Πανσπερμία με κους-κους... μια αρωματική σαλάτα τεσσάρων εποχών αλλά και ένα καινούργιο βραβείο!

Καλησπέρα σε όλη την μπλογκογειτονιά. Είστε για όσπρια λίγο διαφορετικά σήμερα;;; 

Αν ναι, θα σας δείξω μια σαλάτα που έφτιαξα προχθές και που είναι πραγματικά αυτό που λέμε "τεσσάρων εποχών". Τί εννοώ; Μα ότι είναι μια σαλάτα που τρώγεται σε κάθε εποχή μια και έχει πολλές παραλλαγές όσον αφορά στα υπόλοιπα λαχανικά που τη συνοδεύουν και είναι πάντα εξίσου νόστιμη και υγιεινή αλλά και χορταστική.
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. τσ. όσπρια (ρεβύθια αποφλοιωμένα, φασόλια μαυρομάτικα, φακές και φακές αποφλοιωμένες) 
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 πιπεριά πράσινη κέρατο
5-6 ελιές σε φετούλες
1/2 φλ. τσ. κους-κους
Για τη βινεγκρέτ
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξιδο (ή άσπρο βαλσαμικό ξίδι)
χυμό 1/2 λεμονιού
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.σ. ρίγανη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα ρεβύθια σε αλατόνερο το πρωί της ημέρας που θα τα φτιάξουμε (δεν χρειάζεται από το προηγούμενο βράδυ γιατί στη σαλάτα θέλουμε τα όσπρια να τρώγονται με το πηρούνι και άρα να μην είναι λιωμένα).
Μετά από 4-5 ώρες, ρίχνουμε το αλατόνερο, πασπαλίζουμε τα ρεβύθια με σόδα και τα τρίβουμε καλά ώστε να φύγει η φλούδα τους (όσα έχουν).
Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 1 ποτήρι νερό (και εάν έχουμε 1/2 ποτήρι ζωμό κότας ή 1 1/2 ποτήρι νερό) να βράσουν σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
Ελέγχουμε εάν τα όσπρια έχουν μαλακώσει και τα αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντάς τα να κρυώσουν.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή το κους-κους μαζί με 3/4 φλ. νερό ζεστό και 1 κ.γλ. βούτυρο και το αφήνουμε για 5 λεπτά, να ετοιμαστεί. Ύστερα, το ανακατεύουμε με πηρούνι για να ξεχωρίσουν οι κόκκοι του.
Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα όσπρια με το κους-κους.
Προσθέτουμε τις ντομάτες σε κυβάκια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τις ελιές.
Αλατίζουμε και φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ, αναμιγνύοντας το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξίδι και τα αρωματικά (εκτός από το μαϊντανό) και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα πριν να τη σερβίρουμε.
TIPS
*Ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να βάλουμε στη συγκεκριμένη σαλάτα ό,τι λαχανικά θέλουμε και να έχουμε διάφορες παραλλαγές. Επίσης, τον χειμώνα, μπορούμε να προσθέσουμε και μπέικον ή λουκάνικο ή καπνιστό ζαμπόν και το κίτρινο τυρί που μας αρέσει.
* Η συγκεκριμένη σαλάτα μπορεί να γίνει κι ένα χορταστικό πιάτο για κύριο γεύμα εάν συνοδευτεί με ψωμί φρυγανισμένο, ειδικά, εάν περιέχει κίτρινο τυρί και κάποιο αλλαντικό αλλά και σκέτη μια και περιέχει τόσα όσπρια σε συνδυασμό με το κους-κους.
* Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κους-κους με πλιγούρι ή το είδος ρυζιού που προτιμούμε.
Στο δεύτερο μέρος της ανάρτησης, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την μπλογκοφίλη Έλενα, του πολύ ωραίου και ενδιαφέροντος elenascooking.blogspot.com για το βραβείο που μου χάρισε και για τα καλά της λόγια σχετικά με το "Tante Kiki"
Είναι σημαντικό για μένα το να αισθάνομαι την αποδοχή και την αναγνώριση της μπλογκογειτονιάς μας, μου δίνει ώθηση να συνεχίσω τις καθημερινές (εκτός λίγων περιπτώσεων) αναρτήσεις! 
Και πάλι ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με τιμάτε με τις επισκέψεις,το ενδιαφέρον, τα σχόλια και τα βραβεία σας. Ελπίζω ότι θα συνεχίσω να κάνω ενδιαφέρουσες αναρτήσεις δίνοντας πολύ νόστιμες συνταγές έτσι ώστε να θέλετε να με επισκεφθείτε.
Κι εγώ με τη σειρά μου δίνω το βραβείο "Interesting blog(ger) Award στα παρακάτω blogs γιατί κάνουν την σκληρή καθημερινότητά μας πιο όμορφη, άσχετα με το θέμα τους:

