Όσπρια! Άκρως θρεπτικά, πολύ νόστιμα και πέρα από κάθε εποχή, αφήστε που είναι και οικονομικά (λόγω συνθηκών)!! Το συγκεκριμένο πιάτο έχει άρωμα καλοκαιριού... Οι μελιτζάνες και οι ντομάτες το συμπληρώνουν τέλεια και το μεταμορφώνουν σε μια γευστική πανδαισία.
Ο ουρανίσκος απολαμβάνει το συνδυασμό γεύσεων στο έπακρο και η θρυμματισμένη φέτα βοηθάει στην απόλυτη αυτονομία του πιάτου... με δύο λόγια, ένα πιάτο ανεξάρτητο, ελεύθερο από δεσμεύσεις ακόμη και απ' αυτή της απαραίτητης ελληνικής σαλάτας! Το μόνο που χρειάζεται σαν παρέα, κι αυτό όχι κατ' ανάγκην, είναι μια φέτα χωριάτικο ψωμί!!!
Ο ουρανίσκος απολαμβάνει το συνδυασμό γεύσεων στο έπακρο και η θρυμματισμένη φέτα βοηθάει στην απόλυτη αυτονομία του πιάτου... με δύο λόγια, ένα πιάτο ανεξάρτητο, ελεύθερο από δεσμεύσεις ακόμη και απ' αυτή της απαραίτητης ελληνικής σαλάτας! Το μόνο που χρειάζεται σαν παρέα, κι αυτό όχι κατ' ανάγκην, είναι μια φέτα χωριάτικο ψωμί!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε καρεδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 καρότο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κόλιανδρο
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε ροδέλες
2 ντομάτες μέτριες κομμένες σε φέτες
1/2 φλ. τσ. αλεύρι για το αλεύρωμα των λαχανικών
120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες.
Μετά, ρίχνουμε το νερό και τα ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Τα πασπαλίζουμε με λίγη σόδα φαγητού, τα αφήνουμε άλλα 15 λεπτά και μετά τα βάζουμε να βράσουν με λίγο νερό.
Μόλις τα ρεβίθια πάρουν μια βράση και το νερό γεμίσει αφρό, τα βγάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε το νερό και τον αφρό μαζί.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 3-4 το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα ρεβίθια.
Σβήνουμε με 2 ποτήρια νερό και προσθέτουμε το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες και τις αφήνουμε σε αλατόνερο για 30 λεπτά, για να ξεπικρίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τις βγάζουμε από το αλατόνερο, τις στύβουμε και τις ξεπλένουμε καλά.
Τις αλευρώνουμε και τις βάζουμε σε ελαιόλαδο να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές.
Κόβουμε και τις ντομάτες σε φέτες, τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι και τις τηγανίζουμε κι αυτές μετά από τις μελιτζάνες.
Ύστερα, βάζουμε τα ρεβίθια σε βαθύ ταψί και από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες και μετά τις ντομάτες.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν έως να απορροφηθούν τα υγρά τους και να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά τους, ανάλογα με το φούρνο για 30 περίπου λεπτά.
Σερβίρεται υπέροχα με λίγο φρέσκο μαϊντανό.
Μονο που φανταζομαι την γευση της φετας με τα ρεβυθια και τα λαχανικα,πειναω ηδη.Φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραίος συνδυασμός... δοκίμασέ τον και δεν θα το μετανιώσεις!
ΔιαγραφήΚΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΕΤΣΙ!!!!!!!!ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ! ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!
Πράγματι είναι διαφορετικά και νοστιμότατα... αλλά και πιο καλοκαιρινά! Φιλιά!
ΔιαγραφήΚική, νόστιμα μας τα μαγείρεψες τα ρεβύθια και ότι πρέπει για την εποχή που θέλει οικονομικά αλλά όχι εις βάρος της θρέψης και της γεύσης, φαγητά!! Ωραίο καλοκαιρινό φαγάκι και μέ τα...όλα του!! Από τα αγαπημένα μου τυριά η φέτα, σίγουρα δίνει φοβερή γεύση στα ρεβύθια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Πράγματι Ειρήνη μου... εξ άλλου την "ζητούν" την παραλλαγή και λόγω εποχής! Είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός!
ΔιαγραφήΜου αρέσουν τρομερά, τρομερά, τρομερά! Θα το φτιάξω ..μου το θύμησες. Ο.. χαμένος ο γιατρός μου σήμερα μου είπε να μη τρώω όσπρια γιατί έχουν πολλή σίδηρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Αχτίδα μου αλλά αφού ο γιατρός σου είπε να μην τρως γιατί θέλεις να φας;;; Άστα, υπάρχουν ένα σωρό άλλα φαγητά εξ ίσου νόστιμα ή βάλε κυρίως μελιτζάνες και ντομάτες κι ελάχιστα ρεβίθια!!! Καλή σου μέρα!
ΔιαγραφήΚαλό για παραλλαγή! θα το κάνω ευχαριστώ Κικίτσα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το Τζένη μου και δεν θα το μετανιώσεις! Καλή σου μέρα!
