Γαλοτύρι σπιτικό

Καλησπέρα μπλογκογειτονάκια μου! Τί κάνετε;;; Εγώ ζεσταίνομαι και φαντάζομαι κι εσείς το ίδιο! Ζέστη, ζέστη και υγρασία ...ένας ανίκητος συνδυασμός που σε κάνει να μην θέλεις να βγείς από το κλιματιστικό (όσο κι αν δεν το "χωνεύω") αλλά και να αλλάζεις τη διατροφή σου. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι δεν έχουν διάθεση για φαγητό!!! Προσωπικά, αυτή την εποχή καταναλώνω (και πάλι) πολλές σαλάτες, γιαούρτια, αριάνι, γάλα (κι επειδή κάποιοι θα με κοροϊδέψουν ρωτόντας με αν αυτή την εποχή καταναλώνω γαλακτοκομικά μετά μανίας... θα εξομολογηθώ από την αρχή και ευθαρσώς ότι... ΟΧΙ, τρελλαίνομαι για γαλακτοκομικά όλο τον χρόνο με εξαίρεση το γιαούρτι και το αριάνι που τα θέλω από την άνοιξη και μετά, χιχιχι), φρούτα και ψωμί. Το κρέας... ούτε να το δω δεν θέλω!!!! Είναι μέρες που δεν θέλω τίποτε άλλο εκτός από φρούτα!!! Αφήστε που ...κοντεύω να δοκιμάσω ό,τι τυρί κυκλοφορεί στο εμπόριο... χαχαχα! Έτσι, σήμερα σας έχω μια συνταγούλα (αν και έλεγα να σας δώσω τη συνταγή για ένα καταπληκτικό κοκκινιστό μοσχαράκι αλλά με τέτοια ζέστη, το αφήνω για τη παρασκευή...είναι τέλειο για το Κυριακάτικο τραπέζι) για μια εύκολη τυρολιχουδιά, γνωστή και πάντα λαχταριστή: γαλοτύρι! 
Προσωπικά μέχρι πρόσφατα, δεν ήξερα ακριβώς πώς φτιάχνεται και το έμαθα από μια φίλη που μου έδωσε μια δική της συνταγή. Έφτιαξα, λοιπόν, κι εγώ το γαλοτύρι μου αλλά όχι ακριβώς όπως μου το είπε λίγο διαφορετικό (έκοψα το τυρί σε λίγο πιο μεγάλα κομμάτια και δεν το πολτοποίησα με το πηρούνι όπως μου είπε). Έγινε, δροσερό, νοστιμότατο και μου άρεσε πάρα πολύ με πίκλες (ξέρετε τα λαχανικά τουρσί) αλλά και με μιαν απλή αγγουροντομάτα και φρέσκο ψωμάκι! 
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σερβίρετε γαλοτύρι... από τον πιο απλό που χρησιμοποίησα εγώ μέχρι να το κάνετε γέμιση για ντοματούλες, πιπεριές Φλωρίνης και αγγουράκια ή μαζί με τηγανιτά λαχανικά αλλά και πάνω σε κρίθινα παξιμάδια με ψιλοκομμένη ντομάτα και κάππαρη. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και όρεξη!!! Πάμε να δούμε τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 lt κατσικίσιο γάλα, βρασμένο για 10 λεπτά (για να αυξήσουμε και λίγο τα λιπαρά του), χλιαρό
1 κιλό κατσικίσιο τυρί (φέτα) κομμένο σε μικρά κυβάκια ή θρυμματισμένο
350 γρ. φρέσκο γιαούρτι ολόπαχο
1 κ.γλ. αλάτι (προσωπικά έβαλα 1/2 κ.γλ. γιατί δεν τα θέλω ιδιαίτερα αρμυρά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το βρασμένο, χλιαρό γάλα, το αλάτι και το γιαούρτι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα προσθέτουμε το θρυμματισμένο τυρί και κλείνουμε το μπολ.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 6-7 μέρες και το γαλοτύρι μας είναι έτοιμο να μας χαρίσει την απίστευτη γεύση.
Καλό σας βράδυ!!!

31 σχόλια:

  1. Τόσο εύκολο είναι;
    Μπαίνει πρώτο στην λίστα των "υπο δοκιμή".
    Καλό σου βράδυ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Σωσώ μου και μάλιστα φτιάξτο κανονικό δηλαδή πολτοποιημένο όπως είναι η κανονική συνταγή... σ' εμένα απλά αρέσει έτσι... Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Πολύ εύκολο φαίνεται!! Και έχω και το κατάλληλο γάλα!!! Χαίρομαι ιδιαίτερα!! Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι κι αν θέλεις φτιάξτο κανονικά, πολτοποιημένο το τυρί. Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μαρθούλα μου που σου άρεσε! Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Α καλέ! Αυτό είναι πολύ εύκολο! Νόμιζα ότι θα είχε τρομερή διαδικασία! Στα προσεχώς λοιπόν, γιατί ειμαι απίστευτη... τυρού!
    Ερώτηση! Τί είναι το αριάνι;

    Πολλές καλημέρες Κική μου! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εύκολο ακόμη κι αν το κάνεις κανονικά πολτοποιημένο δηλαδή! Όσο για το αριάνι είναι το ξινόγαλο ή αγγλικά buttermilk. Υγιεινό, με χαμηλά λιπαρά και πολύ δροσιστικό σαν ρόφημα! Προσωπικά λατρεύω το αριάνι της ΜΕΒΓΑΛ γιατί τα άλλα μου φαίνεται ότι έχουν έντονη μυρωδιά που δεν μου αρέσει. Αν αντικαταστήσεις το γάλα με αριάνι σε κέικ γίνεται τρομερά αφράτο... Δοκίμασε και θα καταλάβεις τί εννοώ!