11 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ για την ωραία έκπληξη! Να είσαι πάντα καλά και να δημιουργείς με αμείωτο κέφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για το βράβειο,το αξίζεις άλλωστε!Όσο για την αρωματική σαλάτα σου...Φαίνεται εξαιρετική!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει ο συνδυασμός των οσπρίων μεταξύ τους, λίγα μαυρομάτικα π.χ. μαζί με φακές ή μερικές κουταλιές ρεβύθια μαζί με τα λαχανικά που προτείνεις και προσθέτωντας ή αφαιρώντας υλικά αυτοσχεδιάζοντας, μπορεί ο καθένας να φτιάξει μια τέτοια θρεπτικότατη και χορταστικότατη σαλάτα!
    Τα βραβεία έτσι όπως πας θα τα εκατοστήσεις, μπράβο και καλή συνέχεια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο με το οποίο με τίμησες. Σου εύχομαι να δημιουργείς πάντα με κέφι και να πειραματίζεσαι με επιτυχία. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο και για την τιμή που μου κάνεις!!! Διαβάζω προσεκτικά και με ενδιαφέρον κάθε σου ανάρτηση και ομολογώ ότι βρίσκω πράγματα που μπορώ και προσαρμόζω συχνά στο δικό μου πρόγραμμα!!! Συνέχιζε έτσι να μας χαρίζεις αυτές τις χαρούμενες και νόστιμες νότες.....μας ευχαριστεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπερδεύτηκα με τα βραβεία;-)
    Τι όμορφο να σου φτιάχνουν το κέφι τέτοιες εποχές, έτσι δεν είναι;
    Συγχαρητήρια λοιπόν το αξίζεις πραγματικά!
    Η σαλάτα σου τέλεια, πανσπερμία πραγματική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κικη μου γιαμ γιαμ!!!!εχω να φαω απο χτες γιατι τρεχω και δεν προλαβαινω μακαρι να την ειχα τωρα θα την τσακιζα!!!!!!!!!!!!! Σ‘ευχαριστω πολυ πολυ για το βραβειο δεν ξερεις ποσο μου ανεβασες την ψυχολογια. καλα να περασεις κουκλιτσα μου!!!!!ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένη μου φίλη, συγχαρητήρια για τα νέα βραβεία που πραγματικά αξίζεις, όχι μόνο αυτά αλλά και πολλά άλλα!!

    Δεν ξέρω Κική μου εάν το υποψιάστηκες, είχα πρόβλημα με το κομπιούτερ. Τελικά σήμερα που το έφτιαξα, βρήκα την ωραία έκπληξή σου!

    ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΡΔΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΣΟΥ !!!!!

    υ.γ. το βούτηξα για να στολιστώ και πάλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κικίτσα μου καθυστερημένη φτάνω για να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω για το πανέμορφο βραβείο που μοιράζεσαι μαζί μας!!!
    Σε ευχαριστούμε από καρδιάς!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου, αν και αργοπορημένη λόγω ολιγοήμερης απουσίας μου από τον κόσμο της τεχνολογίας (πού να βρεις ίντερνετ πάνω στα βουνά;), οφείλω και θέλω να σε ευχαριστήσω για το βραβείο που μου χάρισες:) Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα και για τη δουλειά μου! Να είσαι καλά και να μας χαρίζεις πάντα όμορφες γεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!