Ανανογλυκάκι καλοκαιρινό και δροσερό...



Ο ανανάς, αυτό το εξωτικό και συνάμα τόσο συνηθισμένο, στη χώρα μας, φρούτο γίνεται ένα καθημερινό γλυκάκι, δροσερό, εύκολο και φθηνό. Ξέρετε την αδυναμία μου, ειδικότερα το καλοκαίρι, σε συνταγούλες γρήγορες αλλά ποτέ πρόχειρες ή άνοστες. 'Ενα από τα Σαββατοκύριακα που ήμουν στο εξοχικό, με ειδοποίησαν κάποιοι φίλοι ότι θα έρθουν για επίσκεψη. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να έχω κάτι σπιτικό (και εάν χρειάζεται και κάτι απ' έξω... αλλά ποτέ μόνον το δεύτερο) να κεράσω. Μην έχοντας τον χρόνο να φτιάξω κάτι άλλο... ετοίμασα ένα γλυκό που το έφτιαχνε η θεία μου, αλλά όχι με φρυγανιές (γιατί ποτέ δεν  μου άρεσε) με μπισκότα petit-beurre. Συνηθισμένο καλοκαιρινό γλυκάκι, άκρως δροσιστικό και με πολλές παραλλαγές ανάλογα με την/τον δημιουργό του, τη φαντασία, τα υλικά που έχει και τις γευστικές προτιμήσεις του.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 1 γιαούρτι 200 γρ.
  • 1 φακελάκι ζελέ ανανά
  • 1 κονσέρβα ανανά σε σιρόπι
  • 1 πακέτο μπισκότα petit-beurre ή digestive


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Φτιάχνουμε το ζελέ ανανά χρησιμοποιώντας 1 ποτήρι ζεστό νερό και 1/2 ποτήρι σιρόπι ανανά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής όπως αναφέρουν οι οδηγίες αλλά με τα 2/3 του γάλακτος (δηλαδή 300ml αντί για 400ml) και την αναμιγνύουμε με το γιαούρτι και τα 2/3 ζελέ.
  3. Κόβουμε 2-3 φέτες ανανά σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στην κρέμα.
  4. Ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
  5. Σε μπολ ή με τσέρκι, εάν θέλουμε να γίνει τούρτα, στρώνουμε μια σειρά μπισκότα, τα ραντίζουμε με λίγο από το υπόλοιπο σιρόπι ανανά.
  6. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κρέμας με τη μισή ποσότητα από την κρέμα.
  7. Βάζουμε δεύτερη στρώση μπισκότα, αλλά θρυμματισμένα αυτή τη φορά.
  8. Βάζουμε τη δεύτερη στρώση κρέμας.
  9. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες ανανά και εάν θέλουμε στη στρογγυλή τρυπούλα της κάθε φέτας, βάζουμε ένα κερασάκι μαρασκίνο ή ένα βύσσινο γλυκό.
  10. Βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά να παγώσει και να "σφίξει" η κρέμα.
  11. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο ζελέ και ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
  12. Μπορούμε επίσης να το γαρνίρουμε με σαντιγύ.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 φακελάκια ζελέ για ένα πιο σφιχτό αποτέλεσμα στην κρέμα και για περισσότερο ζελέ στην επιφάνεια του γλυκού.
* Επίσης, μπορούμε να μην βάλουμε ενδιάμεσα τριμμένα μπισκότα ή να βάλουμε δεύτερη στρώση από ολόκληρα τα μπισκότα όπως ακριβώς και στη βάση του γλυκού.
Μια άλλη παραλλαγή θα μπορούσε να γίνει εάν δεν βάλουμε καθόλου ζελέ στην κρέμα. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να φτιάξουμε δική μας κρέμα ζαχαροπλαστικής που δεν είναι καθόλου δύσκολη και μπορούμε να ρυθμίσουμε την πυκνότητά της.
* Το γλυκό αυτό, μπορεί να γίνει και σε ποτήρι με μία φέτα ανανά σε κάθε ποτήρι.
* Τέλος, μπορεί να γίνει απλώς με γιαούρτι ανακατεμένο με ζελέ και από πάνω ανανά και το υπόλοιπο ζελέ.

Tante Kiki
4 Comments
No