Τρόφιμα και κατάψυξη... όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε

Καλησπέρα...σήμερα γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα! Τί εννοώ; Μιλώ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ξαφνική και απρογραμμάτιστη, μια και κάποια "μπλογκοφίλη" με ρώτησε εάν έχω καταψύξει ποτέ κέικ.
Πρώτα πρώτα λοιπόν, θα απαντήσω... ναι έχω καταψύξει κατά καιρούς πολλά τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα όπως κέικ, μπισκότα, ωμή ζύμη, ψωμί, τσουρέκι, κόκκινα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά, έτοιμα γεύματα, φυσικά κρέατα, ψάρια και λαχανικά όπως αρακά, μπάμιες και πολλά άλλα, όχι βέβαια για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 2-3 μήνες αλλά για να τα χρησιμοποιήσω μετά από 20 μέρες ή 1 μήνα.
Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, ειδικά για όλους εμάς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις, συντέλεσε στο να γίνει ο καταψύκτης (ή και η απλή κατάψυξη) ένα πολύτιμο εργαλείο για τη νοικοκυρά.
Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κατεψυγμένων τροφίμων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, πέρασε ο καιρός που η νοικοκυρά κατέβαινε το πρωί στον κήπο ή πήγαινε στον μανάβη-παραγωγό και αγόραζε τα καθημερινά της φρέσκα λαχανικά. Τώρα, όλοι ή σχεδόν όλοι τρέχουμε για την δουλειά προσπαθώντας να προλάβουμε καθημερινά όλο και περισσότερα!!
Βέβαια, αν και η χρήση της ψύξης για τη διατήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους ωστόσο η πώληση κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30. Προοδευτικά και για κοινωνικούς λόγους, η κατάψυξη και κατ' επέκταση ο καταψύκτης έγιναν ένα συνηθισμένο εργαλείο για την διευκόλυνση των διατροφικών αναγκών στα περισσότερα νοικοκυριά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάψυξη καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών γιατί επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα.
Πώς γίνεται αυτό; Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το νερό των τροφίμων για να αναπτυχθούν όμως δεν  μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρυστάλλους του πάγου όταν το τρόφιμο είναι κατεψυγμένο. Έτσι, παραμένουν μεν οι περισσότεροι ζωντανοί, αλλά είναι αδρανείς και δεν μπορούν να επηρεάσουν το κατεψυγμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι η απόψυξη είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία και χρειάζεται προσοχή.
Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με την κατάψυξη τα τρόφιμα "έχαναν" τα θρεπτικά τους συστατικά τα οποία και, όπως πολλοί έλεγαν και ακόμη κάποιοι το πιστεύουν, καταστρέφονταν. Παρόλα αυτά, σύγχρονες έρευνες επιστημόνων έδειξαν ότι πέρα από ένα μικρό ποσοστό (15-20%) της βιταμίνης C που χάνουν όταν τα ζεματίζουν για να τα καταψύξουν (έτσι ώστε να αδρανοποιηθούν οι μικροοργανισμοί και τα ενζύμων που διαφορετικά θα συνέχιζαν την "υποβάθμιση" των λαχανικών) τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα είναι συνήθως "πλουσιότερα" σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάψυξή τους γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, ενώ η διαλογή, μεταφορά και διανομή των φρέσκων προϊόντων μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες, με αποτέλεσμα οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του να καταστρέφονται. 
Τα φρέσκα μαλακά φρούτα αλλά και τα πράσινα λαχανικά χάνουν καθημερινά ένα ποσοστό μέχρι και 15% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Όσον αφορά στα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια και πουλερικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν έχουν καμμιά απώλεια βιταμίνης επειδή η πρωτεϊνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά την απόψυξη μόνον έχουν μια απώλεια υγρών.
