Γιαούρτι και λεμόνι με crumble καρύδας ...σ' ένα δροσιστικό γλυκό


Το γιαούρτι, υγιεινό και νόστιμο γίνεται βάση για ένα γλύκισμα πολύ πολύ δροσερό και ελαφρύ. Γλύκισμα του δεκαλέπτου, που μπορεί να ετοιμαστεί και να φαγωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να μας λιγώσει μια και έχει παρέα... υπέροχο λεμονάκι, που κάνει το "πιάτο να λαμποκοπά" σύμφωνα με μια παλιά διαφήμιση αλλά και απογειώνει τη γεύση του και την απόλαυσή μας.
Μόλις αγόρασα το "OLIVE" του Ιουλίου και το ξεφύλλισα... έμεινα να βλέπω τη φωτογραφία του!
Λίγο το μισό λεμόνι, λίγο το έντονο κίτρινο του δίσκου σερβιρίσματος και πολύ το γεμάτο ποτήρι με τη λαχταριστή κρέμα, το crumble και το ξύσμα λεμονιού με έκαναν να θέλω να το "καταβροχθίσω" κυριολεκτικά. Συμπληρωματικά ήρθε και η ανάγνωση της ευκολότατης συνταγής αλλά και οι επισκέπτες που περίμενα μια και ήμουν στο εξοχικό μας.
Κατ' ευθείαν στην κουζίνα, λοιπόν, και να το αποτέλεσμα (αν και με φωτογραφίες λιγότερο δελεαστικές από αυτές του περιοδικού)!
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα
Για την κρέμα
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
1 σφηνάκι limoncello 
Για το crumble
3/4 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
1/3 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
1/3 φλ.τσ. καρύδα ινδική 
100 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το crumble
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μικρό ταψάκι.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, την ινδική καρύδα και το ξύσμα λεμονιού. 
Προσθέτουμε και το βούτυρο σε κομματάκια και αρχίζουμε να τρίβουμε, ανακατεύοντας, τα υλικά με τα ακροδάχτυλά μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα ψιχουλιαστό μίγμα (όπως στην τριφτή ζύμη).
Με ένα κουτάλι το πασπαλίζουμε στο ταψί, χωρίς να το πιέσουμε και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά (μέχρι να ροδοκοκκινήσει). 
Το αφήνουμε να κρυώσει και το τρίβουμε με το χέρι μας.
Για την κρέμα
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό λεμονιού, το λικέρ και το ξύσμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και το βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρισμα του γλυκού
Σε ποτήρι ή μπολ, βάζουμε λίγο crumble, από πάνω μερικές κουταλιές κρέμα, ξανά λίγο crumble και πάλι κρέμα.
Γαρνίρουμε με μια πρέζα crumble και λίγο ξύσμα λεμονιού.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
* Εγώ δεν είχα λικέρ να βάλω, αλλά παρόλα αυτά, το γλυκό έγινε υπέροχο.
* Επίσης, εάν δεν μας αρέσει το ινδοκάρυδο μπορούμε να μην βάλουμε και να απολαύσουμε απλά τη γεύση του λεμονιού.

Πηγή: "BBC,Olive", Ιούλιος 2011
Tante Kiki
1 Comments
No