Όταν, λοιπόν, ήμουν μικρή αναρωτιόμουν αν όλοι τρώνε αυτόν το συνδυασμό καρπούζι - ψωμί - τυρί. Κι ύστερα κάποια στιγμή πιο μεγάλη, φοιτήτρια πια, είδα κάποιους ξένους τουρίστες να απολαμβάνουν έτσι το καρπούζι τους και η περιέργειά μου καλύφθηκε!! Ναι, δεν τρώγαμε περίεργα ακόμα κι αν σε κάποιους δεν αρέσει είναι ένας πολύ καλοκαιρινός συνδυασμός!
Αυτά παλιά γιατί τώρα πια ο συνδυασμός φρούτων με τυριά και αλλαντικά θεωρείται γκουρμέ. Και το καρπούζι είναι από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα αλλιώς δεν θα τραβούσαμε τόσα για να το κουβαλήσουμε, να το κόψουμε, να το απολαύσουμε. Αλλά, ας πάμε στη συγκεκριμένη σούπα που, φυσικά, την απολαμβάνουμε κρύα. Είναι μια σούπα, που θα την χαρακτήριζα γκουρμέ γιατί η γεύση της είναι κυριολεκτικά πολυπρόσωπη.
Από την πρώτη μπουκιά, νιώθεις τη γλύκα του καρπουζιού και ακολουθεί η αλμύρα και νοστιμιά της φέτας. Η γεύση του βαλσαμικού φτάνει κάπου από το βάθος μαζί με τη δροσιά του δυόσμου και τη νοστιμιά από το πολύσπορο παξιμάδι ή τα κρουτόν αν επιλέξεις αυτόν τον συνδυασμό. Στο τέλος, η επίγευση που σου μένει δεν σου αφήνει περιθώρια να την απορρίψεις! Καλοκαιρινή, δροσιστική, ελαφριά και υπέροχη θα την χαρακτήριζα. Δοκιμάστε την και θα καταλάβετε τί εννοώ.
Δροσιστική σούπα καρπουζιού με φέτα και βαλσαμικό ξίδι
Περιγραφή : Μια ιδιαίτερη, ελαφριά, κρύα σούπα
Μερίδες : 3-4
ΥΛΙΚΑ
- 1.200 γρ. ψίχα καρπουζιού (καθαρό βάρος χωρίς κουκούτσια και φλούδα)
- 250 γρ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
- 40 ml ελαιόλαδο
- 20 ml βαλσαμικό ξίδι (το λευκό ή το κανονικό)
- Μερικά κρουτόν ή παξιμάδια
- Μερικά φυλλαράκια δυόσμο
- Αλάτι & Πιπέρι (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πολτοποιούμε την καθαρή ψίχα στο multi σταδιακά και την μοιράζουμε στα μπολ ή τα πιάτα που θα την σερβίρουμε.
- Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη φέτα και τα φυλλαράκια δυόσμου.
- Σβήνουμε σχεδόν αμέσως με το βαλσαμικό ξίδι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το δυόσμο και μοιράζουμε το τυρί στα μπολάκια με τον πολτό καρπουζιού.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βάζουμε στο ψυγείο (σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη) για 1-2 ώρες έτσι ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε τα κρουτόν ή συνοδεύουμε με κάποιο πολύσπορο παξιμάδι και απολαμβάνουμε.
Πηγή: Παραλλαγή συνταγής από το περιοδικό "Γαστρονόμος", Ιούλιος 2011, Chef: Ντ. Νικολάου
Photo Update : 6/8/2024