Τάρτα μπισκότου με mousse φέτας και σάλτσα μελιού... το ελληνικό cheesecake!


...γεύση χωρίς όρια!!
Μια τάρτα γεμάτη ζεστή γεύση, που συνδυάζει τη γλύκα του μελιού με την αρμύρα της φέτας αλλά και την επίγευση της κανέλας κυρίευσε το τραπέζι μας πριν μερικούς μήνες!!!! Γιατί λέω πριν μερικούς μήνες;
Μα γιατί είναι μια από τις ξεχασμένες αναρτήσεις, ένα γλυκό που το είχα φτιάξει, αν θυμάμαι καλά αρχές του περασμένου Μαρτίου και το ανακάλυψα προχθές. Δεν πειράζει όμως... ευτυχώς δεν αλλοιώνεται... η συνταγή με το πέρασμα του χρόνου (λέτε να γίνεται καλύτερη σαν το καλό κρασί;-:))))
Τέλος πάντων, σήμερα, μιας και ο καιρός, εδώ στη Θεσσαλονίκη, θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά καλοκαίρι (και μάλιστα προχωρημένο φθινόπωρο γιατί έχει και αρκετή ψύχρα τώρα το απόγευμα) είπα να σας δείξω τη συγκεκριμένη συνταγή που είναι πρωτότυπη αλλά και νόστιμη.
Βέβαια, είναι μια παραλλαγή της συνταγής για μους φέτας που υπάρχει στο περιοδικό "Γαστρονόμος" του Ιανουαρίου 2011 δηλαδή η βάση είναι δική μου ιδέα και η μους φέτας είναι στο περιοδικό που σας ανέφερα. Είναι ένα γλυκό που θέλει τον χρόνο του αλλά δεν είναι δύσκολο.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
2 φλ.τσ. μπισκότα speculoos με κανέλα ή μπισκότα κανέλας
2/3 φλ. τσ. βιτάμ culiness ή μαργαρίνη λιωμένη
Για τη μους φέτας
500 γρ. φέτα μαλακή με ήπια γεύση
160 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για την σάλτσα μελιού
300 γρ. μέλι
1-2 κ.σ. νερό
1/2 κ.γλ. κανέλα
Για το γαρνίρισμα
Τριμμένη καρυδόψιχα
Σουσάμι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τα τριμμένα μπισκότα στην ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε και τα ραντίζουμε με τη μαργαρίνη.
Τα ζυμώνουμε για λίγο και, πιέζοντάς τα με τις παλάμες μας, καλύπτουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Βάζουμε τη βάση της τάρτας στο φούρνο για 6 λεπτά.
Την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη μους φέτας
Κόβουμε τη φέτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά, ώστε να στραγγίσει καλά από τα υγρά της.
Τη βάζουμε στο μπολ του μίξερ με την άχνη και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια πηχτή κρέμα.
Προσθέτουμε τα 100 γρ. κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε και την παχύρρευστη, χτυπημένη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απλά με μια μαρίζ (σπάτουλα) και όχι με το μίξερ.
Στρώνουμε τη μους φέτας επάνω στη βάση των μπισκότων και αφήνουμε στο ψυγείο για 9-10 ώρες ή ακόμα καλύτερα μια νύχτα έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί καλά.
Προσοχή: μέσα στο ψυγείο είναι καλύτερα να τη σκεπάσουμε με μια αντικολλητική μεμβράνη τροφίμων... αν και όταν θα την αφαιρέσουμε θα χρειαστεί να ξαναστρώσουμε την επιφάνεια της μους ή να βάλουμε την ταρτιέρα σε μια από τις πιατέλες αποθήκευσης κέικ (εκείνες με το καπάκι) για να μην στεγνώσει αλλά και να μην πάρει μυρωδιά από κάποιο άλλο τρόφιμο ή φαγητό.
Για την σάλτσα μελιού
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με το νερό και την κανέλα, ανακατεύοντας καλά σε σιγανή φωτιά. Μόλις το μέλι αραιώσει το αποσύρουμε από τη φωτιά γιατί δεν πρέπει (και δεν χρειάζεται).
Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε την τάρτα μας.
Γαρνίρουμε με τριμμένη καρυδόψιχα, και λίγο σουσάμι και στολίζουμε με ξυλάκια κανέλας.
Είναι μια τάρτα μοναδική σε γεύση και επίγευση!!!
Πρόταση παραλλαγής
Μπορούμε να κάνουμε μιαν άλλη παρόμοια τάρτα με την ίδια ακριβώς τεχνική αλλά λίγο πιο καλοκαιρινή με 2 αλλαγές. Πώς; Θα σας πώ αμέσως:
- Αντικαθιστούμε τα μπισκότα κανέλας με μπισκότα digestive, petit beurre ή Μιράντα.
- Δεν χρησιμοποιούμε τη σάλτσα μελιού αλλά στρώνουμε επάνω στη μους φέτας, ροδάκινα σε φέτες, καραμελωμένα με λίγη μαύρη ζάχαρη.
Πώς καραμελώνουμε τα ροδάκινα
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τις φέτες ροδάκινου και 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.
Είναι κι αυτή μια πολύ νόστιμη παραλλαγή... πιο καλοκαιρινή αν και δεν έχω φωτογραφίες γιατί όταν την έφτιαξα την πήγα για δώρο και δεν την φωτογράφησα!!!!


Tante Kiki
6 Comments
No