Μια γρήγορη κι εύκολη πίτα με τα αγαπημένα μου λαχανικά της εποχής...τα κολοκυθάκια!
Για γεύμα ή για σνακ, όπως κι αν χρησιμοποιηθεί δεν παύει να είναι άκρως αρωματική και γεμάτη νοστιμιά. Μια συνταγή από την Α. Μπαρμπαρίγου, στην οποία... "έβαλα το χεράκι μου" δηλαδή έκανα κάποιες μικροαλλαγές, όχι βέβαια γιατί ήθελε βελτίωση αλλά γιατί ήθελα να την "φέρω" πιο κοντά σ' αυτό που σκεφτόμουν.
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
1.200-1.300 κολοκύθια (μετά το καθάρισμα, δηλαδή 4 μεγάλα κολοκύθια)
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
5 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη + 1/2 φλ. τσ. για το ταψί και την επικάλυψη
1 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δύοσμο ψιλοκομμένο
Ελάχιστο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη ή τα πολτοποιούμε στο multi (όχι πάρα πολύ όμως), τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέσα σε σουρωτήρι (πάνω από μια λεκανίτσα) για να βγάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Στύβουμε τα κολοκύθια με τα χέρια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε ξανά, σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε και τα αρωματικά δηλαδή τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον μάραθο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 15 λεπτά.
Προτού να ρίξουμε τα αυγά, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και δοκιμάζουμε το μίγμα, για να δούμε εάν χρειάζεται αλάτι (έχοντας κατά νου ότι θα προστεθούν και τα αβγά).
Σε ένα μπολ, χτυπούμε τα αβγά με τον αβγοδάρτη και βάζουμε όσο φρεσκοτριμμένο πιπέρι θέλουμε.
Τέλος, προσθέτουμε και τη τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας καλά το μίγμα.
Λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και καλαμποκάλευρο, κρατώντας τα υπόλοιπα για την επικάλυψη της πίτας.
Βάζουμε το μίγμα στο ταψί, κουταλιά-κουταλιά για να μην μετακινηθεί το "στρώμα" της φρυγανιάς με το καλαμποκάλευρο (όπως φαίνεται στην φωτογραφία).
Μόλις το ταψί γεμίσει, ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα προσεκτικά αλλά όχι κουταλιά-κουταλιά.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα φρυγανιάς-καλαμποκάλευρου και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι η πίτα μας να ροδίσει.
Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και μετά την κόβουμε σε κομμάτια για να την σερβίρουμε.
Εάν θέλουμε, μπορούμε να την γαρνίρουμε με γιαούρτι.
Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος" / Ιούνιος 2008