Καλημέρα! Μικρά, νόστιμα ψωμάκια, αφράτα και κυρίως σπιτικά! Ψωμάκια από κείνα που τα κόβεις με το μαχαίρι στη μέση κι εκείνα ανοίγουν... έτοιμα, θαρρείς, να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν ό,τι τραβάει η όρεξή σου, κάθε ώρα της μέρας! Κι αν είναι μεσημέρι κι ένα ωραιότατο μπέργκερ στρογγυλοκαθίσει εκεί μαζί με ένα καταπράσινο μαρουλόφυλο, μια φέτα ντομάτας και λίγη λευκοκίτρινη μουσταρδομαγιονέζα τότε τα εκτιμάς ακόμα περισσότερο!!
Είναι τόσο εύκολα στην παρασκευή τους που δεν απαιτούν και πολύ από τον χρόνο σου αλλά ούτε και κόπο... ας είναι καλά το μίξερ που θα τα ζυμώσει! Αλλά, πάλι αν δεν έχεις μίξερ... μη στενοχωριέσαι... το ζύμωμά τους είναι παιχνίδι και μάλιστα ένα άκρως χαλαρωτικό παιχνίδι!!! Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες!!
ΥΛΙΚΑ 10 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
Είναι τόσο εύκολα στην παρασκευή τους που δεν απαιτούν και πολύ από τον χρόνο σου αλλά ούτε και κόπο... ας είναι καλά το μίξερ που θα τα ζυμώσει! Αλλά, πάλι αν δεν έχεις μίξερ... μη στενοχωριέσαι... το ζύμωμά τους είναι παιχνίδι και μάλιστα ένα άκρως χαλαρωτικό παιχνίδι!!! Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες!!
ΥΛΙΚΑ 10 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
20 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
25 γρ. σκόνη γάλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και, με το εξάρτημα για ζύμωμα, ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά.
Μετά τα 3 λεπτά, αυξάνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Την ώρα που ζυμώνουμε κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.
Μετά τα 5 λεπτά, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για άλλα 3 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την κάνουμε μια μπάλα βάζοντας λίγο αλεύρι στα χέρια μας.
Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Μετά την ανάβουμε το φούρνο της κουζίνας στους 30-35 βαθμούς Κελσίου και την αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει, κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και σχηματίζουμε μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
Τα βάζουμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου αφήνοντας 2 εκατοστά κενό μεταξύ του για να μην κολλήσουν.
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, πάλι στους 30-35 βαθμούς Κελσίου και τα αφήνουμε άλλα 20-25 λεπτά για να ξαναφουσκώσουν.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τα ψωμάκια και δυναμώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό, αλείφουμε τα ψωμάκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή λίγο αλάτι.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν.
Πηγή: 'Μαμά, μαγειρεύουμε μαζί;", Αλεξ. Παπανδρέου