Ένα διαφορετικό σοκολατένιο γλυκό... και Χρόνια Πολλά Σοφία

...σοκολατένιο κέικ με παντζάρια και γιαούρτι
Αυτό είναι το γλυκό καλωσόρισμα της αδερφής μου και του γαμπρού μου... η απόλυτη σοκολατένια έκπληξη μιας και παραπονούνταν ότι στο Μόντρεαλ δεν βρήκαν γλυκά όπως τα ήθελαν... Ψάχνοντας κι εγώ, μιας και για μια ακόμη φορά ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο (στο σπίτι μας, από τότε που έφτιαξα το Tante Kiki τα εδέσματα, γλυκά ή αλμυρά, δεν επαναλαμβάνονται συχνά για να ...υπάρχει και υλικό αναρτήσεων και να μην αναρωτιέστε πώς ετοιμάζω τόσα πολλά -:))))))))  και βρήκα ΕΔΩ (στο πολύ ωραίο blog της Royal Coconut) τη συγκεκριμένη συνταγή.
Αφού τη διάβασα μερικές φορές για να φανταστώ το αποτέλεσμα και γνωρίζοντας ότι κι ο Στ. Παρλιάρος έχει φτιάξει κάτι παρόμοιο (αυτή η συνταγή είναι από το περιοδικό "Food & Travel",  όπως η ίδια γράφει,κι επειδή έχω εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των bloggers (ίσως και λίγο περισσότερο απ' ότι στους σεφ που, συνήθως, κρατούν μυστικά) αποφάσισα να το δοκιμάσω και ...δικαιώθηκα απόλυτα. Τέλεια συνταγή, τέλειο κέικ... σοκολατένια γεύση που σε αιχμαλωτίζει και δεν σ' αφήνει να σταματήσεις τις μπουκιές που διαδέχονται η μία την άλλη αχόρταγα, με μιαν ανάσα κι ένα γλάσο που συμπληρώνει τη σοκολατένια πανδαισία απόλυτα. Όσο για τα παντζάρια, χάνονται κάπου στο βάθος της θεϊκής σοκολάτας κι απλά δίνουν ένα πιο σκούρο χρώμα σ' αυτό το λατρεμένο υγρό κέικ που άνετα μπορεί να "σταθεί" και σαν τούρτα γενεθλίων ή επετείου. Προσωπικά, το έκανα  σαν τούρτα, για δώρο, σε μια από τις πιο αγαπημένες μου μαθήτριες, τη γλυκιά μου Σοφία, που είχε, εχθές, τα γενέθλιά της με την ευχή να είναι πάντα ΓΕΡΗ, ΔΥΝΑΤΗ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ και να ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ με τη παρουσία της τις ζωές των αγαπημένων της!   Και τώρα, πάμε να δούμε τη συνταγή με τις μικροαλλαγές της...
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη
2 αβγά μεσαία
200 γρ. γιαούρτι
250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
75 γρ. κακάο
1 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν
1 κάψουλα βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
200 ml καφέ στιγμιαίο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. παντζάρια, βρασμένα και πολτοποιημένα
Για το γλάσο
100 ml κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. νερό
4 κ.σ. ζάχαρη
1 1/2 κ.σ. κακάο
100 γρ. κουβερτούρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε τη φαρίνα με το κακάο και προσθέτουμε και το μπέικιν.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, τη σόδα και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα μείγμα αφράτο.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά.
Μόλις το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα πολτοποιημένα παντζάρια.
Ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του κακάο με το αλεύρι και τον καφέ.
Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (προσωπικά, προτιμώ να καλύπτω τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί).
Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού, που το βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ. Εάν, όταν βγάλουμε το μαχαίρι, η λάμα είναι καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά προτού το καλύψουμε με γλάσο.
Για το γλάσο
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά και την αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά έως ότου λιώσει η κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε το γλάσο για 15 λεπτά να κρυώσει και να πήξει λίγο και μετά το περιχύνουμε προσεκτικά στο κέικ μας.
Και νά εδώ, με τη μορφή τούρτας - καπέλο για την μαθήτριά μου που είχε τα γενέθλιά της... Σοφία μου, ελπίζω να την απολαύσετε!!! Και του χρόνου!!!