      Διαγραφή
    2. Θα το δοκιμάσω στα σίγουρα... νομίζω ότι αριάνι βουβαλίσιο έχει ο Χατζής στη Θεσσαλονίκη!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Κική μου!
    Απ' ότι βλέπω, είναι συγκλονιστικά εύκολη η διαδικασία!
    Και το σπιτικό τυράκι είναι άλλου επιπέδου, πώς να το κάνουμε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου, εύκολο (με το τυρί σε κομματάκια ή πολτοποιημένο)! Όσο για το σπιτικό τυράκι είμαι σίγουρη ότι είναι άλλου επιπέδου, όπως και το γιαούρτι. Από Σεπτέμβριο θα πάω στην Αμερ.Γεωργ.Σχολή, σε σεμινάριο τυροκομίας χεχεχε και το περιμένω ανυπόμονα!!! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα. Πολύ ωραία συνταγή φαίνεται. Πόσες μέρες διατηρείται;
    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω ακριβώς, εγώ το έχω στο ψυγείο για 4 μέρες και είναι οκ. Απέφυγε όμως να κάνεις μεγάλη ποσότητα γιατί είναι εύκολο και έχει μεγάλες ζέστες (έτσι για σιγουριά και ασφάλεια).

      Διαγραφή
  7. Φίλη μου κάθε είδος από τα τυριά μου αρέσουν..είμαι ..τυραντζου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Αχτίδα μου... όλα τα τυριά τα λατρεύω!

      Διαγραφή
  8. Φαίνεται πολύ εύκολο και θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιάσε βρε φιλενάδα εκείνο το κρίθινο παξιμαδάκι, το στρογγυλό!
    Άντε να σε χαρώ...
    Φέρε και το ταπεράκι με το γαλοτύρι από το ψυγείο και έλα να κάτσουμε αντάμα να τα "τσακίσουμε"!!!

    Καλά παίζεις με τον πόνο μου τέτοια ώρα καλή μου Κική :-)))
    Λιχουδιά πρώτης τάξεως και με ότι σαλατικό εσύ θέλεις.
    Το κρέας επίσης το χαρίζω σε όποιον το επιθυμεί :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα φιλενάδα... έτοιμα είναι όλα... έλα να τα πούμε!!!-:)))
      Γλυκιά μου Πηνελόπη, προσπαθώ να διώξω την κακή μου διάθεση ...μαγειρεύοντας...αν βέβαια είμασταν κοντά και τα λέγαμε "τσακίζοντας" διάφορα... εεεεεεε τότε θα ήταν καλύτερα νομίζω!! Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Τι μου θυμισες Κικη μου με την ευφανταστη αναρτηση σου..πριν αρκετα χρονια σ'ενα ολιγοημερο ταξιδι στα υπεροχα Ζαγοροχωρια,δοκιμασα για πρωτη φορα γαλοτυρι και νομιζα οτι εφαγα την αμβροσια των ολυμπιων θεων!!Τοσο νοστιμο ηταν!Παντα αναρωτιομουν τον τροπο της παρασκευης του και να..που αθελα σου αφ'ενος μου δινεις την δυνατοτητα να το φτιαξω μονη μου -μιας που φαινεται πολυ απλη διαδικασια-αφ΄'ετερου εφερες θυμισες αγαπημενες!Συγχαρητηρια για την ομορφη αναρτηση,θα το κανω με το τυρακι πολτοποιημενο ετσι οπως το γευτηκα παλια.Ευχαριστω Φωτεινη Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ, Φωτεινή μου, το δοκίμασα για πρώτη φορά στο Πήλειο και ήταν πολύ νόστιμο... Η διαδικασία είναι απλή, βέβαια εγώ το έκοψα μικρά κυβάκια αντί να το πολτοποιήσω, όπως είναι το κανονικό. Να είσαι καλά Φωτεινή μου και χαίρομαι που σου θύμισα όμορφες στιγμές!

      Διαγραφή
  11. Κική μου πολύ ωραίο και τελικά εύκολο! Το τρώω αρκετά ιδίως με πατάτες γιαχνί και φασολάκια το αγαπημένο μου!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ελένη μου αν και με πατάτες και φασολάκια γιαχνί εγώ προτιμώ είτε φέτα είτε κατίκι!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Κική μου φοβερός τυρομεζές, για το σπιτικό γαλοτύρι δεν έχω λόγια.
    Σε όποια ταβέρνα το πετύχω, το τσακίζω!
    Να η ευκαιρία να το φτιάξω και μόνη μου με τις οδηγίες σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενα, έστω κι ελαφρώς παραποιημένο μιας και δεν πολτοποίησα το τυρί έγινε καταπληκτικό... Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Το γαλοτύρι το φτιάχνουν πολύ στη Θεσσαλία όπου είναι ο τόπος καταγωγής μου από τον πατέρα μου. Όποτε πηγαίνω το τρώω μετά μανίας! Σου πέτυχε πολύ! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!