Το σημερινό κέικ σοκολάτας, είναι ένα κέικ με αριάνι ή ξινόγαλο με υγρή (σχετικά) υφή, πάρα πολύ νόστιμο και αφράτο. Χρησιμοποιείται σαν βάση για τούρτα και είναι αυτό που έβαλα στην τούρτα γενεθλίων της Βασιλικούλας μας.
Έχει μεστή σοκολατένια γεύση και όσο περισσότερο τρώς τόσο περισσότερο εθίζεσαι και θέλεις κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο... κοινώς είναι μια σοκολατένια αμαρτία.
Έχει μεστή σοκολατένια γεύση και όσο περισσότερο τρώς τόσο περισσότερο εθίζεσαι και θέλεις κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο... κοινώς είναι μια σοκολατένια αμαρτία.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο "The Australian Women's Weekly - Chocolate cakes" που είναι συλλογή συνταγών του αντίστοιχου περιοδικού που κυκλοφορεί στην Αυστραλία.
Ένα κέικ που μπορούμε να το απολαύσουμε σαν απλό κέικ με καφέ, τσάι ή ένα ποτήρι γάλα αλλά και σαν τούρτα με γέμιση σοκολάτας.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
180 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
330 γρ. καστανή ζάχαρη
4 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
130 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
180 ml αριάνι ή ξινόγαλο
35 γρ. κακάο
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
1/2 κ.γλ. μπέικιν
Για τη γέμιση σοκολάτας
400 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
80 γρ. ζάχαρη άχνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκατοστών (εάν πρόκειται να κάνουμε τούρτα) ή σε μια απλή φόρμα του κέικ εάν πρόκειται να το καταναλώσουμε σαν κέικ.
Χτυπούμε το βούτυρο με τη βανίλια και τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα κροκάδια των αβγών, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα, που το μεταφέρουμε σε μεγαλύτερο μπολ.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, το μπέικιν και το αριάνι ή το ξινόγαλο.
Σε άλλο μπολ, χτυπούμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, μέχρι να σχηματισθούν κορυφούλες και την προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
Εάν θέλουμε να κάνουμε τούρτα χωρίζουμε το κέικ σε 3 τμήματα (δηλαδή το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι οριζόντια).
Για τη γέμιση σοκολάτας
Λιώνουμε τη κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την άχνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σύνθεση τούρτας
Βάζουμε το ένα στρώμα κέικ σε πιατέλα και στρώνουμε επάνω ένα μέρος της γέμισης.
Βάζουμε και το δεύτερο στρώμα κέικ και πάλι γέμιση και το τρίτο στρώμα κέικ και με την υπόλοιπη γέμιση καλύπτουμε την τούρτα.
Μπορούμε να γαρνίρουμε την τούρτα με σαντιγύ ή πολύχρωμη τρούφα ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες πριν να σερβίρουμε.
Πηγή: "The Australian Women's Weekly - Chocolate cakes"