Αλλοιώσεις τροφίμων: Τί πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα τρόφιμα είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητα και επικίνδυνα για αλλοιώσεις. Τα πρόχειρα σνακ από καντίνες, πλανόδιους, κυλικεία πλοίων, τρένων αλλά και υπαίθρια καφενεδάκια καλύτερα να τα αποφεύγουμε.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές:
  • Αποφεύγουμε να αγοράζουμε έτοιμα σάντουιτς, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτσες που χρειάζεται να διατηρούνται στο ψυγείο.
  • Αποφεύγουμε τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά όταν δεν γνωρίζουμε εάν έχουν συντηρηθεί σωστά.
  • Τα κρεατικά που καταναλώνουμε (γύρος, σουβλάκια κ.λ.π.) πρέπει να είναι πάντα καλοψημένα.
  • Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια που δεν γνωρίζουμε μπιφτέκια, μιας και ο κιμάς νοθεύεται εύκολα και τα μπαχαρικά καλύπτουν πιθανή άσχημη μυρωδιά και γεύση από αλλοιώσεις λόγω κακής συντήρησης ή κακής ποιότητας.
  • 'Οταν τρώμε εκτός σπιτιού προτιμούμε την κλασσική αγγουροντομάτα ή τη χωριάτικη αντί για μαρούλι που χρειάζεται σχολαστικό πλύσιμο.
  • Επίσης, καλό είναι να προτιμούμε τα φαγητά της ώρας, γιατί τα μαγειρεμένα φαγητά να μην έχουν παρασκευαστεί την ίδια μέρα., 
  • Προσέχουμε πολύ τα παγωτά που αγοράζουμε. Δεν πρέπει να έχουν ελαττώματα στη συσκευασία τους, να φαίνονται λιωμένα ή να είναι παραμορφωμένα γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν αποψυχθεί και επαναψυχθεί. Επίσης, οι κρύσταλλοι στο εσωτερικό των παγωτών είναι σημάδι ότι το παγωτό έχει λιώσει κι έχει ξαναπαγώσει, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Ελέγχουμε το χρώμα, την οσμή, τη γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
  • Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. 

Προσέχοντας όλα τα παραπάνω αποφεύγουμε δηλητηριάσεις που μπορεί να εκδηλωθούν από μισή ώρα έως και μερικές μέρες μετά την πρόσληψη της αλλοιωμένης τροφής. Όσο για τον βαθμός επικινδυνότητάς της αυτός ποικίλλει ανάλογα με τον παράγοντα που προκάλεσε την δηλητηρίαση.
Συνήθως, οφείλονται σε 

  • Μικρόβια (σαλμονέλα)
  • Ιοί (echo)
  • Παράσιτα (τριχίνωση)
  • Προϊόντα των μικροβίων (τοξίνες)
  • Χημικές ουσίες (τοξίνες των μανιταριών
Η θεραπεία των δηλητηριάσεων είναι συντηρητική, με πολλά υγρά και αντιεμετικά και μόνον σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται νοσοκομείο.

Tante Kiki
0 Comments
No