Μικρά ψωμάκια για burger

... όχι ότι δεν τρώγονται και χωρίς... τα burger!!!!
Καλημέρα! Μικρά, νόστιμα ψωμάκια, αφράτα και κυρίως σπιτικά! Ψωμάκια από κείνα που τα κόβεις με το μαχαίρι στη μέση κι εκείνα ανοίγουν... έτοιμα, θαρρείς, να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν ό,τι τραβάει η όρεξή σου, κάθε ώρα της μέρας! Κι αν είναι μεσημέρι κι ένα ωραιότατο μπέργκερ στρογγυλοκαθίσει εκεί μαζί με ένα καταπράσινο μαρουλόφυλο, μια φέτα ντομάτας και λίγη λευκοκίτρινη μουσταρδομαγιονέζα τότε τα εκτιμάς ακόμα περισσότερο!!

Είναι τόσο εύκολα στην παρασκευή τους που δεν απαιτούν και πολύ από τον χρόνο σου αλλά ούτε και κόπο... ας είναι καλά το μίξερ που θα τα ζυμώσει! Αλλά, πάλι αν δεν έχεις μίξερ... μη στενοχωριέσαι... το ζύμωμά τους είναι παιχνίδι και μάλιστα ένα άκρως χαλαρωτικό παιχνίδι!!! Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες!!
ΥΛΙΚΑ 10 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
20 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
25 γρ. σκόνη γάλα 
50 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και, με το εξάρτημα για ζύμωμα,  ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά.
Μετά τα 3 λεπτά, αυξάνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Την ώρα που ζυμώνουμε κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.
Μετά τα 5 λεπτά, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για άλλα 3 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την κάνουμε μια μπάλα βάζοντας λίγο αλεύρι στα χέρια μας.
Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Μετά την ανάβουμε το φούρνο της κουζίνας στους 30-35 βαθμούς Κελσίου και την αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει, κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και σχηματίζουμε μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
Τα βάζουμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου αφήνοντας 2 εκατοστά κενό μεταξύ του για να μην κολλήσουν.
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, πάλι στους 30-35 βαθμούς Κελσίου και τα αφήνουμε άλλα 20-25 λεπτά για να ξαναφουσκώσουν.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τα ψωμάκια και δυναμώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό, αλείφουμε τα ψωμάκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή λίγο αλάτι.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν.
Πηγή: 'Μαμά, μαγειρεύουμε μαζί;", Αλεξ. Παπανδρέου

20 σχόλια:

  1. Όμορφα, λαχταριστά. Tα burgers δεν θα προλάβουν να τους κάνουν ...παρέα.Φιλιά καληνύχτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Σωσώ μου και κυρίως αν εξαρτάται από μένα που είμαι ψωμού... Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου έκανε εντύπωση η σκόνη! Ενα δυο θα σου πάρω ναι? Φιλάκια Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ψωμάκια για burger;;;;;εφτασαααααααααααα...να σου πω αν αντικαταστήσω το γάλα σκόνη με γάλα πόσο περίπου πάει αναλογικά;;;;φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία στρουμπουλά τα ψωμάκια σου Κική, αφράτα!! Την επόμενη φορά που θα τα κάνεις δοκίμασε να μην τα αλείψεις με αυγό αλλά με νερό για να σου κολλήσει το σουσάμι και θα πάρει ωραία γυαλάδα πάλι αλλά και θα έχει το αποτέλεσμα του ψωμιού!! Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευωδιαστά και αφράτα Κική μου!
    Κι εμείς φτιάξαμε χθες με ολικής και άσπρο και επειδή δεν είχαμε διαθέσιμα μπιφτέκια βάλαμε μέσα άλλα καλούδια.
    Τραγουδώντας τα καταπίναμε και χωρίς "αντιρρήσεις"!!
    Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Κική μου!Πάρα πολύ ωραία, στρουμπουλά και αφράτα!!!Πρέπει να το δοκιμάσω!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά τα λαχταριστά ψωμάκια, ευχαρίστως τα τρώω και σκέτα Κικίτσα μου!!

    Κική μου βλέπω την προηγούμενή σου ανάρτηση, για την οποία για έναν περίεργο λόγο δεν μου ήλθε ενημέρωση.
    Ξανακοιτάω τώρα τις ενημερώσεις μου, και πάλι δεν την βλέπω πουθενά.
    Αυτός ο blogger κοντεύει να μας τρελάνει!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ αφράτα και λαχταριστά ψωμάκια!Πρέπει να τα δοκιμάσω!Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μπεργκεράκι μου και παραλία!!!!
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ αφράτα και λαχταριστά φαίνονται τα ψωμάκια σου!! Νοστιμότατα!! Και μόνο με καραμελωμένα κρεμμύδια να γεμίσουν μου αρκεί!! χιχι! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ, ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κική, τα ψωμάκια σου, θα τα έτρωγα και με βούτυρο με μαρμελάδα, για πρωινό. Αφράτα αφράτα και ροδαλά, έγιναν. Νοστιμιά!!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνονται αφράτα και νόστιμα,είναι και πρωί ακόμη!Θέλω τόοοοοσο πολύ ένα!
    Καλό Σαββατοκύριακο φίλη μου!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ❤♡
    Olá!
    Passei para apreciar sua receita.
    Bom domingo!
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil.
    •.¸¸✿⊱╮¸¸.•

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μεγάλη αδυναμία τα σπιτικά μπέργκερς!
    Και με τόσο αφράτα και νόστιμα ψωμάκια , η επιτυχία τους είναι σίγουρη!
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου...είναι τόσο νόστιμα όσο και υγιεινά! Φιλιά

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!