Καλη σας μέρα!!! Του Αγίου Νικολάου σήμερα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Νίκους και τις Νικολέττες! Με υγεία, χαρά κι αγάπη να γιορτάσετε όλες και όλοι και του χρόνου την ημέρα αυτή!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και στην αδερφούλα μου που γιορτάζει!! Λέττα μου, να είσαι καλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να σε χαιρόμαστε όλοι!!
Η σημερινή ανάρτηση, πέρα από ένα κέρασμα νηστίσιμο, πανεύκολο και πολύ οικονομικό είναι και μια αγαπημένη διαχρονική μπουκίτσα! Όχι, δεν είναι καινούργια συνταγή αλλά μια δική μου διασκευή της παλιάς και γνωστής που, πριν μερικά χρόνια τουλάχιστον, εμφανίζονταν δυναμικά στις προθήκες των αρτοζαχαροπλαστείων σε κάθε νηστεία. Η σχέση μου με τη συγκεκριμένη ινδοκαρυδένια μπουκίτσα ξεκίνησε σαν μια σχέση αντιπάθειας για να αντικατασταθεί αργότερα, όταν δοκίμασα μια σπιτική εκδοχή, με μια σχέση λατρείας!
Τώρα που το σκέφτομαι, αυτή την πορεία την έχω ακολουθήσει αρκετές φορές στη ζωή μου και δεν ξέρω αν ...τίθεται θέμα ψυχανάλυσης ή όχι αλλά τελικά αυτές οι ...γαστρονομικές σχέσεις μετατρέπονται σε ...σχέσεις ζωής... πρώτα οι αγκινάρες, μετά το συκώτι, οι ινδοκαρυδένιες μπουκίτσες και προσφάτως τα ψάρια!!
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις μπουκίτσες αυτές που συνταγή τους είναι ευρέως διαδεδομένη!!! Στη δική μου εκδοχή το άρωμα του πορτοκαλιού είναι κυρίαρχο ενώ το άρωμα της βανίλιας έρχεται για να τονίσει τη γεύση του ινδοκάρυδου. Μπουκίτσες που θυμίζουν λίγο από Ανατολή και μη με ρωτήσετε γιατί ...γιατί απλά δεν ξέρω!!! Στο μυαλό μου γεννήθηκε εικόνα Μαρόκου... γεμάτη ραθυμία κάτω από τον καυτό ήλιο στην εσωτερική αυλή κάποιου σπιτιού, εκεί δίπλα στο μικρό συντριβάνι καθώς γευόμουν την πρώτη μπουκιά! Κι ύστερα, επέστρεψα και ...προσγειώθηκα στην κουζίνα μου όπου με καλούσε το καθήκον καθώς το χρονόμετρο διαλαλούσε ότι οι μπουκίτσες ήταν ήδη έτοιμες και περίμεναν ανυπόμονα να βγούν από το φούρνο.
Αυτές τις μικρές, σιροπιασμένες, ινδοκαρυδένιες μπουκίτσες σας κερνάω σήμερα για τη γιορτή της αδερφούλας μου!!
Για τις μπουκίτσες
- 340 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 140 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ. σόδα (αναψυκτικό)
- 60 γρ. ινδοκάρυδο
- 1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φακελάκι βανίλια
- 2-3 κ.σ. άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 360 γρ. νερό
- 40 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 500 γρ. ζάχαρη
- 130-140 γρ. ινδοκάρυδο
Ετοιμάζουμε τις μπουκίτσες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τη σόδα, το χυμό πορτοκαλιού, το αραβοσιτέλαιο, το ινδοκάρυδο, την άχνη, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά τη φαρίνα.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη όχι σφιχτή αλλά ούτε πολύ μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια και πλάθεται άνετα σε μπαλάκια.
- Τα κάνουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα καλυμένη με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 13-15 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα καστανό χρώμα.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
- Βράζουμε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
- Βάζουμε τις κρύες μπουκίτσες στο ζεστό σιρόπι και τις αφήνουμε για 1-1,5 λεπτά.
- Γεμίζουμε ένα μπολ με το ινδοκάρυδο και ρίχνουμε τις μπουκίτσες μέσα.
- Τις τυλίγουμε με το ινδοκάρυδο και τις βάζουμε σε μια πιατέλα.
