Κέικ ροδάκινο... με λίγη ή πολλή ζάχαρη, για μικρά και μεγάλα παιδιά


Κέικ ή cupcakes και... με πόση ζάχαρη παρακαλώ;
Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε πριν να ετοιμάσουμε το πανεύκολο αυτό κέικ με ζουμερό, φρέσκο ροδάκινο! Το καλοκαίρι μαγειρεύει, θα μπορούσαμε να πούμε... μια και το συγκεκριμένο κέικ μοσχοβολά ροδάκινο που είναι στα καλύτερά του! Κάτι άλλο που κάνει τη διαφορά στο κέικ αυτό, είναι η ελάχιστη ζάχαρη αλλά και το αριάνι ή το ξινόγαλο που χρησιμοποιούμε!
Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι είναι πεντανόστιμο... αν και όχι ιδιαίτερα γλυκό! Φυσικά, μπορούμε να αυξήσουμε τη ζάχαρη και να γίνει κανονικά γλυκό.
Δίνω αμέσως τη συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
75 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. μπέικιν
1/2 κ.γλ. σόδα
1/2  κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή ή καρύδας (εάν το θέλετε γλυκό βάλτε: 120 γρ. ζάχαρη)
2 αβγά
220-240 γρ. αριάνι ή ξινόγαλο
3-4 ροδάκινα σε κομμάτια
Άχνη για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε σ' αυτό το μπέικιν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπούμε τη μαργαρίνη με τα αβγά και τη ζάχαρη και το αλάτι έως ότου γίνουν ένα αφράτο μίγμα.
Προσθέτουμε τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι (με τη σόδα και το μπέικιν) και το αριάνι ή το ξινόγαλο.
Γίνεται ένα μίγμα παχύρρευστο, όπου προσθέτουμε και τα κομμάτια του ροδάκινου.
Βάζουμε το μίγμα, είτε σε 10 φορμάκια για cupcakes είτε σε μια φόρμα για να γίνει κέικ μεγάλο.
Εάν το βάλουμε σε φορμάκια, το ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Εάν το βάλουμε σε κανονική φόρμα, το ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Ελέγχουμε εάν έχει γίνει και το αφήνουμε για 15 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει πριν το βγάλουμε και το πασπαλίσουμε με άχνη.

Πηγή: Περιοδικό "ΕΤ Κουζίνα" νοστιμιές από τον Η. Μαμαλάκη / Μάιος 2009 / Τεύχος 7
Tante Kiki
2 Comments
No