Μαρμελάδα με χουρμάδες... μοναδική γεύση Ανατολής!

Μια πεντανόστιμη μαρμελάδα έφτιαξα εχθές από χουρμάδες που είχα αγοράσει εδώ και καιρό για να ετοιμάσω μια πουτίγκα. Στο ψυγείο, κλεισμένοι σε αεροστεγές μπολ είχαν διατηρηθεί τέλεια.
Επειδή, όπως έχουμε, ήδη, πει δεν πετάμε τίποτε κι επειδή, τέτοια εποχή... λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, οι περισσότεροι κάνουμε εκκαθάριση στο ψυγείο μας, ξεκίνησα να φτιάξω το γλάσο με τους χουρμάδες για το σιμιγδαλένιο κέικ που θα βρείτε σε προηγούμενη ανάρτηση. Όμως οι χουρμάδες που είχα ήταν αρκετοί κι έτσι σκέφτηκα τη μαρμελάδα... 
Συνταγή δεν είχα αλλά χρησιμοποίησα αυτή για το γλάσο του σιμιγδαλένιου κέικ με μικρές διαφορές.
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. "βασιλικούς" χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι και τις φλούδες
300-400 ml νερό
180 γρ. ζάχαρη καστανή
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. 
Ξεφλουδίζουμε τους χουρμάδες βάζοντάς τους κάτω από νερό της βρύσης.
Βγάζουμε το κουκούτσι και τους κόβουμε σε κομμάτια.
Τους πολτοποιούμε στο multi με το χυμό του λεμονιού και λίγο νερό (εάν χρειαστεί για να πολτοποιηθούν καλύτερα).
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τους χουρμάδες και τους αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η μαρμελάδα (δηλαδή όταν σύρουμε το κουτάλι στην κατσαρόλα, να σχηματίζεται και να μένει "ένας δρόμος"). 
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τη διατηρούμε μετά το άνοιγμα του βάζου στο ψυγείο.
Δοκιμάστε τη και θα καταλάβετε τί εννοώ! Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Υπέροχη φαίνεται!!Κι όσο για χρώμα φανταστικό!!Καλημέρα και καλοφάγωτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε που την έχω ξανακούσει! Όλο πρωτοτυπίες μας είσαι Κικίτσα, χαχα! Πολύ ωραίο χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω δοκιμάσει χουρμάδες σε όλες τις εκδοχές αλλά όχι και σε μαρμελάδα! Καιρός λοιπόν να το δοκιμάσω και αυτό.Τώρα ξεκινάνε και οι συταγές από όλο τον κόσμο? Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Είναι πράγματι νόστιμη μαρμελάδα αν και,φυσικά, διαφορετική από τις μαρμελάδες με τα φρέσκα φρούτα. Δοκιμάστε την! Πολλά φιλιά και ευχαριστώ για την επίσκεψη αν και οι δικές μου είναι μειωμένες γιατί αυτό το διάστημα έχω περιορισμένο δίκτυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. /ti ennoeite βασιλικοι χουρμαδες??? Αππξηραμενους βαζετε η φρεσκους?ο θειος μου απο την αιγυπτο εφτιαχνε μαρμελαδα χουρμα αλλα δε νομιζω να την εκανε με ξερους,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασιλικοί λέγονται οι μεγάλοι χουρμάδες. Ναι με αποξηραμένους χουρμάδες κάνω την μαρμελάδα!! Αξίζει να τη δοκιμάσεετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα.εχω φρεσκους χουρμαδες,αυτους που ειναι σε μαγαλο τσαμπι.ψαχνω συνταγη για γλυκοτου κουταλιου η'μαρμελαδα ,αλλα δεν βρηκακατι με φρεσκους.ακομα θα ηθελα ,αν ξερετε,πως να τους διατηρησω,ετσι οπως ειναι στο εμποριο.εχουν ωριμασει ,και φοβαμεπως θα χαλασουν.πολυ θα με βοηθεισετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαι ειλικρινής δε γνωρίζω οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω. Πάντως μαρμελάδα όπως αυτή που γράφω εδώ μπορούν να γίνουν και ίσως και με λιγότερη ζάχαρη!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!