Αγκιναρόπιτα

Καλησπέρα σας! Το ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γλυκά είναι γνωστό σε όλους, αλλά ξέρετε και την δεύτερη αγάπη μου... τις πίτες!! Μια πιτούλα ...χρειάζεται, έτσι δεν είναι;;;; Ειδικά, αν είναι εύκολη και νόστιμη αλλά έχει και πολύ γνωστή μαμά... Η σημερινή μου πίτα, έχει μαμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αλλά ...νονά εμένα... χαχαχαχα!!! Σας προβλημάτισα εεεεε;;;; Δεν πειράζει... αυτοί είναι ωραίοι κι εύκολοι προβληματισμοί (όχι σαν τους άλλους... αυτούς, της Κυριακής που μόλις μας πέρασε!!!!!!)... Επειδή όμως δεν θέλω να σας τσακίζω τα νεύρα (αρκετά το κάνουν οι πολιτικοί μας και κάποιοι ξένοι που ...ενδιαφέρονται για το μέλλον μας -:(((() θα σας εξηγήσω... Η πίτα που θα σας δώσω είναι παραλλαγή της αγκιναρόπιτας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, μιας κι έκανα κάποιες μικροαλλαγές για να έχω γευστικά αυτό που επιθυμούσα!!!
ΥΛΙΚΑ
12 καρδιές αγκινάρας κατεψυγμένες (ή φρέσκιες) σε φέτες
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 αβγά
200 γρ. γιαούρτι
1 φλ.τσ. φρυγανιά τριμμένη για την πίτα + 1/2 φλ. τσ. για το ταψί
1 1/2 φλ.τσ. κεφαλοτύρι  ψιλοτριμμένο
1/2 φλ. τσ. ρεγκάτο ψιλοτριμμένο
6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λευκό πιπέρι
1 πρέζα λουίζα ή μελισσόχορτο
Αλάτι (προσεκτικά γιατί υπάρχει το κεφαλοτύρι)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεπαγώνουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε σε φέτες.
Ανάβουμε τον φούρνο για να προθερμανθεί στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι (προαιρετικά), πιπέρι, λουίζα, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το κεφαλοτύρι.
Ανακατεύουμε προσεκτικά έτσι ώστε τα μυρωδικά και το κεφαλοτύρι να αναμειχθούν με τις αγκινάρες χωρίς όμως να λιώσουν οι τελευταίες.
Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε το τριμμένο ρεγκάτο.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με το 1/2 φλ. τσ. φρυγανιά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα με τις αγκινάρες.
Έπειτα, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των αβγών με το γιαούρτι και το ρεγκάτο και με ένα πηρούνι, πολύ προσεκτικά, ανοίγουμε χώρο ανάμεσα στις αγκινάρες για να προχωρήσει και προς τα κάτω το υγρό αυτό μείγμα .
Βάζουμε την αγκιναρόπιτα στο φούρνο να ψηθεί για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά της και να "σφίξει" η πίτα.
Αφήνουμε να κρυώσει η πίτα μας και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.
Συνοδεύεται τέλεια με μια απλή ντοματοσαλάτα με ελάχιστη ρίγανη.

15 σχόλια:

  1. Ροδοψημένη η αγκιναρόπιττά σου Κική. Πλούσια σε γευση, με τα ωραία της υλικά. Αναφέρεις 1 φλ. τσ. φρυγανιά για την πίττα. Σε ποιο σημείο της προετοιμασίας της προστίθεται;
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωχχχχχ! Ειρήνη μου, το "έφαγα" αλλά να είσαι καλά που το πρόσεξες και το διόρθωσα. Μπαίνει πριν να περιχύσουμε τις αγκινάρες και τα λοιπά, με το μείγμα γιαουρτιού, αβγού.... Φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμμ!!! νόστιμη!! μια παρόμοια έφτιαξα κι εγώ πριν λίγες μέρες, αλλά με μελιτζάνες και μου άρεσε πολύ.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με μελιτζάνες Μαρία μου πρέπει να σου έγινε υπέροχηηηη!!!!
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Ωραιότατη η συνταγή .Είμαι λάτρης της αγκινάρας αλλά με συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος... Θα κάνω μία προσπάθεια για αγκιναρόπιττα και θα αναφέρω μετά τα απότελέσματα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την και θα την λατρέψεις Έφη μου!!! Είναι υπέροχη!!!

      Διαγραφή
  4. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πεντανόστιμη φαίνεται Κική μου και τρελαίνομαι γι αγκινάρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Κική μου αν και δεν είμαι λάτρης της αγκινάρας θα ήθελα να δοκιμάσω την πίτα σου.Το μέιλ σου δεν το πήρα,σ΄ευχαριστώ εκ των προτέρων ελπίζω να το πάρω,φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Κική μου!Καταπληκτικη, πάρα πολύ ωραία συνταγή!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πω, πω!!! Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πίτα!!! Φαίνεται πεντανόστιμη!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απίθανη!!!!
    Αγαπάμε πολύ τι αγκινάρες, και μια πίτα με αγκινάρες θα είναι σίγουρα σπέσιαλ!
    Φιλιά Κικίτσα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Κική μου!!
    Έχω φτιάξει κι εγώ τη συγκεκριμένη πιτούλα, οπότε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι πραγματικά πεντανόστιμη!
    Ένας διαφορετικός και υπέροχος τρόπος για να φάμε αγκινάρες!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ Κικίτσα μου, κανένας δε θα την έτρωγε αυτή την πίτα εδώ πέρα γιατί δε τους αρέσουν οι αγκινάρες, αν είναι δυνατόν! Τι κρίμα να μη σε είχα κοντά να μου έδινες ένα κομματάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου, νοστιμότατη η πιτούλα σου και πρωτότυπη!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!