Ρεβίθια στο φούρνο ...αλλιώς


Όσπρια! Άκρως θρεπτικά, πολύ νόστιμα και πέρα από κάθε εποχή, αφήστε που είναι και οικονομικά (λόγω συνθηκών)!! Το συγκεκριμένο πιάτο έχει άρωμα καλοκαιριού... Οι μελιτζάνες και οι ντομάτες το συμπληρώνουν τέλεια και το μεταμορφώνουν σε μια γευστική πανδαισία.
Ο ουρανίσκος απολαμβάνει το συνδυασμό γεύσεων στο έπακρο και  η θρυμματισμένη φέτα βοηθάει στην απόλυτη αυτονομία του πιάτου... με δύο λόγια, ένα πιάτο ανεξάρτητο, ελεύθερο από δεσμεύσεις ακόμη και απ' αυτή της απαραίτητης ελληνικής σαλάτας!  Το μόνο που χρειάζεται σαν παρέα, κι αυτό όχι κατ' ανάγκην, είναι μια φέτα χωριάτικο ψωμί!!!  
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε καρεδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 καρότο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κόλιανδρο
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε ροδέλες
2 ντομάτες μέτριες κομμένες σε φέτες
1/2 φλ. τσ. αλεύρι για το αλεύρωμα των λαχανικών
120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
                    
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες.
Μετά, ρίχνουμε το νερό και τα ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Τα πασπαλίζουμε με λίγη σόδα φαγητού, τα αφήνουμε άλλα 15 λεπτά και μετά τα βάζουμε να βράσουν με λίγο νερό.
Μόλις τα ρεβίθια πάρουν μια βράση και το νερό γεμίσει αφρό, τα βγάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε το νερό και τον αφρό μαζί.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 3-4 το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα ρεβίθια.
Σβήνουμε με 2 ποτήρια νερό και προσθέτουμε το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες και τις αφήνουμε σε αλατόνερο για 30 λεπτά, για να ξεπικρίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τις βγάζουμε από το αλατόνερο, τις στύβουμε και τις ξεπλένουμε καλά.
Τις αλευρώνουμε και τις βάζουμε σε ελαιόλαδο να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές.
Κόβουμε και τις ντομάτες σε φέτες, τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι και τις τηγανίζουμε κι αυτές μετά από τις μελιτζάνες.
Ύστερα, βάζουμε τα ρεβίθια σε βαθύ ταψί και από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες και μετά τις ντομάτες.
Τέλος,  πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν έως να απορροφηθούν τα υγρά τους και να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά τους, ανάλογα με το φούρνο για 30 περίπου λεπτά.
Σερβίρεται υπέροχα με λίγο φρέσκο μαϊντανό.
Tante Kiki
36 Comments
No