28 σχόλια:

  1. Καλημέρες, καλημέρες! Πολύ λαχταριστό το γλυκό σου Κική μου! Ένα κομματάκι μπορώ να έχω;
    Είμαι πραγματικά πολύ περίεργη να δω τί γίνεται όταν βάζεις πατζάρια σ' ένα γλυκό!
    Καλά... το καπελάκι δεν το συζητώ! Τέλειο! Τυχερή η μαθήτριά σου!

    Να έχεις μια όμορφη και ξεκούραστη Κυριακή! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρες πολλές! Φυσικά κι όχι μόνον ένα!!!! Τα παντζάρια του ταιριάζουν απίθανα αλλά η επίγευσή του είναι σοκολατένια!!! Να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλή εβδομάδα να έχεις!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Τι χεράκια είν' αυτά, Κική μου, αριστουργήματα κάνουν.... καλά, το καπέλο - τούρτα, όλα τα λεφτά! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ (εννοώ γευστικά) παντζάρι σε γλυκό. Ακούγεται υπέροχο με τόση σοκολάτα!!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Φιλία μου ευχαριστώ πολύ, με συγκινούν τα γλυκά σου λόγια, καλή μου!!! Το παντζάρι εγώ το κάνω και γλυκό του κουταλιού (μπορείς να το δεις στα γλυκά του κουταλιού μου) και γίνεται υπέροχο. Όσο για το κέικ έχει επίγευση σοκολάτας!!!
      Καλή εβδομάδα και φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Kαλημερα Κικη
    Οι φωτογραφιες μιλουν απο μονες τους!Φανταστικο γλυκο,πρωτοτυπη συνταγη και φυσικα αψογη εκτελεση!!Τυχεροι οι αποδεκτες που θα γευτουν αυτη τη σοκολατενια πανδαισια!Αν και νομιζω οτι καθε τι που φτιαχνεται με μερακι και προσφερεται με αγαπη εχει σιγουρη επιτυχια.
    Καλη Κυριακη και καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φωτεινή μου!!! Είναι πράγματι πολύ νόστιμο και βαθιά σοκολατένιο!!! Όσο γι αυτό που λες... έχεις απόλυτο δίκιο!!! Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο το κέικ σου Κικίτσα! Χρόνια πολλά στη σοφία, να είναι πάντα καλά! Τα αδελφάκια σου ήταν στο Μόντρεαλ; Αχ, πόσο ζηλεύωωωωωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαράκι μου και ναι ...ήταν στο Μόντρεαλ! Κι εγώ ζηλεύω ...μη νομίζεις... πάμε;;;;;;;;;;;; Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Καλημερα Κικη!ω ω ω!!!Τι εκανες παλι?Φαινεται τελειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε καλή μου! Κερνάω έστω και διαδικτυακά! Φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  6. Αυτό το κέικ πόσο θέλω να το φτιάξω! Όλο παίρνει αναβολή. Έχω και "παντζαροφάγους" στο σπίτι, οπότε είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψουν.

    Το δικό σου, Βασιλική, έγινε πολύ όμορφο και σίγουρα γευστικό! Η ιδέα σου να γίνει τούρτα επετειακή μ΄αρέσει πολύ!
    Να το τολμήσω λες;

