Διπλό παστίτσιο...με λαχανικά ή με κιμά

...εσείς πώς το προτιμάτε;
Στο σπίτι μας έχουμε πολυφωνία... δεν μπορώ να το αρνηθώ. Είμαστε δημοκρατική οικογένεια, ο καθένας λέει ελεύθερα την γνώμη του, όταν πρόκειται να κάνουμε κάτι οι "συνελεύσεις πάνε κι έρχονται", οι αποφάσεις βγαίνουν με πλειοψηφικό σύστημα αν και... διαδικασία ψηφοφορίας δεν ορίσαμε ακόμα -:))), γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε με επαναστάσεις τύπου Καντάφι, ειδικά από τα νεώτερα μέλη που αντιδρούν δραματικά με κλάματα και άρνηση φαγητού καταφεύγοντας πάντα στον "οργανισμό" αλληλεγγύης (με πρόεδρο και μέλη τη θεία δηλαδή... εμένα).
Βέβαια, ο πρόεδρος του οργανισμού αλληλεγγύης είναι ο τελευταίος που δικαιούται να επιβάλλει τις επιθυμίες του αλλά ... δεν βαριέσαι, έτσι είναι η ζωή κι όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε και το πάρουμε απόφαση τόσο το καλύτερο για μας (τουλάχιστον δεν θα σπάμε τα νεύρα μας).
Τώρα θα μου πείτε, τί λέει αυτή βραδιάτικα ή μάλλον απογευματιάτικα, μπας και δεν "πάει καλά"... η αλλοπαρμένη; Όχι, και καλά είμαι και καταλαβαίνω τί λέω και είμαι σίγουρη ότι κι εσείς καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά (ειδικά οι γυναίκες, σύζυγοι, μαμάδες, θείες, μεγάλες αδελφές που πολλές φορές "θυσιάζετε" τις γευστικές σας επιθυμίες προς τέρψη και ευχαρίστηση των υπολοίπων μελών της οικογένειας) σε τί αναφέρομαι. Χαλάλι τους δεν λέω αλλά εάν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις επιθυμίες, και τις δικές μας, ταυτόχρονα, δεν είναι καλύτερα; Σίγουρα είναι. Εεεεεε, έτσι κατέληξε το παστίτσιο να γίνει διπλό και την επόμενη φορά θα το κάνω και τριπλό. 
Ναι, ναι καλά διαβάσατε διπλό και τριπλό (η πολύ δημοκρατία έχει και τα αρνητικά της ...χαχαχαχα)!
Παίρνετε, λοιπόν, ένα ταψάκι μεγαλούτσικο, χωρίζετε τα μακαρόνια σε τρία μέρη και φτιάχνετε τρεις διαφορετικές "γεμίσεις" για το παστίτσιο... δηλαδή τρία διαφορετικά είδη παστίτσιου: με κιμά για τους "σαρκοφάγους"!!!!, με λαχανικά για τους vegeterians και με τυριά για μένα και όσους λατρεύουν το τυρί (μην στενοχωριέστε, η μπεσαμέλ είναι κοινή και για τα τρία είδη). Το αποτέλεσμα; 
Κανένα παράπονο από τον λαό, καμμιά ένσταση και όλοι ευχαριστημένοι από την... "κοινωνική δικαιοσύνη" της ημέρας (για να μην μιλούμε για παραπάνω χρονικό διάστημα γιατί εκεί αρχίζουν τα δύσκολα!!!).
Εάν είστε κι εσείς οπαδός της οικογενειακής ισονομίας και δικαιοσύνης και προσπαθείτε να αποφύγετε τις ενδοοικογενειακές επαναστάσεις μπροστά στο τραπέζι, κατά τη συνήθεια της εποχής, διαβάστε την παρακάτω συνταγή!!!
ΥΛΙΚΑ 
1 πακέτο ζυμαρικά "βίδες" 
2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
50 γρ. μαργαρίνη
Για τη γέμιση με λαχανικά
1 μελιτζάνα σε κύβους
2 πιπεριές πράσινες σε κομματάκια
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε κομματάκια
1 κολοκυθάκι σε κύβους
1 καρότο σε κύβους
Μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
Για τη γέμιση με κιμά
250 γρ. κιμά
1 καρότο 
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
1 κρεμμύδι 
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1/2 φλ. τσ. κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Ελάχιστη ρίγανη
Ελάχιστη ζάχαρη
Ελάχιστο μπαχάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
1 1/2 lt γάλα φρέσκο ή εβαπορέ διαλυμένο
7 κ.σ. αλεύρι
3 κ.σ. μαργαρίνη (ή βιτάμ culiness)
2 αβγά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
1/2 φλ. τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα βάζουμε σε στρογγυλό ή μακρόστενο ταψάκι.
Για τη γέμιση με τα λαχανικά
Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά με ελάχιστη μαργαρίνη σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο.
Αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε επάνω στα μισά μακαρόνια.
Για τη γέμιση με τον κιμά
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τον κιμά να σοταριστεί σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το καρότο και τα προσθέτουμε στον κιμά να σοταριστούν κι αυτά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, λίγη ρίγανη και λίγο μπαχάρι.
Σβήνουμε με 1/2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί.
Πολτοποιούμε στο multi τις ξεφλουδισμένες ντομάτες και τις προσθέτουμε στον κιμά μαζί με 1 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει, σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά (αναπληρώνοντας νερό όποτε χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει).
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μόλις ο κιμάς απορροφήσει τα υγρά του και είναι έτοιμος, τον απλώνουμε επάνω στα υπόλοιπα μακαρόνια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Για τη μπεσαμέλ
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη (ή το culiness) και σοτάρουμε το αλεύρι για 2-3 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα χλιαρό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι και αφήνουμε να βράσει μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει παχύρρευστη.
Προσθέτουμε πιπέρι, λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο (εάν θέλουμε).
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αβγά.
Μόλις η μπεσαμέλ ετοιμαστεί την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
Ύστερα, ανακατεύοντας γρήγορα προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά και ξαναβάζουμε για 2-3 λεπτά τη μπεσαμέλ σε σιγανή φωτιά.
Προσθέτουμε και το τριμμένο κεφαλοτύρι και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Για την επικάλυψη
Επάνω και στα δύο μίγματα προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα.
Και από πάνω βάζουμε τη μπεσαμέλ.
Το ένα από τα δύο μίγματα το πασπαλίζουμε με τις 2 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι για να το ξεχωρίζουμε.
Εάν έχει περισσέψει μαργαρίνη την ρίχνουμε επάνω στη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.
TIPS
* Εάν θέλουμε, χωρίζουμε το παστίτσιο σε τρία μέρη έτσι ώστε κάνουμε και ένα μέρος με γέμιση μόνον τυριών, οπότε βάζουμε μίγμα κίτρινων τυριών μεταξύ των οποίων μπορούμε να βάλουμε και κάποιο καπνιστό τυρί.
* Επίσης, μπορούμε στα μείγματα λαχανικών και κιμά να προσθέσουμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!!

