Παγωτό λουκούμι... γεύση από τα παλιά!

Σας αρέσουν τα λουκούμια; Για μένα τα λουκούμια είναι μέρος εκείνων των παιδικών αναμνήσεων που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και τη ψυχή ενός ανθρώπου, που του ζεσταίνουν γλυκά την καρδιά όταν αργότερα, ενήλικας πια, αντιμετωπίζει την τρικυμία της καθημερινότητας. 
Θυμάμαι, να περιμένω με ανυπομονησία τον παππού να γυρίσει από το καφενείο και να μου φέρει το λουκουμάκι μιας κι αυτό ήταν το "έπαθλο" όταν κέρδιζε στα χαρτιά που παίζανε με τους άλλους της παρέας του. Εκείνος μου το πρόσφερε γεμάτος υπερηφάνεια γιατί κέρδισε την παρτίδα κι εγώ το έτρωγα με λαχτάρα ενώ η γιαγιά γελούσε χαρούμενη.
Υπέροχη ανάμνηση για μένα και από καιρό τώρα θέλω να φτιάξω λουκουμάκια.
Αυτά τα παλιομοδίτικα αλλά και διαχρονικά γλυκάκια που συνοδεύουν τον ελληνικό (ή τουρκικό καφέ) αλλά ακόμη δεν βρήκα ευκαιρία (αν και ελπίζω μέχρι το τέλος Αυγούστου να φτιάξω ή τουλάχιστον να προσπαθήσω). 
Κάποια στιγμή, παίρνοντας το βιβλίο "Είναι γλύκισμα" από τις εκδόσεις "Μοντέρνοι καιροί" (είναι η μετάφραση του αγγλικού "Cooking Desserts" των Murdoch books) βρήκα μια συνταγή για παγωτό με γεύση λουκούμι. Η συγκεκριμένη συνταγή όμως είναι για παγωτό με αβγά κι εγώ τη στιγμή που αποφάσισα να το φτιάξω ήθελα ένα παγωτό γρήγορο και απλό...έτσι απλά παρέλειψα τα αβγά. Σας διαβεβαιώνω, το παγωτό έγινε πολύ ωραίο, αφήστε που ξετρέλλανε και τις ανιψούλες μου.
Επιπλέον, έχοντας σπάσει το scoop μου κάτι δεν μπορούσα να διορθώσω άμεσα γιατί ήμουν στο χωριό (κι έπρεπε να πάω στην Καβάλα για να αγοράσω καινούργιο) χρησιμοποίησα τα φορμάκια μιας χρήσεως για να δώσω ένα σχήμα στο παγωτό και μετά το σέρβιρα με κομματάκια λουκουμιού (αντί για σπόρους ροδιού...που δεν είχα)!
Η πρώτη συνταγή είναι η δική μου παραλλαγή.
ΥΛΙΚΑ
380 ml γάλα πλήρες
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
130 γρ. ζάχαρη άχνη
15 γρ. μέλι από άνθη ακακίας ή πορτοκαλιάς (επειδή είναι άοσμο και άχρωμο)
100 γρ. λουκούμι με ό,τι γεύση και άρωμα προτιμούμε (εγώ χρησιμοποίησα λουκούμι τριαντάφυλλο)
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τα 200 γρ. γάλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά αλλά χωρίς να βράσει.  
Ρίχνουμε μέσα τα 100 γρ. λουκούμι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα γάλακτος-λουκουμιού.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος, την άχνη, το μέλι, το γιαούρτι και τα χτυπούμε στο μίξερ.
Προσθέτουμε και το μίγμα του γάλακτος με το λουκούμι και χτυπούμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
Στο σημείο αυτό, βάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή (εάν έχουμε) και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσεως.
Χωρίς παγωτομηχανή, βάζουμε το μίγμα σε μεταλλικό μπολ (ή σε πλαστικό), το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να παγώνει στην κατάψυξη και μετά το ξαναχτυπούμε για λίγο.
Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και μετά από 2 ώρες το ξαναχτυπούμε. Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 1-2 φορές και την τελευταία φορά, το χτυπούμε με το μίξερ μέχρι το μίγμα μας να γίνει κρεμώδες και το αφήνουμε να παγώσει για να το σερβίρουμε.
Αφού το χτυπήσουμε την τελευταία φορά, μπορούμε να το βάλουμε σε φορμάκια από αλουμινόχαρτο (αυτά των μάφινς) μιας χρήσεως και να παγώσει εκεί. 
Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, απλώς σκίζουμε το φορμάκι και βάζουμε το παγωτό σε πιατάκι γαρνιρισμένο με κομματάκια από λουκούμι.
Και τώρα η κανονική συνταγή του βιβλίου "Είναι γλύκισμα" (Εκδ. "Μοντέρνοι Καιροί")
ΥΛΙΚΑ
375 ml (1.5 φλ.τσ.) γάλα
500 ml (2 φλ.τσ.) κρέμα γάλακτος
150 γρ. (2/3 φλ.τσ.) ζάχαρη ψιλή
6 κρόκοι αβγών
100 γρ. λουκούμι της αρεσκείας σας
2 κ.σ. σπόρους ροδιού για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μίγμα Α: Βάζουμε 250 ml από το γάλα σε μικρή κατσαρόλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Προσοχή το γάλα δεν πρέπει να βράσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μίγμα Β: Χτυπούμε τους κρόκους με το μίξερ για 1 λεπτό και προσθέτουμε 60 ml από το μίγμα του ζεστού γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς.
Ενώνουμε τα δύο μίγματα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μίγμα να πήξει τόσο όταν βγάζουμε την κουτάλα ένα λεπτό στρώμα να στέκεται στο πίσω μέρος της (εάν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ή θερμοκρασία του δεν πρέπει να είναι πάνω από 84-85 βαθμούς Κελσίου).
Προσοχή δεν πρέπει να βράσει γιατί χαλάει το μίγμα.
Περνούμε από λεπτό σουρωτήρι και το αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά.
Μετά είτε το βάζουμε σε παγωτομηχανή ακολουθώντας τις οδηγίες της είτε ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία ψύξης και χτυπήματος για 3-4 φορές ανά 1-2 ώρες (όπως και στην δική μου παραλλαγή της συνταγής).
Πάντως, εφόσον αγαπάτε τα λουκούμια είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε με το συγκεκριμένο παγωτό που βέβαια ενθουσιάζει και τα περισσότερα πιτσιρικάκια. 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε όποια από τις δύο συνταγές διαλέξετε! 

