Σιροπιασμένες μπουκίτσες με ινδοκάρυδο

Καλη σας μέρα!!! Του Αγίου Νικολάου σήμερα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Νίκους και τις Νικολέττες! Με υγεία, χαρά κι αγάπη να γιορτάσετε όλες και όλοι και του χρόνου την ημέρα αυτή!! 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και στην αδερφούλα μου που γιορτάζει!! Λέττα μου, να είσαι καλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να σε χαιρόμαστε όλοι!!
Η σημερινή ανάρτηση, πέρα από ένα κέρασμα νηστίσιμο, πανεύκολο και πολύ οικονομικό είναι και μια αγαπημένη διαχρονική μπουκίτσα! Όχι, δεν είναι καινούργια συνταγή αλλά μια δική μου διασκευή της παλιάς και γνωστής που, πριν μερικά χρόνια τουλάχιστον, εμφανίζονταν δυναμικά στις προθήκες των αρτοζαχαροπλαστείων σε κάθε νηστεία. Η σχέση μου με τη συγκεκριμένη ινδοκαρυδένια μπουκίτσα ξεκίνησε σαν μια σχέση αντιπάθειας για να αντικατασταθεί αργότερα, όταν δοκίμασα μια σπιτική εκδοχή,  με μια σχέση λατρείας! 
Τώρα που το σκέφτομαι, αυτή την πορεία την έχω ακολουθήσει αρκετές φορές στη ζωή μου και δεν ξέρω αν ...τίθεται θέμα ψυχανάλυσης ή όχι αλλά τελικά αυτές οι ...γαστρονομικές σχέσεις μετατρέπονται σε ...σχέσεις ζωής... πρώτα οι αγκινάρες, μετά το συκώτι, οι ινδοκαρυδένιες μπουκίτσες και προσφάτως τα ψάρια!!
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις μπουκίτσες αυτές που συνταγή τους είναι ευρέως διαδεδομένη!!! Στη δική μου εκδοχή το άρωμα του πορτοκαλιού είναι κυρίαρχο ενώ το άρωμα της βανίλιας έρχεται για να τονίσει τη γεύση του ινδοκάρυδου. Μπουκίτσες που θυμίζουν λίγο από Ανατολή και μη με ρωτήσετε γιατί ...γιατί απλά δεν ξέρω!!! Στο μυαλό μου γεννήθηκε εικόνα Μαρόκου... γεμάτη ραθυμία κάτω από τον καυτό ήλιο στην εσωτερική αυλή κάποιου σπιτιού, εκεί δίπλα στο μικρό συντριβάνι καθώς γευόμουν την πρώτη μπουκιά! Κι ύστερα, επέστρεψα και ...προσγειώθηκα στην κουζίνα μου όπου με καλούσε το καθήκον καθώς το χρονόμετρο διαλαλούσε ότι οι μπουκίτσες ήταν ήδη έτοιμες και περίμεναν ανυπόμονα να βγούν από το φούρνο.
Αυτές τις μικρές, σιροπιασμένες, ινδοκαρυδένιες μπουκίτσες σας κερνάω σήμερα για τη γιορτή της αδερφούλας μου!!
ΥΛΙΚΑ  για 43 μπουκίτσες των 16 γρ.
Για τις μπουκίτσες
340 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
140 γρ. αραβοσιτέλαιο
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
50 γρ. σόδα (αναψυκτικό)
60 γρ. ινδοκάρυδο
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 φακελάκι βανίλια
2-3 κ.σ. άχνη
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
360 γρ. νερό
40 γρ. χυμό πορτοκαλιού
500 γρ. ζάχαρη
Για την επικάλυψη
130-140 γρ. ινδοκάρυδο
 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τις μπουκίτσες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τη σόδα, το χυμό πορτοκαλιού, το αραβοσιτέλαιο, το ινδοκάρυδο, την άχνη, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά τη φαρίνα. 
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη όχι σφιχτή αλλά ούτε πολύ μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια και πλάθεται άνετα σε μπαλάκια.
Τα κάνουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα καλυμένη με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια.
Ψήνουμε για 13-15 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα καστανό χρώμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι 
Βράζουμε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Βάζουμε τις κρύες μπουκίτσες στο ζεστό σιρόπι και τις αφήνουμε για 1-1,5 λεπτά.
Γεμίζουμε ένα μπολ με το ινδοκάρυδο και ρίχνουμε τις μπουκίτσες μέσα.
Τις τυλίγουμε με το ινδοκάρυδο και τις βάζουμε σε μια πιατέλα.
Καλή σας μέρα και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσους γιορτάζουν σήμερα! -:))

