκ. Την επόμενη φορά θα το κάνεις τέλειοοοο! Καλή σου Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιαμ γιαμ....αυτό δε θα πρέπει να παχαίνει πολύ....
    Αν δε φας καμιά γαβάθα...
    Καλημέρα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ιδιαίτερα!!! Εξάλλου μπορείς να έχεις το ένα γεύμα λίγο πιο "γεμάτο" σε θερμίδες που θα τις "ξεφορτώσεις" από κάποιο άλλο! Το κάνω συχνά...Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Σούπερ καλοκαιρινό το ρατατούιγ σου. Τα υλικά μοιάζουν με αυτά του τουρλού. Άλλωστε είναι από αυτά που συναντά κανεις στην περιοχή της Μεσογείου και δίνουν τόσο νόστιμα φαγάκια! Με την παρμεζάνα και με τα μακαρόνια, ταίριαξε πολύ ωραία και δείχνει χορταστικό!!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου... είναι καθαρά μεσογειακή γεύση και πολύ χορταστικό πιάτο. Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Το φτιάχνω συχνά αυτό το πιάτο, κάθε καλοκαίρι!! Είναι πραγματικά νοστιμότατο! Εγώ συνηθίζω να το συνοδεύω με ρύζι και ότι περισσεύει, απλωμένο σε φέτες ψωμιού, όπως η μαρμελάδα!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο και με ρύζι είναι υπέροχο, αλλά και σε φέτες ψωμιού έχει μια νοστιμιάααααα, ειδικά αν οι φέτες είναι και...φρυγανισμένες!!!!!!!!!!!!! Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Όπου μακαρονάδα, μέσα εγώ! Πολύ ωραία αυτή η ρατατούιγ ή τουρλού ή όπως λέγεται τέλος πάντων... ευχαριστούμε
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, κι εγώωωωωω! Είναι νόστιμο ...αν δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει...δοκίμασέ το και θα καταλάβεις τί εννοώωωω! Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Πολύ καλοκαιρινό πιάτο!
    Ως λάτρης των λαχανικών αλλά και των ζυμαρικών, είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψω!
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!