Όλα αυτά τα μικρά και λιπαρά ψάρια που είναι τόσο συνηθισμένα στο καθημερινό μας τραπέζι, είναι ιδιαίτερα εύκολα στο καθάρισμα και το φιλετάρισμά τους. Έτσι, εάν δεν έχουμε κάποιον "δικό μας" ψαρά που να μας τα καθαρίζει, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.
Να πώς καθαρίζονται:
Πρώτα κόβουμε το κεφάλι... αν και συνήθως τα πωλούν με κομμένο κεφάλι.
Έπειτα τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα τρίβουμε απαλά για να φύγουν τα λέπια τους.
Ανοίγουμε το ψάρι από το πάνω μέρος και σύρουμε το δάχτυλο μας μέχρι κάτω στην κοιλιά του ψαριού προκειμένου να αφαιρέσουμε τα εντόσθια και βγάζουμε το ψαροκόκκαλο (τη ραχοκοκκαλιά).
Ξαναπλένουμε το ψάρι με τρεχούμενο νερό και είναι έτοιμο να το βάλουμε στο ταψί.
Εάν θέλουμε να το γεμίσουμε με τυρί, πράσινη πιπεριά ή αρωματικά τότε, ανοίγουμε την κοιλιά του ψαριού με τα δάχτυλά μας και το γεμίζουμε.
Το ξανακλείνουμε προσεκτικά και το βάζουμε στο ταψί.