33 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά στην αδελφούλα σου , Κική μου !!!!
    Θα κρατήσω τη συνταγή σου - λατρεύω το άρωμα του ινδοκάρυδου και μου αρέσει που είναι νηστίσιμη η συνταγή σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Νίκη μου και σε σένα Χρόνια πολλά!!!
      Τα τρουφάκια είναι νοστιμότατα και πανεύκολα αξίζει να τα δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  2. Να χαίρεσαι την αδελφούλα σου Κική μου,να είναι πάντα ευτυχισμένη!
    Πολύ αγαπημένο το γλυκάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία μου, ευχαριστώ κι εσύ ό,τι επιθυμείς και πάντα γερή κι ευτυχισμένη!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  3. Να την χαίρεσαι,Κικίτσα μου!Ωραιότατο το γλυκάκι σου!
    Πολλά φιλάκια από Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Λένια μου, να είσαι καλά ...χαίρομαι που σου άρεσε το τρουφάκι...αξίζει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Να την χαίρεσαι την Νικολέττα σας Κική μου! Νοστιμότατο το γλυκάκι που μας κερνάς και όμορφα χιονισμένο! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου κι εσύ πάντα γερή κι ευτυχισμένη! Είναι πράγματι πολύ νόστιμο κι εύκολο τρουφάκι!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Να την χαίρεστε!!! Να την χαίρεστε!!!
    Το κέρασμα είναι... πωπω... κόλαση!!!
    ;-)
    Φιλάκια, κούκλα μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα μου κι εσύ ό,τι επιθυμείς!! Χαίρομαι που σου άρεσε το τρουφάκι γιατί είναι πεντανόστιμο!
      Φιλάκια πολλά!!
      Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά στην αδερφή σου. Πολύ ωραία συνταγή. θα την κάνω για να κεράσω στη δουλειά για τη γιορτή μου. φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χριστίνα κι εσύ ό,τι επιθυμείς! Τα τρουφάκια αυτά είναι ιδανικά για κέρασμα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Να τη χαίρεσαι την αδερφουλα σου! Μας έφερες και λίγο χιόνι με αυτές τις υπέροχες μπουκιτσες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χρύσα μου κι εσύ πάντα γερή κι ευτυχισμένη!
      Χαίρομαι που έφερα χιόνι με τις μπουκίτσες μόνον!! -:))

      Διαγραφή
  8. Κική μου, να χαίρεσαι την αδερφούλα σου και πάντα να την γλυκαίνεις με τέτοιες νοστιμιές! Φαίνονται υπέροχες οι καρυδένιες μπουκίτσες! Μου αρέσει που είναι σιροπιασμένες και όχι σαν απλά μπισκοτάκια! Μου άρεσε και η εορταστική παρουσίασή τους!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αναστασία μου... πάντα γερή κι ευτυχισμένη!! Είναι νοστιμότατες οι μπουκίτσες αυτές και ό,τι πρέπει για κέρασμα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Πολυχρονη κ καθετι καλο ευχομαι για την αδερφουλα σου Κικιτσα μου! Παντως ειναι πολυ τυχερουλα που εχει εσενα..κ ως big sister...τη φροντιζεις κ της φτιαχνεις τοσο γευστικα γλυκακια! :-))))
    Μικρη τα γλυκακια αυτα τα σνομπαρα..που να παραβγουν στο παιδικο ματι με τις σοκολατες...αλλα τωρα (μεγαλη βεβαιως πια! :-) ) εχω εκτιμησει την αξια τους κ τη γευση τους!!! Μου αρεσει ιδιαιτερα το σιροπιασμενο ινδοκαρυδο...φανταζομαι ποσο ωραια θα λιωνουν στο στομα!!!....αχαχ
    Κ παλι πολυχρονη η αδερφουλα σου Κικη μου γλυκια!!
    Σε φιλω πολυ πολυ!!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές αλλά και τα καλά σου λόγια Εύη μου γλυκιά! Κι εγώ μικρότερη τα σνόμπαρα αλλά όταν τα δοκίμασα σπιτικά μου άρεσαν πολύ... άσε που είναι και εύκολα κι εμφανίσιμα!!
      Να είσαι καλά και σε σένα εύχομαι ό,τι καλύτερο, πάντα γερή κι ευτυχισμένη!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Να την χαίρεσαι την αδελφούλα Κικίτσα μου, κάθε καλό της εύχομαι!!!
    Και φυσικά θα κεραστώ λαχταριστή ινδοκαρυδένια μπουκίτσα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Έλενά μου κι εσύ ό,τι καλύτερο σου εύχομαι! Να κεραστείς γιατί πιστεύω ότι θα σου αρέσει η μπουκίτσα αυτή!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Κική μου να τη χαίρεσαι την αδερφούλα σου, πολύχρονη!!!
    Τέλειες δείχνουν οι μπουκίτσες σου, φυσικά και θα κεραστώ!!!Σε ευχαριστούμε πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου!! Και σε σένα εύχομαι ό,τι καλύτερο, με υγεία κι ευτυχία!!! Να κεραστείς και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!
      Φιλάκια και να περνάτε καλά!
      Φιλάκια και στη πριγκίπισσα!

