Καλησπέρα σε όλους! Εδώ είμαι και πάλι μετά από μια μικρή διακοπή εξ αιτίας κάποιων υποχρεώσεων που με κρατούσαν μακριά από τον υπολογιστή και όχι μόνον! Βέβαια, κάπως έτσι συνειδητοποιείς εάν είσαι εξαρτημένος ή όχι από κάποια χόμπυ σου... κι εγώ είμαι! Είμαι εξαρτημένη από τον υπολογιστή μου αλλά και από την κουζίνα μου και την μαγειρικο-ζαχαροπλαστική μου που (ευτυχώς μαζί με τα βιβλία μου) με βοηθούν να "ξορκίζω" τα "κακά πνεύματα" της καθημερινότητας, της δικής μου αλλά και της χώρας μας. Προσπαθώ... προσπαθώ να μην μου γίνονται έμμονη ιδέα τα προβλήματα αλλά και να βοηθώ όποιον μπορώ και όσο μπορώ... κι η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Τέλος πάντων... και πάλι εδώ, μπροστά στην οθόνη μου να σας εξομολογούμαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.
Αφήνοντας πίσω όλα αυτά, σήμερα θα σας δώσω μια μαρμελάδα που έφτιαξα πριν δύο εβδομάδες με τις ώριμες πια φράουλες... λίγο πριν τελειώσουν και μας αποχαιρετήσουν για την επόμενη χρονιά.
Φτιάξτε μαρμελάδα φράουλας τώρα γιατί οι "κατακόκκινες πολυαγαπημένες" θα είναι κοντά μας ακόμη κανένα δεκαπενθήμερο άντε είκοσι μέρες το πολύ! Μόλις που προλαβαίνετε να φτιάξετε μερικά βάζα για το χειμώνα!
Είμαι σίγουρη ότι αυτή η μαρμελάδα, η τόσο νόστιμη μέσα στην απλότητά της και χωρίς κανένα αρωματικό θα γίνει η αγαπημένη σας. Αν, πάλι θέλετε να την αρωματίσετε δεν έχετε παρά να της προσθέσετε λίγη βανίλια, τόσο όσο για να μην χαθεί η φραουλένια νοστιμιά της.
Photo update : 30-5-2024
Μαρμελάδα φράουλα... γνωστή και πάντα αγαπημένη
Περιγραφή : Απλή και νόστιμη μαρμελάδα
Μερίδες: 3 βάζα των 400 γρ. (περίπου)
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό φράουλες
- 700 γρ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
- 1/2 φλ. νερό
- Χυμός από 1 λεμόνι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε τις φράουλες με άφθονο νερό και τις κόβουμε σε κομμάτια εάν είναι μεγάλες.*
- Τις βάζουμε στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού.
- Τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά, ώστε να βγάλουν το ζουμί τους.
- Βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια (π.χ. στο 5-6 με τελικό το 9) φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, με μια ξύλινη κουτάλα.
- Εάν η μαρμελάδα κάνει αφρό μπορούμε να τον αφαιρέσουμε.
- Αφήνουμε την μαρμελάδα να δέσει (είναι έτοιμη όταν με τη ξύλινη κουτάλα χαράζουμε μια γραμμή, τον "δρόμο της μαρμελάδας" και η μαρμελάδα χωρίζετε σε δύο μέρη αλλά ξαναενώνονται).
- Αποστειρώνουμε 2-3 βάζα, τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα και τα κλείνουμε ερμητικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Εάν θέλουμε τη μαρμελάδα μας χωρίς μεγάλα κομμάτια, πολύ απλά ψιλοκόβουμε τις φράουλες στο multi, πριν να τις καλύψουμε και να τις αφήσουμε με ζάχαρη.
- Μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνεια κάθε βάζου με βαμβακερό πανί (τουλπάνι) ποτισμένο σε κονιάκ και μετά να σφραγίσουμε με το καπάκι.