Χρόνια πολλά στην αδελφούλα σου , Κική μου !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κρατήσω τη συνταγή σου - λατρεύω το άρωμα του ινδοκάρυδου και μου αρέσει που είναι νηστίσιμη η συνταγή σου !!!!
Ευχαριστώ πολύ Νίκη μου και σε σένα Χρόνια πολλά!!!
ΔιαγραφήΤα τρουφάκια είναι νοστιμότατα και πανεύκολα αξίζει να τα δοκιμάσεις!
Να χαίρεσαι την αδελφούλα σου Κική μου,να είναι πάντα ευτυχισμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αγαπημένο το γλυκάκι σου!
Να είσαι καλά Μαρία μου, ευχαριστώ κι εσύ ό,τι επιθυμείς και πάντα γερή κι ευτυχισμένη!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!
Να την χαίρεσαι,Κικίτσα μου!Ωραιότατο το γλυκάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια από Ζάκυνθο!
Ευχαριστώ πολύ Λένια μου, να είσαι καλά ...χαίρομαι που σου άρεσε το τρουφάκι...αξίζει!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Να την χαίρεσαι την Νικολέττα σας Κική μου! Νοστιμότατο το γλυκάκι που μας κερνάς και όμορφα χιονισμένο! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ειρήνη μου κι εσύ πάντα γερή κι ευτυχισμένη! Είναι πράγματι πολύ νόστιμο κι εύκολο τρουφάκι!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Να την χαίρεστε!!! Να την χαίρεστε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέρασμα είναι... πωπω... κόλαση!!!
;-)
Φιλάκια, κούκλα μου!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα μου κι εσύ ό,τι επιθυμείς!! Χαίρομαι που σου άρεσε το τρουφάκι γιατί είναι πεντανόστιμο!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!
Καλά να περνάς!
Χρόνια πολλά στην αδερφή σου. Πολύ ωραία συνταγή. θα την κάνω για να κεράσω στη δουλειά για τη γιορτή μου. φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Χριστίνα κι εσύ ό,τι επιθυμείς! Τα τρουφάκια αυτά είναι ιδανικά για κέρασμα!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Να τη χαίρεσαι την αδερφουλα σου! Μας έφερες και λίγο χιόνι με αυτές τις υπέροχες μπουκιτσες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Χρύσα μου κι εσύ πάντα γερή κι ευτυχισμένη!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που έφερα χιόνι με τις μπουκίτσες μόνον!! -:))
Κική μου, να χαίρεσαι την αδερφούλα σου και πάντα να την γλυκαίνεις με τέτοιες νοστιμιές! Φαίνονται υπέροχες οι καρυδένιες μπουκίτσες! Μου αρέσει που είναι σιροπιασμένες και όχι σαν απλά μπισκοτάκια! Μου άρεσε και η εορταστική παρουσίασή τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!
Να είσαι καλά Αναστασία μου... πάντα γερή κι ευτυχισμένη!! Είναι νοστιμότατες οι μπουκίτσες αυτές και ό,τι πρέπει για κέρασμα!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πολυχρονη κ καθετι καλο ευχομαι για την αδερφουλα σου Κικιτσα μου! Παντως ειναι πολυ τυχερουλα που εχει εσενα..κ ως big sister...τη φροντιζεις κ της φτιαχνεις τοσο γευστικα γλυκακια! :-))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρη τα γλυκακια αυτα τα σνομπαρα..που να παραβγουν στο παιδικο ματι με τις σοκολατες...αλλα τωρα (μεγαλη βεβαιως πια! :-) ) εχω εκτιμησει την αξια τους κ τη γευση τους!!! Μου αρεσει ιδιαιτερα το σιροπιασμενο ινδοκαρυδο...φανταζομαι ποσο ωραια θα λιωνουν στο στομα!!!....αχαχ
Κ παλι πολυχρονη η αδερφουλα σου Κικη μου γλυκια!!
Σε φιλω πολυ πολυ!!
Ευη
Ευχαριστώ για τις ευχές αλλά και τα καλά σου λόγια Εύη μου γλυκιά! Κι εγώ μικρότερη τα σνόμπαρα αλλά όταν τα δοκίμασα σπιτικά μου άρεσαν πολύ... άσε που είναι και εύκολα κι εμφανίσιμα!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά και σε σένα εύχομαι ό,τι καλύτερο, πάντα γερή κι ευτυχισμένη!!!