22 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο το παγωτό σου Κική. Λαχταριστό και μοσχομυρωδάτο. Και εγώ χωρίς αυγά θα το έφτιαχνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kiki that looks amazing. My mouth is watering! I love lokoumia too- yummy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που μας δίνης την εκδοχή "χωρίς αυγά" , μου αρέσει περισσότερο, φαίνεται λαχταριστό , και λατρεύω τα λουκουμάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε μένα αρέσει περισσότερο το παγωτό χωρίς αυγά! Είναι πολύ ωραίο κι έτσι γιατί να το επιβαρύνουμε;;;

      Διαγραφή
  4. sygxarhthria gia to blog sou,me mia leksh k a t a p l h k t i k o.lena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Λένα!

      Διαγραφή
  5. Από τρελό και από παιδί μαθαίνεις την αλήθεια λένε...αφού ξετρέλανε τις ανιψούλες σου θα είναι εκπληκτικό.Μπράβο Κική!Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο Μάρα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  6. Χωρίς τ' αυγά νομίζω πως γευστικά θα είναι πιο καλό και πιο "ανάλαφρο" μιας και θα κρατάει και το άρωμα από το λουκούμι.
    Πολύ, μα πάρα πολύ δελεαστική πρόταση αγαπητή Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πιο ανάλαφρο και πιο έντονο το άρωμα του λουκουμιού! Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Εγώ θα διαλέξω την δική σου εκδοχή είναι πιο ανάλαφρη!!και πιο διαιτητική!!
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαρί και χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  8. Νόστιμο το παγωτάκι σου!!!! Και λαχταριστό!!! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και Καλό μήνα σε όλες και όλους!

    mia maria, RIRI, mara, Mari, Kiki, Penelope η αλήθεια είναι ότι κι εγώ αποφεύγω τα αβγά στο παγωτό αν και μια ιδέα είναι γιατί κρέμα anglaise φτιάχνω. Αλλά πάντα έχω τον φόβο μήπως καλύπτει έστω και λίγο το άλλο άρωμα κυρίως εάν είναι διακριτικό όπως αυτό του λουκουμιού.

    Lena ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Να είσαι καλά!

    At Anna's kitchen table thanks a lot! Have a nice month!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Wow! Παγωτό λουκούμι! Δεν έχω ξανακούσει για τέτοια γεύση σε παγωτό αλλά θα γίνεται πολύ νόστιμο και αρωματικό!
    Τι ωραία συνταγή μας έδειξες και πάλι, εύγε!
    Και καλό μήνα επίσης! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κικίτσα μου μια κοπέλα χθες ζητούσε στο chat box μας παγωτό λουκούμι και σκεφτόμουν πως να το κάνω.
    Ελεγα στην βασική συνταγή παγωτού που κάνω να λιώσω και να προσθέσω λουκουμάκια.
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα, με ξεσήκωσες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. The Dark Chef είναι όντως πολύ αρωματικό και νόστιμο. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλό μήνα και σε σένα:))

    ΕΛΕΝΑ μου χαίρομαι για τη σύμπτωση! Πράγματι αν στη βασική συνταγή βάλεις λιωμένα λουκουμάκια είναι το ίδιο. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνεται εξαιρετικό...Δεν έχω ακούσει ξανά κάτι τέτοιο μα να είσαι σίγουρη πως θα την τιμήσω την συνταγούλα σου...Καλή συνέχεια...Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φανταστική η συνταγή σου και οι φωτογραφίες σου εκπληκτικές. Επειδή θέλω να το φτιάξω και δεν έχω παγωτομηχανή θα ήθελα να σε ρωτήσω τι παγωτομηχανή έχεις και αν είσαι ικανοποιημένη.

    Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Άννα μου. Η δική μου παγωτομηχανή είναι η Izzy 1200 Hawai αλλά και χωρίς παγωτομηχανή μπορείς να το κάνεις αρκεί να ακολουθήσεις τη διαδικασία που περιγράφω.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!