5 σχόλια:

  1. Greetings. This is my first time on your blog, but you have a terrific one. I am always on the look out for new blogs, new ideas. I especially appreciate all the details you d0. Great photos makes it seem like anyone can replicate the recipe!

    I am asking, would you please consider posting a few of your favorite recipes on erecipecards.com
    http://erecipecards.com/

    It is a tool for bloggers to see and to be seen. Your posts would fit in perfectly.

    in addition, all photos, recipe titles as well as your blog name would link directly back to your blog. Thus giving you new attention and potentially new readers.

    Or, if you just want to take a look at a lot of fellow food bloggers all in one place. A great learning experience to get ideas about how to establish your own blogging voice!


    Please take a look. If you have any ideas or questions, please do not hesitate to write

    Dave
    http://erecipecards.com/
    Contact@eRecipeCards.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ.ΣΤΩ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΣΚΙΖΩ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΜΕ ΚΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΤΡΩΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΧΩΡΙΣΩ ΕΝΑ ΠΥΡΕΞΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΤΟ.........!!!!!!!!!ΦΥΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ ΟΛΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ τι με κάνεις βρε Κικίτσα ,τι με κάνεις !!!
    ... που έλεγε κι ο Βουτσάς...
    Λιώνω για το παστίτσιο κι εσύ μας παρουσιάζεις τρεις εκδοχές !! Μετά θα φταίω εγω;
    Δύο μήνες τώρα έχουν πέσει τρελές πείνες ( δε μπορώ να πω η ζυγαριά μου το αναγνώρισε) αλλά μ' αυτά και μ' αυτά δε με βλέπω να αντέχω πολύ ακόμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική,
    πειράζει , εγώ η συντηρητική και σαρκοφάγα, να προτιμήσω το ταψί - όχι το κομμάτι - με τον κιμά; Τι κι αν έχει κρυώσει,δεν έχω πρόβλημα.Το τρώω και κρύο μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχαχαχα συγνώμη γελάω με το τι με κάνεις βρε Κικίτσα της Νίκης χαχαχα!!!
    πολύ ωραία η πρόταη σου Κικίτσα και εγώ ειμαι υπερ αυτού με τα τυριά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!