Φυσικά, υπάρχουν τρόφιμα που δεν καταψύχονται όχι γιατί αλλοιώνονται και μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο δηλητηρίαση κατά την κατανάλωσή τους αλλά γιατί αλλοιώνεται η υφή τους με αποτέλεσμα να γίνουν πιο μαλακά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σχηματισμός παγοκρυστάλλων καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Στην κατηγορία αυτή των τροφίμων ανήκουν τα μανιτάρια, τα λαχανικά σαλάτας (μαρούλι, λάχανο, ντομάτα, αγγουράκι κλπ), κάποια φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, φράουλες κλπ), οι μαγειρεμένες (ψητές ή τηγανιτές) πατάτες, τα βρασμένα αβγά, τα μαλακά τυριά,  η κρέμα γάλακτος, κάποιες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το γιαούρτι (αυτά τα τρία τελευταία "κόβουν").
Καταψύχονται κανονικά ψωμί, κέικ*, μπισκότα, τσουρέκια, ωμές ζύμες, πίτες πάσης φύσεως (γλυκιές και αρμυρές), πουρές πατάτας, λουκάνικα τυλιγμένα σε λαδόκολλα, φρέσκα αρωματικά (μαϊντανός, δυόσμος, σέλινο κλπ), όσπρια αραβικές πίτες, κόκκινα φρούτα (για χρήση σε γλυκά), έτοιμα γεύματα, γλυκά (cheesecakes, μίνι κέικ με ζαχαρόπαστα κλπ), σκληρά τυριά, καφές, ξηροί καρποί και φυσικά κρέατα και ψάρια.
* Ο ειδικός επί των γλυκών Στ. Παρλιάρος στο τεύχος 8 (Φεβρουάριος 2011-σελ.53) του περιοδικού "Γλυκές ιστορίες" φτιάχνει κέικ-βάση για ρολό με κρέμα λεμονιού και προτείνει να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Το ίδιο έχουν πει κατά καιρούς η Β. Αλεξιάδου, η Ντ. Νικολάου και άλλοι γνωστοί σεφ. 
Βέβαια, για την καλύτερη συντήρησή τους πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες τροφίμων, να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμα για χρήση.
Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα καταψυχθεί το τρόφιμο ΑΛΛΑ και το πώς θα αποψυχθεί.
Για να καταψύξουμε:
1- 'Ετοιμα γεύματα 
- Καλό είναι να τα βάζουμε χωρισμένα σε μερίδες, σε μεταλλικά, ειδικά πλαστικά που μπαίνουν και στο φούρνο μικροκυμμάτων, ή πυρέξ μπολ αεροστεγή, τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα γιατί ταιριάζουν καλύτερα στον καταψύκτη ή την κατάψυξη,  λίγο μεγαλύτερα από τη ποσότητα του φαγητού (ειδικά όταν το φαγητό έχει υγρά γιατί με την κατάψυξη διογκώνεται). Έτσι τα βάζουμε απ' ευθείας στον ηλεκτρικό ή μικροκυμμάτων φούρνο ή στην εστία της κουζίνας για απόψυξη και δεν χάνουμε χρόνο.
- Φροντίζουμε πάντα να έχουν κολλημένες ετικέτες που αναγράφεται με ειδικό μαρκαδόρο ή μολύβι το είδος του φαγητού και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης (συνήθως είναι η ίδια) για να μην προσπαθούμε να μαντέψουμε τί είναι και πότε παρασκευάσθηκε.
* Επειδή το σελοτέιπ δεν κολλά σε βρεγμένη επιφάνεια και ξεκολλάει εύκολα, χρησιμοποιήστε την χάρτινη ταινία συσκευασίας που έχει σε διάφορα φάρδη στα σούπερ μάρκετ. Είναι ό,τι καλύτερο για τις ετικέτες της κατάψυξης.
2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά
Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων σε μερίδες ή ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θα κάνουμε, αφού πρώτα τα πλύνουμε.
Τα λαχανικά μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα κόψουμε σε κομμάτια ή όχι... έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς αλλοιώσεις.
Για να αποψύξουμε:
1- 'Ετοιμα γεύματα
Όταν είναι μέσα σε μεταλλικά ή πυρέξ μπολ μπαίνουν κατ' ευθείαν στον ηλεκτρικό φούρνο ή επάνω στην εστία της ηλεκτρικής κουζίνας.
Εάν είναι μέσα σε ειδικά πλαστικά μπολ τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων.
Αποφεύγουμε να ξεπαγώνουμε κέικ και ψωμί στο φούρνο μικροκυμμάτων εκτός κι αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως. Εάν μείνει μερικές ώρες συνήθως ξεραίνεται.
2- Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και λαχανικά
Είναι καλύτερα να αποψύχονται στη συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες ώρες έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του τροφίμου.
Παρόλα αυτά, εάν βιαζόμαστε να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θέση "απόψυξη" της ηλεκτρικής κουζίνας.
Εάν το κρέας ή το ψάρι δεν έχει ξεπαγώσει καλά δεν πειράζει, απλά πρέπει να το μαγειρέψουμε για 20-30 λεπτά περισσότερο από την κανονική ώρα ψησίματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρέπει να αποψύχουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε γιατί ένα τρόφιμο, ωμό η μαγειρεμένο, που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να  ξανακαταψυχθεί.
 
Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη τροφίμων, αναφέρονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -18 βαθμών Kελσίου. Όμως η θερμοκρασία  των απλών καταψύξεων των ψυγείων κυμαίνεται μεταξύ -10 και -15 βαθμών. Oπότε, αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη στον οποίον μπορούμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας την ιδανική θερμοκρασία, καλό είναι να μην διατηρούμε κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Kι αυτό γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε τρόφιμα με αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή κλπ.), με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και χαλασμένα φαγητά, που μπορεί να μας προκαλέσουν και προβλήματα υγείας όπως η τροφική δηλητηρίαση. 
Διαβάστε παρακάτω έναν αναλυτικό πίνακα που έφτιαξε η Αλεξία Αλεξιάδου στο βιβλιαράκι της "Νέες Ονειρικές Υγιεινές γεύσεις" σχετικά με τα φαγητά και τα τρόφιμα που καταψύχονται.


Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & Χρόνος συντήρησης 





  • Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη)
  • Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες
  • Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες
  • Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα
  • Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα
  • Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες
  • Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες
  • Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο
  • Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες
  • Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες
  • Ξηροί καρποί - 1 χρόνο
  • Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο
  • Καπνιστός σολομός - 6 μήνες
  • Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες
  • Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη
  • Ωμά λαχανικά
  • Γάλα και κρέμες
  • Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο)
  • Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο)
  • Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυρι
  • Σάλτσα πέστο
  • Βινεγκρέτ
  • Ψωμί με προζύμι
  • Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα)
  • Φρέσκες σαλάτες
  • Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη
  • Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ)
  • Πίτσα (πριν ψηθεί)
  • Πίτες (ωμές ή ψημένες)
  • Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ)
  • Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες
  • Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί)
  • Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα)
  • Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν)
  • Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας)
  • Ψωμί για τοστ
  • Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί)
  • Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση)
  • Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες)
  • Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε)
  • Τηγανίτες (pancakes, ψημένες)
  • Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού)
  • Σάλτσες φρούτων
  • Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη
  • Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη)
  • Μους και πουτίγκες, κρέμες ψυγείου
  • Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ,κροκέτες, λαχανικά, αυγά)
  • Σούπες
  • Σιροπιαστά γλυκά
  • Λαδερά φαγητά ψημένα
  • Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές
  • Τί δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί
  • Κρέας που έχει ξαπαγώσει
  • Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει
  • Ψάρι που έχει ψηθεί
  • Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν
  • Ψημένα ή βραστά λαχανικά
  • Παγωτό που έχει λιώσει

  •  Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω παραπομπές.
    Μια από τις παραπομπές που μου άρεσαν πολύ αναφέρεται στην κατάψυξη και απόψυξη των ψημένων μπισκότων και είναι η πρώτη από τις παραπομπές από τις "Συνταγές της παρέας".
    Επίσης και οι υπόλοιπες, πάλι από το ίδιο site (της Συνταγές της παρέας) είναι πολύ βοηθητικές μιας και είναι περισσότερο πρακτικές παρά θεωρητικές.
    http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/64-katapsixo-frouta
    http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/44-fagita-kai-katapsiksi
    http://www.sintagespareas.gr/simboules/katapsiksi/67-katapsixo-laxanika
    Άλλες πηγές για περισσότερες πληροφορίες
    http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.6379.asp
    http://www.eufic.org/article/el/artid/freezing-foods-quality-safety/
    http://www.vefashouse.gr/vefashouse/sixneserotiseis.asp?mdept_id=25#
    http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_23.html

    29 σχόλια:

    1. δουλεύω και εγώ την κατάψυξη.. καθώς είμαστε δύο και πάντα η ποσότητα που μαγειρεύω είναι περισσότερη!!!!!