      Διαγραφή
  12. Πολύ πρωτότυπη συνταγή και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!
    Χρόνια πολλά στην αδελφούλα σου!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Λίλα μου αν και είναι "ριμέικ" παλιάς συνταγής αξίζει!! -:))
      Ευχαριστώ για τις ευχές κι εσύ ό,τι επιθυμείς!

      Διαγραφή
  13. Πάρα πολύ όμορφη η πρώτη φωτογραφία, μπράβο Κική!
    Να χαίρεσαι την αδερφούλα σου!
    Μου αρέσει που φροντίζεις για όλους όσους αγαπάς, είναι πολύ όμορφο και οι αγαπημένοι σου είναι πολύ τυχεροί!
    Οι μπουκίτσες φοβερές και εντυπωσιακό το ότι είναι νηστίσιμες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου ...χαίρομαι που σου άρεσε η φωτό.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά έτσι κι αλλιώς κι εσύ το ίδιο κάνεις οπότε καταλαβαίνεις! -:))
      Είναι νοστιμότατες οι μπουκίτσες αλλά και πανεύκολες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΙΣ!!!!!!! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ! ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να γίνω πρέσβης Φένια;;; χαχαχα Όταν γίνω θα σας κακομαθαίνω περισσότερο!!! χαχαχα
      Εφόσον λατρεύεις το ινδοκάρυδο να τη δοκιμάσεις ...είναι νοστιμότατες μπουκίτσες!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Χρόνια πολλά Κική μου!! Να χαίρεσαι την αδερφούλα σου, πολύχρονη!!!
    Υπέροχη η συνταγή σου!!!!Καί σιροπιαστά αλλά μέ ινδικάρυδο πού λατρεύω!!!Τίς λάτρεψα τίς μπουκίτσες σου!!!!!Πολύ καλή καί η γιορτηνή η φωτογράφησή σου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Δημητρά μου, κι εσύ ό,τι επιθυμείς με υγεία και χαρά!
      Χαίρομαι που σου άρεσε... αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Χαίρομαι όμως που σου άρεσαν και οι φωτό!
      Καλή εβδομάδα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Τέλειες οι χιονομπαλίτσες σου Κική!...τρελλαίνομαι για την γεύση του ινδοκάρυδου...
    κι`απ`ότι διαβάζω είναι και νηστήσιμες...
    Να είσαι καλά κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Χρυσούλα μου που σου άρεσαν... είναι υπέροχες πράγματι και νηστίσιμες και αξίζουν γενικά σαν κερασματάκια!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Σρλουπ!!! Λατρεύω το ινδοκάρυδο! τι τέλεια συνταγή!!!
    θα την δοκιμάσω Ο Π Ω Σ Δ Η Π Ο Τ Ε ! ! Ευχαριστούμε πολύ :-) Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!