Κέικ με πολτοποιημένα νεκταρίνια, φρουτένια απόλαυση...


...με τον καφέ, το γάλα, το κρύο τσάι
Τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα ήταν ανέκαθεν η αδυναμία μου.
Ξεκινάω με τις φράουλες και συνεχίζω με τα βερίκοκα, τα κεράσια, το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα. Τα συγκεκριμένα φρούτα θέλω να τα δοκιμάζω σε όλες τις εκδοχές τους, σε κάθε είδος φρουτένιας απόλαυσης είτε γλυκιάς είτε αρμυρής.
 Έτσι όταν βρήκα την παρακάτω συνταγή, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά παρά... πέρασα αμέσως στην εφαρμογή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα κέικ που αν και δεν απογείωσε τη γεύση μου, είναι πολύ ωραίο σαν υφή, νόστιμο και καθόλου "μπουκωτικό". Βέβαια, έχω την εντύπωση ότι το αμύγδαλο έβαλε σε δεύτερη μοίρα τη γεύση του φρούτου εκτός κι αυτό συνέβη γιατί, ενώ η αρχική συνταγή ήταν με βερίκοκα, εγώ το έφτιαξα με νεκταρίνια που δεν έχουν πολύ έντονη γεύση... ίσως θα ήταν προτιμότερο με λευκόσαρκα ροδάκινα ή βερίκοκα, όπως λέει η δημιουργός της Πόπης Χρυσανθίδου. Εν πάσει περιπτώσει, το κέικ είναι πολύ νόστιμο και αφράτο και αξίζει να το φτιάξουμε ή και να το δοκιμάσουμε με οποιοδήποτε πολτοποιημένο φρούτο προτιμούμε.
ΥΛΙΚΑ
180 γρ. ζάχαρη 
4 αβγά
250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη + λίγη ακόμα για τη φόρμα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. νεκταρίνια (ή ροδάκινα ή βερίκοκα) πολτοποιημένα
1 κ.γλ. μπέικιν
230 γρ. αμύγδαλα τριμμένα στο multi (αμυγδαλόσκονη)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ για 4-5 λεπτά, έως ότου το μείγμα ασπρίσει και φουσκώσει αρκετά..
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) προσθέτοντας σταδιακά το μισό αλεύρι.
Συνεχίζουμε, προσθέτοντας τον πολτό του φρούτου και το υπόλοιπο αλεύρι, με το μπέικιν, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στο τέλος, προσθέτουμε και την αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα μας.
Ψήνουμε το κέικ για 50-60 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
Ελέγχουμε εάν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι που θα πρέπει να βγεί καθαρό και χωρίς υπολείμματα ωμής ζύμης.
Διαφορετικά, ψήνουμε λίγο ακόμη.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη.
ΣΗΜ. * Εάν μας αρέσουν τα κέικ αρκετά γλυκά, μπορούμε να βάλουμε 200-220 γρ. ζάχαρη αντί για 180 γρ. που έχει η αρχική συνταγή.
Επίσης, μπορούμε να κάνουμε αμυγδαλόσκονη με ακαθάριστα τα αμύγδαλα (μιας και στη φλούδα τους υπάρχουν χρήσιμα ιχνοστοιχεία).
* Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (για κέικ) και να μην βάλουμε καθόλου μπέικιν πάουντερ.
Καλή επιτυχία!
Tante Kiki
3 Comments
No