      μεχρίς στιγμής ....ζούμε!!!!!!

      καλημέρες!!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Είσαι απίστευτη, πανικός απο πληροφορίες!!!! Καλώ χειμώνα Κική μου, με τέλεια μαγειρέματα!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΞΙΑ!!!!!!!!!!! ΜΟΥ ΕΛΥΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ .ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ!!!!!!!!!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Κική καλώς σε βρήκα. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που ομολογώ ότι είναι κατατοπιστικότατεςςςςςςς. Να είσαι καλά. Πολλά φιλάκια.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. Ζαχαρούλα, χαχαχα είσαι πράγματι φοβερή! Κι εμείς ...ζούμε. Πολλά φιλιά!

      Κική ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά ...όχι και καλό χειμώνα...καλό φθινόπωρο τουλάχιστον! Να είσαι καλά και φιλιά!

      Νάσια γλυκιά, σ' ευχαριστώ, το έλυσες το πρόβλημα με τη φωτογραφρία; Αναφέρθηκες στην μαύρη με το τρίγωνο που είδα πάνω από τη γοργονίτσα σου έτσι; Καλό απόγευμα και φιλιά! Εγώ θαυμάζω πάντως εσάς που φτιάχνετε διάφορα πράγματα, να το ξέρεις!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Με την κατάψυξη δεν είχα ποτέ καλές σχέσεις παρόλο που δούλευα και δεν είχα καμμιά βοήθεια στο σπίτι. Παλιά το μόνο που είχε ήταν παγάκια και τα ποτήρια της μπύρας.
      Από πέρσι που έχω ψυγιοκαταψύκτη άρχισα να βάζω κάποια λαχανικά από γνωστούς παραγωγούς και σπάνια κρέας.
      Σε ευχαριστούμε πολύ.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Κι εμένα η κατάψυξη μου έχει λύσει τα χέρια.Εκτός από τα λαχανικά από το περιβόλι μας και τα κοτοπουλάκια μας που φτάνουν όλα μαζί σε ...ηλικία μαγειρέματος και φιλοξενούνται στον καταψύκτη, η οικιακη κατάψυξη είναι σύμαχος. Όταν ανοίγω φύλλο για πίτες φτιάχω 3-4 σε πυρέξ με διάφορες γεμίσεις.Όταν κάθε ένα πυρεξ παγώσει πατάει επάνω του το άλλο-με αλουμινόχαρτο ανάμεσα- και πιάνουν λίγο χώρο, έτσι πάντα έχεις λύση αν δεν προλάβεις να μαγειρέψεις! Επίσης μαγειρεμένο κρέας με διαφορες σάλτσες είναι βολικό,γιατί μετά ετοιμάζεις ένα απλό συνοδευτικό ή και μια σαλάτα μονο και τρως σε 5' .
      Επίσης το ψωμί,ειδικά το ζυμωτο που φτιάχνω 2 καρβέλια κι αργούμε να τα φάμε,διατηρείται σαν φρέσκο!
      Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    8. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ!!!!!
      ΚΙ ΕΓΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ,ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!!!!!!!!
      ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΩ Ο'ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΨΗΝΩ!!!!!
      ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    9. Χαίρομαι που φάνηκε χρήσιμη η ανάρτηση για την κατάψυξη αλλά η αλήθεια είναι ότι κι εμένα με εξυπηρετεί πάρα πολύ καλά αν και δεν καταψύχω τρόφιμα για πάνω από 1 μήνα! Παρ΄όλα αυτά, με τον καταψύκτη μπορώ και ψωνίζω μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά στις 15 μέρες και διατηρώ ψωμί και έτοιμα φαγητά σαν φρέσκα. 'Ετσι το μεσημέρι τρώς γρήγορα!
      Καλό σας βράδυ!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    10. Καλησπέρα και από εδώ!

      Πω πωωω! Καλέ τί χρήσιμη ανάρτηση λέτε!
      Αυτή είναι εργασία για πτυχιακή!
      Τί έκανες εκεί βρε κορίτσι... Τόσες πληροφορίες και τόσες παραπομπές!

