Καλη σας μέρα!!! Του Αγίου Νικολάου σήμερα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Νίκους και τις Νικολέττες! Με υγεία, χαρά κι αγάπη να γιορτάσετε όλες και όλοι και του χρόνου την ημέρα αυτή!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και στην αδερφούλα μου που γιορτάζει!! Λέττα μου, να είσαι καλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να σε χαιρόμαστε όλοι!!
Η σημερινή ανάρτηση, πέρα από ένα κέρασμα νηστίσιμο, πανεύκολο και πολύ οικονομικό είναι και μια αγαπημένη διαχρονική μπουκίτσα! Όχι, δεν είναι καινούργια συνταγή αλλά μια δική μου διασκευή της παλιάς και γνωστής που, πριν μερικά χρόνια τουλάχιστον, εμφανίζονταν δυναμικά στις προθήκες των αρτοζαχαροπλαστείων σε κάθε νηστεία. Η σχέση μου με τη συγκεκριμένη ινδοκαρυδένια μπουκίτσα ξεκίνησε σαν μια σχέση αντιπάθειας για να αντικατασταθεί αργότερα, όταν δοκίμασα μια σπιτική εκδοχή, με μια σχέση λατρείας!
Τώρα που το σκέφτομαι, αυτή την πορεία την έχω ακολουθήσει αρκετές φορές στη ζωή μου και δεν ξέρω αν ...τίθεται θέμα ψυχανάλυσης ή όχι αλλά τελικά αυτές οι ...γαστρονομικές σχέσεις μετατρέπονται σε ...σχέσεις ζωής... πρώτα οι αγκινάρες, μετά το συκώτι, οι ινδοκαρυδένιες μπουκίτσες και προσφάτως τα ψάρια!!
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις μπουκίτσες αυτές που συνταγή τους είναι ευρέως διαδεδομένη!!! Στη δική μου εκδοχή το άρωμα του πορτοκαλιού είναι κυρίαρχο ενώ το άρωμα της βανίλιας έρχεται για να τονίσει τη γεύση του ινδοκάρυδου. Μπουκίτσες που θυμίζουν λίγο από Ανατολή και μη με ρωτήσετε γιατί ...γιατί απλά δεν ξέρω!!! Στο μυαλό μου γεννήθηκε εικόνα Μαρόκου... γεμάτη ραθυμία κάτω από τον καυτό ήλιο στην εσωτερική αυλή κάποιου σπιτιού, εκεί δίπλα στο μικρό συντριβάνι καθώς γευόμουν την πρώτη μπουκιά! Κι ύστερα, επέστρεψα και ...προσγειώθηκα στην κουζίνα μου όπου με καλούσε το καθήκον καθώς το χρονόμετρο διαλαλούσε ότι οι μπουκίτσες ήταν ήδη έτοιμες και περίμεναν ανυπόμονα να βγούν από το φούρνο.
Αυτές τις μικρές, σιροπιασμένες, ινδοκαρυδένιες μπουκίτσες σας κερνάω σήμερα για τη γιορτή της αδερφούλας μου!!
Για τις μπουκίτσες
- 340 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 140 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ. σόδα (αναψυκτικό)
- 60 γρ. ινδοκάρυδο
- 1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φακελάκι βανίλια
- 2-3 κ.σ. άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 360 γρ. νερό
- 40 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 500 γρ. ζάχαρη
- 130-140 γρ. ινδοκάρυδο
Ετοιμάζουμε τις μπουκίτσες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τη σόδα, το χυμό πορτοκαλιού, το αραβοσιτέλαιο, το ινδοκάρυδο, την άχνη, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά τη φαρίνα.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη όχι σφιχτή αλλά ούτε πολύ μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια και πλάθεται άνετα σε μπαλάκια.
- Τα κάνουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα καλυμένη με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 13-15 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα καστανό χρώμα.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
- Βράζουμε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
- Βάζουμε τις κρύες μπουκίτσες στο ζεστό σιρόπι και τις αφήνουμε για 1-1,5 λεπτά.
- Γεμίζουμε ένα μπολ με το ινδοκάρυδο και ρίχνουμε τις μπουκίτσες μέσα.
- Τις τυλίγουμε με το ινδοκάρυδο και τις βάζουμε σε μια πιατέλα.