Φιλάκια πολλά!
Να την χαίρεσαι την αδελφούλα Κικίτσα μου, κάθε καλό της εύχομαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά θα κεραστώ λαχταριστή ινδοκαρυδένια μπουκίτσα!
Πολλά φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Έλενά μου κι εσύ ό,τι καλύτερο σου εύχομαι! Να κεραστείς γιατί πιστεύω ότι θα σου αρέσει η μπουκίτσα αυτή!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Χρόνια πολλά Κική μου να τη χαίρεσαι την αδερφούλα σου, πολύχρονη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειες δείχνουν οι μπουκίτσες σου, φυσικά και θα κεραστώ!!!Σε ευχαριστούμε πολύ!
Πολλά φιλιά!
Να είσαι καλά Ελένη μου!! Και σε σένα εύχομαι ό,τι καλύτερο, με υγεία κι ευτυχία!!! Να κεραστείς και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!
ΔιαγραφήΦιλάκια και να περνάτε καλά!
Φιλάκια και στη πριγκίπισσα!
Πολύ πρωτότυπη συνταγή και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά στην αδελφούλα σου!!!!!!!!!1
Να τη δοκιμάσεις Λίλα μου αν και είναι "ριμέικ" παλιάς συνταγής αξίζει!! -:))
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές κι εσύ ό,τι επιθυμείς!
Πάρα πολύ όμορφη η πρώτη φωτογραφία, μπράβο Κική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι την αδερφούλα σου!
Μου αρέσει που φροντίζεις για όλους όσους αγαπάς, είναι πολύ όμορφο και οι αγαπημένοι σου είναι πολύ τυχεροί!
Οι μπουκίτσες φοβερές και εντυπωσιακό το ότι είναι νηστίσιμες!
Φιλιά
Να είσαι καλά Ερμιόνη μου ...χαίρομαι που σου άρεσε η φωτό.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά έτσι κι αλλιώς κι εσύ το ίδιο κάνεις οπότε καταλαβαίνεις! -:))
Είναι νοστιμότατες οι μπουκίτσες αλλά και πανεύκολες!
Φιλάκια!
ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΙΣ!!!!!!! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ! ΦΙΛΑΚΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να γίνω πρέσβης Φένια;;; χαχαχα Όταν γίνω θα σας κακομαθαίνω περισσότερο!!! χαχαχα
ΔιαγραφήΕφόσον λατρεύεις το ινδοκάρυδο να τη δοκιμάσεις ...είναι νοστιμότατες μπουκίτσες!
Φιλιά!
Χρόνια πολλά Κική μου!! Να χαίρεσαι την αδερφούλα σου, πολύχρονη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η συνταγή σου!!!!Καί σιροπιαστά αλλά μέ ινδικάρυδο πού λατρεύω!!!Τίς λάτρεψα τίς μπουκίτσες σου!!!!!Πολύ καλή καί η γιορτηνή η φωτογράφησή σου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!
Ευχαριστώ πολύ Δημητρά μου, κι εσύ ό,τι επιθυμείς με υγεία και χαρά!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε... αξίζει να τη δοκιμάσεις!
Χαίρομαι όμως που σου άρεσαν και οι φωτό!
Καλή εβδομάδα!
Φιλάκια!
Τέλειες οι χιονομπαλίτσες σου Κική!...τρελλαίνομαι για την γεύση του ινδοκάρυδου...
ΑπάντησηΔιαγραφήκι`απ`ότι διαβάζω είναι και νηστήσιμες...
Να είσαι καλά κορίτσι μου!
Χαίρομαι Χρυσούλα μου που σου άρεσαν... είναι υπέροχες πράγματι και νηστίσιμες και αξίζουν γενικά σαν κερασματάκια!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Σρλουπ!!! Λατρεύω το ινδοκάρυδο! τι τέλεια συνταγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα την δοκιμάσω Ο Π Ω Σ Δ Η Π Ο Τ Ε ! ! Ευχαριστούμε πολύ :-) Φιλιά!