      Καλή συνέχεια. Το blog σου... τα σπάει!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    11. Χρησιμότατη ανάρτηση,μάθαμε πολλά!Ευχαριστούμε..Φιλιά

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    12. Πολύ χρήσιμες συμβουλές!Κι εγώ όσο μπορώ καταψύχω κάποια, ειδικά κεικ ή τρίμματα που μετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρουφάκια!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    13. Τέλειες οι συμβουλές σου, όμως έχω ακόμα μια απορία: Κρέας που έχει καταψυχθεί, ξεπαγώσει και μαγειρευτεί (πχ σαν κοκκινιστό) μπορεί μετά να
      ξαναμπεί κανονικά στην καταψυξη, σαν μαγειρεμένο φαγητό πια?

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    14. Φυσικά, ΕΒΙΝΑ, μπορεί γιατί είναι πια μαγειρεμένο και δεν έχει σχέση με το ωμό κρέας που ήταν.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    15. Τέλεια ανάρτηση και πολύ κατατοπιστική, οπως πάντα. Συγχαρητήρια Κικη. Μπορω να βάλω στην Κατάψυξη σπιτικό Φύλλο ανοιγμένο.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    16. ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΑΝ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΠΩς Ο ΑΡΑΚΑς ΞΕΠΑΓΩΣΕΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ..????? ( ΟΧΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟς)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    17. Χαίρεται! Τις αλμυρές τάρτες τις ξεπαγώνουμε πρώτα ή κατευθείαν τις βλαζουμε στον φούρνο; Ευχαριστώ!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    18. Γεια σας! Μήπως γνωρίζει κανείς αν μπορούμε να ξανα βάλουμε στην κατάψυξη κιμά τον οποίο έχουμε ξεπαγώσει εφ' όσον τον έχουμε μαγειρέψει???
      Ευχαριστώ!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    19. Ναι μπορούμε να ξαναβάλουμε τον κιμά ...μαγειρεμένο πια στην κατάψυξη όχι όμως ωμό!!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    20. Μπορω να ξαναβαλω το ψωμι στην καταψυξη2η φορα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Καλό θα ήταν όχι... ό,τι αποψύχεται δεν ξανακαταψύχεται!

        Διαγραφή
    21. Καλησπέρα.Σκέφτομαι να κατάψυξω ντοματες και πιπεριές άδειες,έτοιμες για γεμιστα (εχω πολλές από τον κήπο μου) και οταν τις χρειαστω να τις γεμισω παγωμενες.Ποια η γνωμη σας;

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Μπορείτε το κανω και εγω απλως οταν θα τα βαλετε στο ταψι μη βαλετε νερο γιατι θα βγαλουν πολυ....

        Διαγραφή
    22. Καλησπέρα σας! Χωρίς να το έχω δοκιμάσει ποτέ φοβάμαι ότι δεν θα μετά την απόψυξη δεν θα έχουν την ίδια υφή και θα δυσκολευτείτε να τις γεμίσετε. Λογικά θα έχουν μαλακώσει!Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε με μια μικρή ποσότητα.
      Καλή επιτυχία!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    23. Καλησπέρα σας. Είχα μαγειρεμένο κοκκινιστό μασχαρακι στην κατάψυξη και το μετεφερα προχθες στο ψηγειο με σκοπο να ξεπαγωσει ομαλα και να το ζεστανω το την επόμενη μερα (χθες δηλαδη) για φαγητο. Όμως το ξέχασα. Σήμερα μπορώ να το ζεστανω και να το καταναλώσω άφοβα ή θα εχει χαλάσει?

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    24. Συγχαρητηρια για το πληρως ενημερωμενο ιστολογιο σας.Παρολο που ειμαι΄΄παλια΄' νοικοκυρα, διαπιστωνω οτι εχω πολλα ακομα να μαθω...Αν και ως ενα βαθμο καλυπτομαι απο το κειμενο θα ηθελα να μαθω αν το γαλακτομπουρεκο, αψητο ,διατηρειται στην καταψυξη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    25. Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χωρίς να είμαι απόλυτη επειδή δεν το έχω δοκιμάσει θα έλεγα καλύτερα όχι μια που η κρέμα έχει αυγά. Ωστοσο θα το ψάξω και θα επανελθω.
      Καλό σας βράδυ!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    26. Ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση σας και χαιρομαι που απευθυνομαι σε συναδελφο της Γαλλικης (μολις διαβασα για σας).Συνταξιουχος τωρα πια προσπαθω να καλυψω κενα ασχολιων αγαπημενων.

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!