...σοκολατένιο κέικ με παντζάρια και γιαούρτι
Αυτό είναι το γλυκό καλωσόρισμα της αδερφής μου και του γαμπρού μου... η απόλυτη σοκολατένια έκπληξη μιας και παραπονούνταν ότι στο Μόντρεαλ δεν βρήκαν γλυκά όπως τα ήθελαν... Ψάχνοντας κι εγώ, μιας και για μια ακόμη φορά ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο (στο σπίτι μας, από τότε που έφτιαξα το Tante Kiki τα εδέσματα, γλυκά ή αλμυρά, δεν επαναλαμβάνονται συχνά για να ...υπάρχει και υλικό αναρτήσεων και να μην αναρωτιέστε πώς ετοιμάζω τόσα πολλά -:)))))))) και βρήκα ΕΔΩ (στο πολύ ωραίο blog της Royal Coconut) τη συγκεκριμένη συνταγή.
Αφού τη διάβασα μερικές φορές για να φανταστώ το αποτέλεσμα και γνωρίζοντας ότι κι ο Στ. Παρλιάρος έχει φτιάξει κάτι παρόμοιο (αυτή η συνταγή είναι από το περιοδικό "Food & Travel", όπως η ίδια γράφει,κι επειδή έχω εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των bloggers (ίσως και λίγο περισσότερο απ' ότι στους σεφ που, συνήθως, κρατούν μυστικά) αποφάσισα να το δοκιμάσω και ...δικαιώθηκα απόλυτα.
Τέλεια συνταγή, τέλειο κέικ... σοκολατένια γεύση που σε αιχμαλωτίζει και δεν σ' αφήνει να σταματήσεις τις μπουκιές που διαδέχονται η μία την άλλη αχόρταγα, με μιαν ανάσα κι ένα γλάσο που συμπληρώνει τη σοκολατένια πανδαισία απόλυτα. Όσο για τα παντζάρια, χάνονται κάπου στο βάθος της θεϊκής σοκολάτας κι απλά δίνουν ένα πιο σκούρο χρώμα σ' αυτό το λατρεμένο υγρό κέικ που άνετα μπορεί να "σταθεί" και σαν τούρτα γενεθλίων ή επετείου.
Προσωπικά, το έκανα σαν τούρτα, για δώρο, σε μια από τις πιο αγαπημένες μου μαθήτριες, τη γλυκιά μου Σοφία, που είχε, εχθές, τα γενέθλιά της με την ευχή να είναι πάντα ΓΕΡΗ, ΔΥΝΑΤΗ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ και να ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ με τη παρουσία της τις ζωές των αγαπημένων της! Και τώρα, πάμε να δούμε τη συνταγή με τις μικροαλλαγές της...
Αφού τη διάβασα μερικές φορές για να φανταστώ το αποτέλεσμα και γνωρίζοντας ότι κι ο Στ. Παρλιάρος έχει φτιάξει κάτι παρόμοιο (αυτή η συνταγή είναι από το περιοδικό "Food & Travel", όπως η ίδια γράφει,κι επειδή έχω εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των bloggers (ίσως και λίγο περισσότερο απ' ότι στους σεφ που, συνήθως, κρατούν μυστικά) αποφάσισα να το δοκιμάσω και ...δικαιώθηκα απόλυτα.
Τέλεια συνταγή, τέλειο κέικ... σοκολατένια γεύση που σε αιχμαλωτίζει και δεν σ' αφήνει να σταματήσεις τις μπουκιές που διαδέχονται η μία την άλλη αχόρταγα, με μιαν ανάσα κι ένα γλάσο που συμπληρώνει τη σοκολατένια πανδαισία απόλυτα. Όσο για τα παντζάρια, χάνονται κάπου στο βάθος της θεϊκής σοκολάτας κι απλά δίνουν ένα πιο σκούρο χρώμα σ' αυτό το λατρεμένο υγρό κέικ που άνετα μπορεί να "σταθεί" και σαν τούρτα γενεθλίων ή επετείου.
Προσωπικά, το έκανα σαν τούρτα, για δώρο, σε μια από τις πιο αγαπημένες μου μαθήτριες, τη γλυκιά μου Σοφία, που είχε, εχθές, τα γενέθλιά της με την ευχή να είναι πάντα ΓΕΡΗ, ΔΥΝΑΤΗ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ και να ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ με τη παρουσία της τις ζωές των αγαπημένων της! Και τώρα, πάμε να δούμε τη συνταγή με τις μικροαλλαγές της...
ΥΛΙΚΑ
- 150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά μεσαία
- 200 γρ. γιαούρτι
- 250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 75 γρ. κακάο
- 1 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
- 1 1/2 κ.γλ. μπέικιν
- 1 κάψουλα βανιλίνης
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 ml καφέ στιγμιαίο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. παντζάρια, βρασμένα και πολτοποιημένα
Για το γλάσο
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 4 κ.σ. νερό
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1 1/2 κ.σ. κακάο
- 100 γρ. κουβερτούρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Κοσκινίζουμε τη φαρίνα με το κακάο και προσθέτουμε και το μπέικιν.
- Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, τη σόδα και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα μείγμα αφράτο.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά.
- Μόλις το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα πολτοποιημένα παντζάρια.
- Ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του κακάο με το αλεύρι και τον καφέ.
- Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (προσωπικά, προτιμώ να καλύπτω τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί).
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού, που το βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ. Εάν, όταν βγάλουμε το μαχαίρι, η λάμα είναι καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά προτού το καλύψουμε με γλάσο.
Για το γλάσο
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά και την αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά έως ότου λιώσει η κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αφήνουμε το γλάσο για 15 λεπτά να κρυώσει και να πήξει λίγο και μετά το περιχύνουμε προσεκτικά στο κέικ μας.
Και νά εδώ, με τη μορφή τούρτας - καπέλο για την μαθήτριά μου που είχε τα γενέθλιά της... Σοφία μου, ελπίζω να την απολαύσετε!!! Και του χρόνου!!!