Καλησπέρα! Ελπίζω όλοι να είστε καλά (όσο γίνεται τουλάχιστον)! Ας ξεχάσουμε για λίγο τις καθημερινές σκοτούρες μας με μια γευστική περιπλάνηση στον κόσμο των παγωτό αλλά και των αρωματικών βοτάνων της πολύπαθης Ελλάδας μας.
Πριν μερικές ημέρες αγόρασα το περιοδικό "Gourmet" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Ξεφυλλίζοντάς το λοιπόν, "κόλλησα" κυριολεκτικά σε μια πολύ πρωτότυπη συνταγή της Γ.Αγραφιώτη, για παγωτό με μέλι και... θυμάρι! Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξαναδεί τέτοια συνταγή... όπου ένα βότανο ...δανείζει το μοναδικό του άρωμα σε παγωτό! Έτσι, εχθές το έφτιαξα...
Βάζοντας την πρώτη κουταλιά στο στόμα, ένιωσα πρώτα να "κλειδώνει" η δροσιά στη γλώσσα μου, έπειτα ακολούθησε η γλύκα του θυμαρίσιου μελιού και η μοναδική κρεμώδης υφή του παγωτού... και όταν η μπουκιά δραπέτευσε στον ουρανίσκο... έμεινα με τη καταπληκτική επίγευση του αρώματος του θυμαριού!
Θα το χαρακτήριζα... εξαίσια εμπειρία γεύσης και όσφρησης... αν και εμφανισιακά όχι κάτι το εντελώς διαφορετικό μια και παραπέμπει σε απλό παγωτό βανίλιας με την ελαφρώς μπεζ απόχρωσή του.
Προσωπική άποψη... το "παγωτένιο"πείραμα της Γιάννας Αγραφιώτη είναι απόλυτα επιτυχημένο μια και συνδυάζει ευρηματικότητα με μοναδική γεύση και άρωμα αλλά και την ευκολία της παρασκευής.
Να η συνταγή όπως την δίνει η δημιουργός της... η μόνη αλλαγή που έκανα είναι ότι έβαλα ένα κλαδάκι θυμάρι αντί για 10 γραμμάρια.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
- 150 ml γάλα φρέσκο
- 250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 600 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1 πρέζα αλάτι
- 10 γρ. φρέσκο θυμάρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το θυμάρι και το αφήνουμε για 20-30 λεπτά.
- Σουρώνουμε το γάλα και το ξαναβάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε το μέλι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθούν καλά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο, σε μεταλλικό, κατά προτίμηση, μπολ.
- Το βγάζουμε και το χτυπάμε με το "σύρμα" ή το μίξερ.
- Προσωπικά, επειδή το ξέχασα στην κατάψυξη, το ανακάτεψα με το "σύρμα" μετά από 4 ώρες, στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, για μία και μοναδική φορά, γιατί μετά κοιμήθηκα και το έβγαλα από την κατάψυξη σήμερα το απόγευμα! Εεεε λοιπόν, η υφή του έγινε κρεμώδης και χωρίς κρυστάλλους πάγου!
- Διαβάζοντας, βέβαια, ένα άρθρο του διάσημου Ιταλού τζελατιέρη G. Scaringella, έμαθα ότι αυτό οφείλεται στο μέλι που εμποδίζει τη δημιουργία των κρυστάλλων πάγου, μειώνοντας έτσι τον όγκο του μέσα στη μάζα του παγωτού.
- Η κανονική διαδικασία είναι να το χτυπήσουμε 3-4 φορές ανά δύο ώρες αλλά πιστέψτε με και δοκιμάστε το και χωρίς τόσες φορές "χτύπημα"... δεν το έχει ανάγκη!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Μπορούμε εάν θέλουμε να σερβίρουμε το συγκεκριμένο παγωτό με μέλι, καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, σουσάμι καβουρντισμένο, ψιλοκομμένο παστέλι ή ακόμα και θρυμματισμένα μπισκότα της αρεσκείας μας.
* Εάν πρόκειται να το καταναλώσουν παιδιά και μάλιστα παιδιά με χαμηλό βάρος, μπορούμε να θρυμματίσουμε μπισκότα Μιράντα ή Petit Beurre και να τα αναμίξουμε στο παγωτό για να έχει περισσότερες θερμίδες.
* Επίσης, εάν δεν θέλουμε να έχει γεύση θυμαριού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι ακακίας που είναι το πιο ουδέτερο (είναι άχρωμο και χωρίς άρωμα), πορτοκαλιάς ή ακόμη και απλό ανθόμελο (χωρίς φυσικά να χρησιμοποιήσουμε θυμάρι).
* Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι λεβάντας (υπάρχει σε ντελικατέσεν) και ένα κλαδάκι ανθισμένο λεβάντας για να έχει γεύση και άρωμα λεβάντας, παραπέμποντας έτσι σε Γαλλική εξοχή και γαλλικό παγωτό.