    Καλό υπόλοιπο Κυριακής!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί Ζαμπία μου το αναβάλεις;;;;; Φτιάξτο καλύτερα γιατί θα το απολαύσουν όλοι, είναι σίγουρο!!! Έχει μοναδική γεύση και φοβερή σοκολατένια επίγευση! Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα να γίνει επετειακή τούρτα αλλά του αξίζει... ειδικά για τους σοκολατομανείς!! Φυσικά και να το τολμήσεις...κι αν φοβάσαι, κάνε ό,τι κάνω εγώ όποτε αμφιβάλλω...δηλαδή κάνε τη μισή δόση για να το δοκιμάσεις! Φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  7. Πολύ πρωτότυπη συνταγή!! Μου αρέσουν τα παντζάρια, μου αρέσει πολύ η σοκολάτα αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γευστικά τον συνδυασμό τους!! Γιατί όχι, όμως;; Χρόνια πολλά και στη Σοφία! Πολύχρονη!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το συγκεκριμένο κέικ κι αυτό που σου λέω είναι ότι ο συνδυασμός τους γέρνει εντελώς προς τη σοκολάτα ...το παντζάρι σχεδόν εξαφανίζεται, αφήνοντας απλά τη γλύκα του! Φιλιά και να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Κική μου τέλειο αν και δεν έχει τύχη να δοκιμάσω ποτέ πολύ θα το ήθελα,αφού τα παντζάρια είναι απ΄τα αγαπημένα μου.Καλή εβδομάδα να έχεις φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Ροδάνθη μου και δεν θα το μετανιώσεις! Έχε μου εμπιστοσύνη! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Πάρα πολύ ωραία Κική μου δεν έχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο αλλά σίγουρα θα το ήθελα!!!Χρόνια πολλά στη Σοφία!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Ελένη μου και δεν θα χάσεις γιατί είναι υπέροχα σοκολατένιο!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Κικη μου όταν πρωτοδοκίμασα κέικ παντζάρι, είχα ξετρελαθεί!
    Πολύ νόστιμο, πολύ ιδιαίτερο, και πολύ εντυπωσιακό!
    Το δικό σου φαίνεται ακόμα πιο νόστιμο και εντυπωσιακό!
    Ευχές πολλές στην Σοφία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Έλενα είναι τέλειο!! Εμένα μου αρέσει και στο γνωστό red velvet με μοσχοκάρυδο, κανέλα και άλλα αρωματικά αλλά και σε σοκολατένιο!!! Είναι και νόστιμο κι εντυπωσιακό το ...σκασμένο (άντε να κάνω δίαιτα μ' αυτό μπροστά μου)!!!! Καλή σου εβδομάδα και φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Παντζάρια σε γλυκο!! Μπλιαχ σκέφτηκα στην αρχή! Βλέποντας όμως τις φωτογραφίες ήθελα να μπω μέσα στον υπολογιστή να φάω αυτό το κομμάτι. Φαίνεται θεική!! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όταν το πρωτοακούσεις σε ξενίζει αλλά είναι υπέροχο... εξάλλου εγώ κάνω και παντζάρι γλυκό του κουταλιού, μπορείς να το βρείς στα γλυκά του κουταλιού. Είναι πεντανόστιμο...

      Διαγραφή
  12. Με βάζεις σε πειρασμό...όπως άλλωστε και η Royal από όταν έκανε την ανάρτηση. Έχω ήδη βρασμένα παντάρια και μέρες τώρα σκέφτομαι κάτι σοκολατένιο. Φαντάζομαι πως αν μπει και λίγο στο ψυγείο για να είναι δροσερό θα είναι εξίσου ωραίο.
    Μένει να πάρω τα χέρια και τα πόδια μου και να αποφασίσω να το φτιάξω Κική μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καταπληκτικό και λίγα λέω Πηνελόπη μου...αξίζει τον κόπο! Πράγματι και στο ψυγείο, αν και σφίγγει λίγο κι εγώ το προτιμώ φρεσκοφτιαγμένο πριν μπει στο ψυγείο, είναι εξίσου καλό. Προσωπικά, το βράδυ το έβαλα στο ψυγείο και την άλλη μέρα το έβαλα για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμμάτων, στη μεσαία σκάλα, πριν το δοκιμάσω κι έγινε μοναδικό και στην υφή... Είναι, είναι, είναι... δεν σου λέω τίποτε άλλο ...ΔΟΚΙΜΑΣΕ το!-:))))

      Διαγραφή
  13. Πολύ πρωτότυπη συνταγή Κική μου... Δεν έχω ξαναδοκιμάσει κέικ παντζάρι, αλλά φαίνεται νοστιμότατο και σκέφτομαι να το φτιάξω σύντομα! Η τούρτα-καπέλο που έφτιαξες είναι υπέροχη...είσαι χρυσοχέρα! Να'χουμε μια πανέμορφη εβδομάδα, φιλιά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Έλενα και θα δεις ότι έχει μιαν ανεπανάληπτη γεύση και υφή! Χαίρομαι που σου άρεσε και σαν κέικ και σαν τούρτα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. ουαουυυ!Η ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!πρεπει να την δοκιμασω μια μερα!φαινεται σαν ονειροοοοοοοοοοο!παει η διαιτα!με αναστατωσες χαχαχα
    πολλαααααααα φιλια Κικη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισιρλούκα μου, να την δοκιμάσεις γιατί αξίζει τον κόπο. Αν είμασταν κοντά θα σου έφερνα να δοκιμάσεις για να καταλάβεις τί εννοώ και να κάμψω τις αντιστάσεις σου... (αν υπάρχουν χαχαχα).
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!