Μια πεντανόστιμη μαρμελάδα έφτιαξα εχθές από χουρμάδες που είχα αγοράσει εδώ και καιρό για να ετοιμάσω μια πουτίγκα. Στο ψυγείο, κλεισμένοι σε αεροστεγές μπολ είχαν διατηρηθεί τέλεια.
Επειδή, όπως έχουμε, ήδη, πει δεν πετάμε τίποτε κι επειδή, τέτοια εποχή... λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, οι περισσότεροι κάνουμε εκκαθάριση στο ψυγείο μας, ξεκίνησα να φτιάξω το γλάσο με τους χουρμάδες για το σιμιγδαλένιο κέικ που θα βρείτε σε προηγούμενη ανάρτηση. Όμως οι χουρμάδες που είχα ήταν αρκετοί κι έτσι σκέφτηκα τη μαρμελάδα...
Συνταγή δεν είχα αλλά χρησιμοποίησα αυτή για το γλάσο του σιμιγδαλένιου κέικ με μικρές διαφορές.
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. "βασιλικούς" χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι και τις φλούδες
- 300-400 ml νερό
- 180 γρ. ζάχαρη καστανή
- χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Η διαδικασία είναι πολύ απλή.
- Ξεφλουδίζουμε τους χουρμάδες βάζοντάς τους κάτω από νερό της βρύσης.
- Βγάζουμε το κουκούτσι και τους κόβουμε σε κομμάτια.
- Τους πολτοποιούμε στο multi με το χυμό του λεμονιού και λίγο νερό (εάν χρειαστεί για να πολτοποιηθούν καλύτερα).
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τους χουρμάδες και τους αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η μαρμελάδα (δηλαδή όταν σύρουμε το κουτάλι στην κατσαρόλα, να σχηματίζεται και να μένει "ένας δρόμος").
- Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τη διατηρούμε μετά το άνοιγμα του βάζου στο ψυγείο.
Δοκιμάστε τη και θα καταλάβετε τί εννοώ! Καλή επιτυχία!