Σιμιγδαλένιο κέικ της Ανατολικής Μεσογείου με γλάσο χουρμάδων!


Τα λόγια είναι περιττά...
Τα γλυκά των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συχνά, έχουν σαν βασικά συστατικά το σιμιγδάλι και τα φιστίκια και μουσκεύονται με σιρόπι. Οι χουρμάδες είναι ένα προϊόν που υπάρχει σε αφθονία στις χώρες αυτές κι επειδή περιέχουν πολλή ζάχαρη είναι ιδανικοί για γλάσο στο συγκεκριμένο κέικ. 
Για να εξισορροπηθεί η γλύκα των χουρμάδων έρχεται ένα ζουμερό γλυκολέμονο (λάιμ) και μας δανείζει το χυμό του (ευτυχώς χωρίς τόκο...εντελώς αφιλοκερδώς). Διαβάστε τη συνταγή και θα καταλάβετε τί εννοώ όταν λέω ότι τα λόγια είναι περιττά... είναι από εκείνα τα κέικ που δεν μπορείς να τους αντισταθείς και που η εξωτική τους γεύση σε συνεπαίρνει ή καλύτερα σε ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά!
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
360 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
90 γρ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
2 κ.γλ. μπέικιν
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
185 γρ. γιαούρτι
125 ml γάλα
Ξύσμα από 2 γλυκολέμονα
Για το γλάσο χουρμάδων
200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι σε κομμάτια
185 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
185 ml νερό 
Χυμό από 2 γλυκολέμονα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και καλύπτουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 23 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το σιμιγδάλι, τα φιστίκια, το μπέικιν και τη σόδα φαγητού.
Βάζουμε το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λάιμ (γλυκολέμονου) στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το μίγμα σιμιγδαλιού και το γιαούρτι εναλλάξ στο υπόλοιπο μίγμα, χτυπώντας συνεχώς.
Τέλος, προσθέτουμε και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το τελικό μίγμα, που είναι παχύρρευστο.
Μεταφέρουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 40 λεπτά, ελέγχοντας με τον γνωστό τρόπο (βυθίζοντας ένα μαχαίρι που πρέπει να βγαίνει καθαρό).
Για το γλάσο χουρμάδων
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το χυμό των γλυκολέμονων και τους χουρμάδες και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, περίπου.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά ακόμη 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι χουρμάδες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σύνθεση του κέικ
Φτιάχνουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσο χουρμάδων.
Ετοιμάζουμε και αφήνουμε το γλάσο για 15-20 λεπτά να κρυώσει.
Περιχύνουμε μ' αυτό το κέικ και το σερβίρουμε μόνο του ή με κρέμα σαντιγύ και λίγα τριμμένα φιστίκια.
Πηγή: "Είναι γλύκισμα", εκδόσεις "Μοντέρνοι καιροί"
Tante Kiki
9 Comments
No