Μαρμελάδα γάλακτος


Καλημέρα σας! Τί θα λέγατε σήμερα για μια λίγο διαφορετική και καθόλου φρουτένια γαλλική μαρμελάδα; Οκ, είμαστε στο τέλος της άνοιξης και δυο βήματα πια από το καλοκαίρι, μια εποχή που τα φρούτα αφθονούν  στη χώρα μας αλλά εμείς ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο! Εξ άλλου, με τη δόση που σας δίνω φτιάχνουμε μόνον ένα βάζο των 450ml. Τί λέτε... είστε να φτιάξουμε μια μαρμελάδα με γάλα; Μια μαρμελάδα για κάθε εποχή για όλους όσους λατρεύουν το γάλα (όπως εγώ)! Μια μαρμελάδα που γίνεται με πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά αλλά εγώ την έφτιαξα με γάλα και κρέμα χαμηλών λιπαρών κι έγινε μια χαρά!
Μαρμελάδα γάλακτος, θα ετοιμάσουμε σήμερα ή γαλλιστί confiture de lait! Μια υπέροχη μαρμελάδα από την Νορμανδία που μοιάζει με το γνωστό Νοτιοαμερικάνικο Dulce de leche ή ελληνιστί καραμέλα γάλακτος αλλά δεν είναι το ίδιο. Οι διαφορές τους μικρές... η μαρμελάδα γάλακτος γίνεται από κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη και βανίλια ενώ η καραμέλα γάλακτος βράζοντας ένα  κουτί ζαχαρούχο γάλα. Η πρώτη με την υφή της μαρμελάδας, απλώνεται άνετα πάνω σε ψωμί, ταιριάζει απίστευτα σε μπισκότα, σε κρέπες, τηγανίτες για ένα υπέροχο, Κυριακάτικο πρωινό ενώ η δεύτερη πιο σφιχτή χαρίζει τη νοστιμιά της σε τάρτες, τούρτες, σου, μπράουνις αλλά και μπισκότα και άλλες λιχουδιές! Περιχύνουμε με τη μαρμελάδα γάλακτος το αγαπημένο μας ρυζόγαλο, το παγωτό,το παγωμένο γιαούρτι ακόμη και μια απλή κρέμα βανίλιας που της χαρίζει μιαν άλλη προσωπικότητα αλλά ρίχνουμε μέσα στο παγωτό ή το γιαούρτι την καραμέλα γάλακτος για να αποκτήσουμε παγωτό καραμέλα! 
Απαράμιλλη γεύση, απίστευτο άρωμα και τέλεια υφή... θα μπορούσα να την τρώω με το κουτάλι ή απλά και μόνον βουτώντας ένα κριτσίνι! Απολαυστική επάνω σε ένα κράκερ αλειμμένο με λίγο βούτυρο... πανηγύρι αισθήσεων!!
Διαβάστε και ολοταχώς για την κουζίνα... αξίζει τον κόπο σας λέω!!! :)
ΥΛΙΚΑ για 1 βάζο 450 ml
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά
500 γρ. γάλα με 1.5% λιπαρά
250 γρ. κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη (ή μαύρη)
1/4 κ.γλ. σόδα φαγητού διαλυμένη σε 3 κ.σ. γάλα
1 φακελάκι φυσική βανίλια vahiné
1 λοβό βανίλιας (χρησιμοποιούμε τους σπόρους)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια ή δύο βράσεις σε μέτρια φωτιά. 
Μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 (με ανώτερο το 9) και αφήνουμε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντας συχνά για να μη φουσκώσει και χυθεί το γάλα.
Βράζουμε για 60-70 λεπτά ή μέχρι η μαρμελάδα μας να αποκτήσει ένα όμορφο καστανό χρώμα (σαν ανοιχτόχρωμη καραμέλα) και υφή μαρμελάδας.
Ελέγχουμε εάν έδεσε καλά, όπως και τις φρουτομαρμελάδες δηλαδή, χαράζοντας με το κουτάλι τη μαρμελάδα που βάλαμε σε ένα πιατάκι στα δύο. 
Εάν τα δύο μέρη δεν ενωθούν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη!!
Βάζουμε σε βάζο αποστειρωμένο, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το βάζο ανάποδα σε πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
Μετά το άνοιγμα το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 3 εβδομάδες.
TIPS
* Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 250 γρ. άσπρης ζάχαρης με 350 γρ. καστανής ζάχαρης ή μαύρης ζάχαρης έτσι ώστε να έχει ένα πιο σκούρο χρώμα.
* Αν θέλουμε μια γκουρμέ νότα στη μαρμελάδα της προσθέτουμε 
- 1 πρέζα ανθό αλατιού ή
- 2-3 κ.σ. κονιάκ ή
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ ή
- 1 ξυλάκι κανέλας
* Κι αν θέλουμε τη γεύση της αγαπημένης μας καραμελίτσας βουτύρου (με τη γνωστή αγελαδίτσα στο περιτύλιγμα) δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε 30 γρ. βούτυρο.
* Προσοχή να μην παραβράσει γιατί όταν θα κρυώσει θα γίνει πιο πηχτή.
Πηγή: "Η πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας", Τηλεθεατής

Tante Kiki
28 Comments
No