Μελιτζάνες και κολοκυθάκια γεμιστά με μανιτάρια...


Καλημέρα και καλό μήνα σε όλες και όλους! Ελπίζω να περάσουμε όλοι έναν υπέροχο Αύγουστο με βουτιές, καλοκαιρινές παρέες και ξένοιαστες εκδρομούλες για να προετοιμαστούμε για το φθινόπωρο!
Σήμερα, είπα να σας δώσω μια συνταγή για ένα πιάτο λαχανικών που έτσι κι αλλιώς έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο μια και είναι χορταστικό. Γεμιστά με άλλη γέμιση...λοιπόν και περνάω αμέσως στη συνταγή αφήνοντας, κατά μέρος, τις φλυαρίες.
ΥΛΙΚΑ
4 μελιτζάνες φλάσκες
4 κολοκύθια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
450 γρ. μανιτάρια κομμένα
1 1/2 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ. τσ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
200 γρ. μίγμα κίτρινων τυριών τριμμένων
100 γρ. τυρί καπνιστό ημίσκληρο Βερμίου τριμμένο
2 κ.σ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/3 κ.γλ. θυμάρι
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια στη μέση και τα αδειάζουμε από το εσωτερικό τους, φτιάχνοντας "βαρκούλες" (φυσικά, μπορούμε να τα αδειάσουμε και αφού τα ψήσουμε και μετά).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ταψί τις "βαρκούλες", με ελάχιστο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι, να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως χρειάζονται γύρω στα 40-50 λεπτά).
Ψιλοκόβουμε στο multi τα κρεμμύδια, την ψίχα από τις μελιτζάνες (την ψίχα από τα κολοκύθια την κρατούμε για κολοκυθοκεφτέδες), την κόκκινη πιπεριά. 
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και το μίγμα των ψιλοκομμένων λαχανικών και τα σωτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σωτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και εάν το τηγάνι μας δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να χωρέσει και τα υπόλοιπα υλικά, βάζουμε σε μια λεκανίτσα ή ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει το μίγμα.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε ελαφρά τα αβγά, προσθέτουμε το γάλα και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μίγμα.
Βάζουμε τη φρυγανιά και τα τυριά εκτός από το κεφαλοτύρι (ή παρμεζάνα) και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε πιπέρι, λίγο ρίγανη και θυμάρι και το μίγμα είναι έτοιμο!
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και τα βάζουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

Tante Kiki
5 Comments
No