Το σημερινό πιάτο, πλήρες γεύμα για μικρούς και μεγάλους! Εν μέρει fusion, μια και συνδυάζει το υγιεινό ελληνικότατο κριθαροκούλουρο και το μπιφτέκι ελληνικού τύπου με μιαν υπέροχη, αμερικανικού τύπου μακαρονοσαλάτα.
Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι εκπληκτικός, γεύμα ελαφρύ, νόστιμο και υγιεινό και εάν φτιάξουμε και σπιτική μαγιονέζα γίνεται ακόμη πιο υγιεινό.
Προς το παρόν, βέβαια, σας δίνω τη συνταγή με έτοιμη μαγιονέζα και πολύ σύντομα θα αναρτήσω μια εύκολη και νόστιμη μαγιονέζα της στιγμής.
ΥΛΙΚΑ
Για τα μπιφτέκια τύπου χάμπουργκερ
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 φέτες ψωμιού μπαγιάτικου (μόνον τη ψίχα) μουσκεμένες σε νερό ή κρύο γάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
2 κ.σ. ξίδι
Φρεσκοτριμμένο τρίχρωμο πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μακαρονοσαλάτα
1/2 πακέτο μακαρονάκι "κοφτό"
120 γρ. μαγιονέζα
1 καρότο μικρό τριμμένο στον τρίφτη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο ή φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα
1-2 πιπεριές πράσινες "κέρατα ή σταμπόλια"
Αλάτι και πιπέρι
Ελάχιστη γλυκιά πάπρικα (προαιρετική)
Για να ετοιμάσουμε το πιάτο
6 κριθαροκούλουρα μεσαίου μεγέθους
6 ροδέλες ντομάτας ανάλογου μεγέθους
6 μπιφτέκια ίδιου μεγέθους
6 κ.σ. ελαιόλαδο
6 κ.σ. κρασί λευκό (προαιρετικά)
6 φετούλες κασέρι ή γραβιέρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα μπιφτέκια τύπου χάμπουργκερ
Στίβουμε τη ψίχα του ψωμιού και τη βάζουμε σε μπολ μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά και αφήνουμε τα μπιφτέκια για 15 λεπτά στο ψυγείο.
Μετά, τα πλάθουμε στο μέγεθος των κριθαροκούλουρων και τα ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, ώστε να είναι ροδοκόκκινα και από τις δύο πλευρές.
Μόλις ψηθούν σβήνουμε το φούρνο, αφήνοντας τα μπιφτέκια μέσα για να μην κρυώσουν.
Για τη μακαρονοσαλάτα
Βράζουμε τα κοφτά μακαρονάκια και τα αφήνουμε να "έρθουν" σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε το καρότο, το αλατοπίπερο, το μαϊντανό, το δυόσμο ή το σέλινο ψιλοκομμένα και τις πιπεριές σε ροδέλες.
Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με ελάχιστη γλυκιά πάπρικα.
Για να ετοιμάσουμε το πιάτο
Βάζουμε σε πιατέλα τόσα κριθαροκούλουρα όσα είναι και τα άτομα που θέλουμε να σερβίρουμε (δηλαδή, ένα για κάθε άτομο).
Ραντίζουμε με 1 κ.σ. λευκό κρασί (ξηρό ή ακόμη και ημίγλυκο) και με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Από πάνω βάζουμε μια ροδέλα ντομάτας και τη πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Ύστερα, βάζουμε το μπιφτέκι-χάμπουργκερ και εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μια λεπτή φέτα, ανάλογου μεγέθους, από κασέρι, γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα.
Γαρνίρουμε με 2-3 κ.σ. μακαρονοσαλάτα και το γεύμα μας είναι έτοιμο να ξετρελλάνει όλους!
TIPS & ΙΔΕΕΣ* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κριθαροκούλουρα με σταρένια παξιμάδια, φρυγανισμένο ψωμί ή απλά ψωμάκια για σάντουιτς.
* Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε παξιμάδια ή φρυγανισμένο ψωμί τότε δεν ραντίζουμε το απλό ψωμί με κρασί αλλά μόνον με ελαιόλαδο.
* Μπορούμε να βάλουμε επάνω στο ψωμί τη μακαρονοσαλάτα, κόβοντας σε κυβάκια και ενσωματώνοντας σ' αυτή την ντομάτα και από πάνω το μπιφτέκι.
* Επίσης, στη μακαρονοσαλάτα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το δυόσμο ή το σέλινο με ψιλοκομμένη ρόκα για να έχουμε διαφορετική γεύση.
* Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε στη μακαρονοσαλάτα 2 κ.σ. καβουρντισμένο κουκουνάρι ή ψιλοκομμένα φιστίκια πεκάν.
Καλή σας όρεξη!!