Άρωμα, χρώμα και γεύση σ' ένα βάζο!
Μαρμελάδα βερίκοκο φτιάχνω κάθε χρόνο γιατί λατρεύω αυτά τα φρούτα αλλά και γιατί όταν τρώμε όλες αυτές τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μαρμελάδες τον χειμώνα... ο νους μας γεμίζει με εικόνες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό, η ευχαρίστηση που μου δίνει η νοητή μίξη και εναλλαγή των εποχών, με βοηθάει να "γεμίζω τις μπαταρίες μου"! Νομίζω... καταλαβαίνετε τί εννοώ... εκείνα τα συναισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας ενώ όλα τριγύρω είναι γρήγορα, δύσκολα και πολλές φορές αντίξοα.
Επίσης, συνήθως φτιάχνω 2 ή 3 φορές από 2 κιλά και όχι περισσότερο μαζί, ακολουθώντας τη συμβουλή της γιαγιάς μου που έλεγε, πάντα, ότι όταν κάνεις μεγάλη ποσότητα γίνεται σκούρο το χρώμα της (δεν έχω δοκιμάσει, βέβαια, εάν ισχύει... αλλά ωστόσο τηρώ τη συμβουλή της, σκεπτόμενη ότι κάποτε θα το κάνω το πείραμα).
Μαρμελάδα βερίκοκο με φρέσκια λουϊζα
Περιγραφή : Μια πολύ αρωματική μαρμελάδα
Μερίδες : 3,5 κιλά (περίπου)
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά βερίκοκα
- 1.800 γρ. ζάχαρη
- 5 φύλλα φρέσκιας λουίζας
- 1 φλ.τσ. νερό
- Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα βερίκοκα.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τα κομμένα βερίκοκα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη λουίζα και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για άλλα 15 λεπτά.
- Με το εργαλείο του πουρέ, πολτοποιούμε τα φρούτα.
- Συνεχίζουμε να βράζουμε τη μαρμελάδα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά (στο 5 με τελικό το 9), ανακατεύοντας διαρκώς, έως ότου "δέσει" καλά (σύροντας το κουτάλι στον πάτο της κατσαρόλας, η μαρμελάδα πρέπει να χωρίζεται σε δύο μέρη και να ξαναενώνεται αμέσως).
- Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη (περίπου μετά από 35-45 λεπτά συνολικού βρασίματος), προσθέτουμε και τον χυμό του λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε τα φύλλα της λουϊζας και βάζουμε τη μαρμελάδα (ζεστή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνοντας καλά το καπάκι.
- Τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα κουζίνας μέχρι να κρυώσουν.
- Μέχρι να ανοίξουμε το βαζάκι η μαρμελάδα διατηρείται εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, χωρίς υγρασία.
- Μετά το άνοιγμα, διατηρείται στο ψυγείο.
Μικρά Μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε
- Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερη ζάχαρη έχει η μαρμελάδα τόσο καλύτερα διατηρείται εκτός ψυγείου γιατί η ζάχαρη λειτουργεί σαν συντηρητικό. Για τον λόγο αυτό οι γιαγιάδες μας έβαζαν ζάχαρη σε αναλογία 1:1, δηλαδή 1 μέρος φρούτου και 1 μέρος ζάχαρης.
- Όταν ήμουν μικρή, πάντα, έβλεπα τη γιαγιά να μεταφέρει τη μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού σε άλλη κατσαρόλα και όχι απλά να αποσύρει την κατσαρόλα από τη φωτιά. Όταν τη ρώτησα, μου απάντησε ότι το κάνει γιατί η θερμοκρασία που κρατάει ο πάτος της κατσαρόλας μπορεί να κάνει πιο σκούρο το γλυκό / τη μαρμελάδα, ειδικά εάν επρόκειτο για μεγάλη ποσότητα.