ΔιαγραφήΒρε Κική τι μου κάνεις!!!!! Εγώ μαγείρευα ισα ισα για να μην πεθαίνουμε από την πείνα!! αυτ'η η συνταγή αρχίζει και αλλάζει τα δεδομένα αν ασχοληθώ και με το φαγητό θέλω 34 ώρες το 24ωρο !Βρε τι επαθα και η συνταγή φαντάζει νοστιμότατη μεθαύριο θα εκτελεστεί με μαθηματική ακρίβεια!!!!Βρέ τι έπαθα!!! πάει το ντεκουπάζ και η ζωγραφική σε β πλάνο.......Φιλάκια καλό ξημερωμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου, δεν θα σου χρειαστεί πολύς χρόνος γιατί όσο βράζουν τα ρεβίθια, μπορείς να τηγανίσεις τις μελιτζάνες και τις ντομάτες (άσε που μπορείς να τις ψήσεις και στο φούρνο με μια ελαφρώς διαφοροποιημένη γεύση)και να τα βάλεις μετά στο φούρνο. Ειδικά εάν έχεις και χύτρα ταχύτητος όπου τα ρεβίθια βράζουν πολύ πιο γρήγορα τότε δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα συνταγή!!! Φιλιά και καλή σου μέρα!
ΔιαγραφήΜε το που είδα τι συνταγή λέω εδώ είμαστε. Μελιτζάνες έχω, ρεβύθια θέλω να μαγειρέψω, μια χαρά είμαστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά κομματάκι μπελαλίδικο μου φαίνεται..Απο γεύση είμαι σίγουρη πως θα σχίζει! Αν βρω χρόνο -και όρεξη- θα το κάνω σίγουρα!
Αν και τα ρεβύθια μαγειρεμένα με τον γνωστό τρόπο δεν τα τρώω,η συνταγή αυτή μου άνοιξε την όρεξη και λέω να την δοκιμάσω.....έχει και μελιτζάνες για τις οποίες τρελαίνομαι!!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ τα έτσι Ειρήνη η γεύση τους αλλάζει λόγω της μελιτζάνας κι ελπίζω να σου αρέσουν γιατί κρίμα είναι να μην τρως όσπρια... προσφέρουν κι αυτά στον οργανισμό μας! Φιλιά!
ΔιαγραφήΩραίο Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έχω όλα τα υλικά εύκαιρα.
Επειδή όμως βαριέμαι το τηγάνισμα... να τις ψήσω τις μελιτσάνες μου; Τι λές;
Καλημέρες.
Δοκίμασέ το Πηνελόπη μου και ...περιμένω την άποψή σου! Μπορείς να ψήσεις τις μελιτζάνες και τις ντομάτες με μιαν ελαφρώς διαφοροποιημένη γεύση! Πολλές καλημέρες!
ΔιαγραφήΤα τρώμε τα ρεβύθια μας, Κική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη πως θα μας αρέσουν και φουρνιστά.
Σίγουρα Στέλλα γιατί είναι πιο καλοκαιρινά έτσι!
ΔιαγραφήΚική μου τι ωραίο φαγητό είναι αυτό σήμερα;Μου αρέσει πάρα πολύ, θα το δοκιμάσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου και ναι, να το δοκιμάσεις και δεν θα το μετανιώσεις!
ΔιαγραφήΤα ρεβύθια είναι το αγαπημένο μου όσπριο, απίθανη η συνταγή σου Κική μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Λίλα μου και χαίρομαι που σου άρεσαν!
ΔιαγραφήΑραγε γιατί διαβάζοντας την τόσο παραστατική περιγραφή σου Κική μου νοιώθω μιαν ακατάσχετη επιθυμία να δοκιμάσω αυτό το πιάτο??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχα συνδύασες όλα τα υλικά!!!
Πολλά φιλιά!
Χαχαχαχα! Έλα Έλενά μου,σου έχω έτοιμη μερίδα!!! Πάντως, δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις!! Είναι διαφορετικό και πεντανόστιμο! Φιλιά!
ΔιαγραφήΑμάν-αμάν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχο πιάτο είναι αυτό; Πάρα πολλή ωραία παραλλαγή για ρεβύθια!
Με τα καλοκαιρινά λαχανικά και την γκρατιναρισμένη φετούλα είναι ένα πιάτο ασυνήθιστο και πολύ πολύ νόστιμο!
Φιλιά Κική μου!
Πράγματι Ερμιόνη μου είναι πολύ καλοκαιρινά ...άσε που τρώγονται πολύ ωραία και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (για τις ζεστές μέρες).Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά!
ΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπο πιάτο ρεβυθιών!! Το δοκιμάζω σίγουρα!! Είμαι σίγουρη θα με ενθουσιάσει!! Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Το συγκεκριμένο πιάτο νομίζω ότι αναδεικνύεται σε ...θερμοκρασία περιβάλλοντος! Φιλιά
ΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Βάσω... δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις!
ΔιαγραφήΠρωτότυπο πιάτο,δεν φανταζόμουν αυτό το συνδυασμό υλικών αλλά φαίνεται πεντανόστιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πεντανόστιμο και καλοκαιρινό! Μια δοκιμή θα σε πείσει!
ΔιαγραφήΕγω΄τρελαίνομαι γι ατα ρεβύθια όπως και να είναι αλλά έτσι με αυτα τα μυρωδικά και την πιπεριά, φαίνονται καταπληκτικά Κική μου θα τα φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά, ελπίζω να είσαι καλά..
Έρη μου, είναι πράγματι πεντανόστιμα και πιο καλοκαιρινά. Μια δοκιμή θα σε πείσει... Φιλιά!
ΔιαγραφήΚαι πόσο μ'αρέσουν τα ρεβύθια να ξερες!Εννοείται ότι θα τιμήσω τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!Φιλιά